România merge în direcţia cea bună, dar este important să menţină politica de austeritate fiscală, este de părere Nouriel Roubini, laureat al premiului Nobel pentru economie şi profesor la Universitatea din New York, cunoscut drept "Doctor Doom" după ce a prezis criza creditelor din 2008.
"Măsurile dure de austeritate adoptate de Guvernul României la jumătatea anului trecut au dat roade şi, în ciuda faptului că mai sunt necesare ajustări, situaţia se arată optimistă", a declarat, ieri, Nouriel Roubini, în cadrul unei conferinţe organizate de Forum Invest.
Unul dintre argumentele profesorului a fost faptul că ţara noastră a încheiat un arcord de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional, după cel de împrumut încheiat în 2009.
Analistul a mai meţionat că revenirea economică va fi în formă de U atât pentru economiile dezvoltate, cât şi pentru cele emergente.
Ţările emergente se arată puternice şi statornice, în opinia domnului Roubini, care a adăugat că situaţia din Grecia nu va afecta aceste state. "Este important ca aceste state să se concentreze pe situaţia internă şi pe măsurile de remediere implementate sau în curs de implementare", a spus domnia sa.
• "Nu cred că România va intra în zona euro în 2015"
România nu va fi pregătită să intre în zona euro în 2015, dar nu este nimic rău în a aştepta un an sau doi, consideră economistul Nouriel Roubini: "În mod realist, nu cred că ţara va fi capabilă să intre în zona euro în 2015, pentru că în primul rând s-ar putea să nu fiţi pregătiţi. Nu este nimic rău în a mai aştepta un an sau doi. În al doilea rând, din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Grecia există o rezistenţă a actualilor membri, care sunt îngrijoraţi dacă sunteţi pregătiţi sau nu să aderaţi".
Domnia sa a mai adăugat că zona euro s-ar putea schimba până în 2015. Roubini nu exclude posibilitatea ca unele state mai slabe să nu mai facă parte din zona euro până în 2015, în condiţiile în care unii politicieni mai populari ar putea decide revenirea la fostele monede naţionale pentru a câştiga competitivitate.
Guvernul şi BNR au decis la începutul acestei luni să menţină anul 2015 ca obiectiv de aderare la zona euro, ceea ce tehnic nu înseamnă, neapărat, 1 ianuarie.
• Cea mai bună soluţie pentru Europa ar fi restructurarea datoriei Greciei
Nouriel Roubini este de părere că acordarea de împrumuturi suplimentare statului elen, pentru un nou "buy-out" nu este o soluţie şi că cel mai bine pentru Europa ar fi să restructureze datoriile Greciei.
Potrivit domniei sale, datoria publică a Greciei va continua să creas-că până la 160% peste numai doi ani, chiar dacă ar îndeplini integral programul cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. Analistul economic a spus: "Chiar dacă ar îndeplini 100% prevederile programului cu FMI, datoria publică a Greciei va continua să crească şi va atinge 160% în următorii doi ani".
În opinia sa, întrebarea despre Grecia nu este dacă, ci când va intra în incapacitate de plată.
Economistul a mai menţionat situaţia Spaniei, despre care a afirmat că este prea mare pentru a cădea dar şi prea mare pentru a fi salvată.
1. Ca rabinul din Buhusi?
(mesaj trimis de B.G. în data de 27.05.2011, 12:41)
Autorul opiniei de fata s-a referit cu o alta ocazie la Nouriel Roubini si anume atunci cand actuala gasca de la putere sustinea oportunitatea aderarii la ZONA EURO in anul 2015. Sustineam atunci ca este cazul sa zicem mersi ca nu suntem in zona euro si ca mai avem un mecanism ,fragil este drept , de a corecta putin unele derapaje economice ale multilateralilor cotrocenisto -victorieni. Buni la toate si priceputi la nimic. Cu exceptia cresterii conturilor proprii. In euro . Din banii publici drenati prin interpusi. Constatam ca am avut dreptate si economistul american afirma ca inca nu este cazul sa trecvem la moneda europeana. Care necesita unele restrictii pe care nu le putem indeplini deocamdata. Acelas Nouriel Roubini ne spune ca in cazul Romaniei criza are alura literi U. Care necedsita mai mult timp de iesire . Ca daca ne facem temele corect putem iesi din criza .Ca masurile BNR sunt corecte., Daca nu ne facem temele, cfm intelegerii cu FMI vom iesi mai greu din criza. Ca oricum soarta Greciei nu ne afecteaza pe noi. Cu o datorie de 36% din PIB. Fata de a Greciei de peste 100% din PIB. Etc,etc. Opinam tot atunci ca vom incerca sa ne dumirim pentru cine lucreaza dl Roubini. Greu de spus acum Dar este o voce care merita sa fie ascultata! Pentru spiritul rece, analitic,a celor afirmate. Dar sa nu uitam ca avem si noi economisti buni la ASE. De acelas calibru! Un premiu Nobel nu-l poate face o Mafalda in economie pe nimeni! Cel mult starneste o curiozitate si -ti creaza o satisfactie de ordin spiritual Doar atat! Sunt curios sa stiu daca Dl Roubini ar accepta o economie planificata. Si un raport corect intre nevoi si posibilitati.In ceea ce priveste resursele. De orice fel. Va las sa meditati stimati posibili cititori ai opiniei de fata.