Noul vechi PSD

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 22 februarie 2010

Cristian Pîrvulescu

Noul PSD, cu Victor Ponta la cârmă, pare acelaşi vechi PSD în care Ion Iliescu şi Adrian Năstase stau în umbră şi decid. Încă o dată, PSD a dovedit că nu se poate instituţionaliza şi nu poate depăşi complexul liderului fondator. Şi astfel, la cei 80 de ani ai săi, Ion Iliescu, care şi-a descoperit şi calităţile de "brand", rămâne reperul PSD, confirmând astfel afirmaţiile lui Traian Băsescu din campania pentru alegerile prezidenţiale. Mai mult, ca un "tată" politic autoritar şi subiectiv la recentul congres al PSD, Ion Ilies-cu a preferat să îşi urmeze instinctul rănit, şi nu raţiunea, certând partidul pentru votul din 2005. Orgoliul său rănit a fost satisfăcut.

De aceea, nu Victor Ponta a câştigat, nici Mircea Geoană nu a pierdut, ci, aşa cum au arătat lucrurile, Ion Iliescu e cel ce a revenit. Rezis-tenţa politică a acestui lider a cărui carieră politică de activist de vârf începuse încă în anii "60 ai secolului trecut, în fostul partid comunist, este simptomatică pentru lipsa de viziune a PSD. A fost suficientă simpla ameninţare cu retragerea din viaţa politică pentru ca o parte dintre pesedişti să se simtă pierduţi. Poate şi din această cauză mişcarea centrifugă a parlamentarilor PSD continuă. Căci, iată, chiar şi după alegerea lui Ponta ca preşedinte al partidului, încă doi parlamentari, Şerban Mihăilescu şi Ioan Munteanu, şi-au anunţat demisia şi afilierea la grupul independenţilor condus de Gabriel Oprea. Ba, mai mult, s-a vehiculat şi ideea formării în jurul acestui nucleu a unui nou partid de "centru-stânga".

Aşa că sacrificarea simbolică a lui Mircea Geoană, ca şi cea a lui Adrian Năstase în 2006, nu rezolvă problemele social democraţilor români. În urma acestui congres, puterea "baronilor" a rămas intactă. Lista noii conduceri o dovedeşte cu prisosinţă. Nu doar că aceia care l-au sprijinit deschis pe Mircea Geoană nu au fost sancţionaţi de delegaţi, dacă ar fi fost un congres anti-Vanghelie, aşa cum îl creionau unii, atunci Marian Vanghelie şi echipa sa ar fi trebuit să nu se regăsească între noii aleşi. Ori, toţi candidaţii propuşi de organizaţia PSD Bucureşti au obţinut mandatele pentru care au candidat. Iar alături de aceştia au fost aleşi şi Dan Nica, Constantin Niţă, Ioan Toma, Marian Oprişan, Gheorghe Nichita sau Ion Prioteasa, ca o dovadă vie că status quo-ul va fi respectat. Acelaşi lucru îl garantează şi realegerea lui Liviu Dragnea. Deci vechiul PSD a rezis-tat probei congresului. Aşa că noul preşedinte, dacă nu va găsi un mijloc de reconciliere cu aceştia va fi repede izolat.

Victor Ponta nu are mai multe alternative decât avea Mircea Geoană în 2005. Nu dispune de propria sa zestre politică, deci va fi constrâns să se alieze. Datorează, în schimb, mult altora, şi nu a uitat să îi enumere în discursul său de la Congres. În 2001, când îi succeda lui Ion Iliescu la conducerea PSD, Adrian Năstase era deja prim minis-tru. Putea deci împărţi resurse. Dar astăzi, ca şi în 2005, PSD este în opoziţie, iar resursele - câte mai există - sunt controlate la nivel local de baroni. Însă, învăţând din experienţa predecesorului său, Victor Ponta s-ar putea să fie ceva mai circumspect în privinţa alianţelor. Dar asta nu îi va lăsa un foarte mare spaţiu de manevră.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dl profesor de filosofie Cristian Parvulescu face o analiza oarecum la obiect privind congresul psd-ist! Nu duce analiza mai departe privind viitorul acestui partid! PSD nu mai are nici resurse nici viitor! Ca orice fenomen social de acest gen nu este vesnic! Cand va dispare -fizic -brandul Iliescu vom asista la convulsii interne inerente si la prabusirea cu un zgomot, mediatic, cu o valoare de peste 100 decibeli! Asteptam cu interes fenomenul respectiv! In alta ordine de idei, dl profesor de filosofie Cristian Parvulescu, atunci cand nu inventeaza democratii de tip consociativ-parvulesciene, poate fi un interlocutor media agreabil! Va sugeram sa continuati dle profesor!

    1. ......DEMOCRATII CONSOCIATIV-PARVULESCIENE ( de ce scrii cu i din a ?) sau jocuri TIRFULESCIENE ! 

    Daca partidul mai sta un mandat -doua in opozitie, i se vor secatui resursele - si la propriu si la figurat (uite; figurativul Geoana este un caz concret) si vor disparea definitiv, asa cum (din pacate) ne dispar veteranii de razboi.

    Sic transit gloria mundi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb