"Novartis" preia 25% dintr-o divizie "Nestlé"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 aprilie 2008

"Novartis" preia 25% dintr-o divizie "Nestlé"

Preţul tranzacţiei este de 11 miliarde de dolari

"Novartis" AG, al doilea producător elveţian de medicamente, cumpără 25% din divizia "Alcon" Inc. aparţinând "Nestlé" SA, pentru care plăteşte 11 miliarde de dolari. "Novartis" îşi va putea majora participaţia la divizia controlată de cea mai mare companie alimentară din lume, devenind cel mai mare producător mondial din domeniul oftalmologic. "Novartis" plăteşte 143,18 dolari pentru o acţiune "Alcon", beneficiind de opţiunea de cumpărare a încă 52%. "Novartis" poate prelua această cotă la un preţ fix de 181 dolari/titlu (28 miliarde de dolari) în intervalul ianuarie 2010 - iulie 2011. Fondurile pe care le obţine "Nestlé" din această vânzare vor fi destinate reducerii datoriilor.

"Alcon", companie cu sediul în Hunenberg, Elveţia, va aduce un plus de 5,6 miliarde de dolari vânzărilor "Novartis", companie care va obţine de la "Alcon" soluţiile Opti-Free pentru lentilele de contact, medicamentul Travatan pentru tratarea glaucomului şi linia produselor Infiniti, utilizate în operaţiile de cataractă.

"Această achiziţie ne duce mai departe strategia de accesare a unor segmente cu creşteri semnificative din domeniul îngrijirii sănătăţii", a declarat directorul executiv al "Novartis", Daniel Vasella.

"Nestlé" a anunţat în mai multe rânduri, începând cu luna august 2007, că "Alcon" nu mai este considerată o investiţie strategică pentru companie.

În februarie anul acesta, preşedintele "Nestlé", Peter Brabeck, susţinea că "Alcon" este suficient de puternică pentru a opera pe cont propriu, astfel că nu mai are nevoie de "Nestlé". Totodată, Brabeck a precizat că nici "Nestlé" nu mai are nevoie de "Alcon".

"Nestlé" a cumpărat "Alcon" în 1977, urmărind să se extindă în SUA. "Alcon" a fost a doua achiziţie realizată de "Nestlé" în afara industriei alimentare. Prima a fost preluarea unei participaţii la producătorul francez de cos-metice "L"Oreal" SA, cel mai mare din lume. Această tranzacţie a avut loc în 1974.

"Nestlé" a vândut o cotă minoritară din "Alcon" printr-o ofertă publică iniţială în 2002, la un preţ de 33 dolari/acţiune. Preţul acţiunilor a crescut de aproape cinci ori de la momentul respectiv, iar profitul "Alcon" - de aproape trei ori.

"Alcon" a avut vânzări de 5,6 miliarde de dolari în 2007, un venit operaţional de 1,9 miliarde de dolari şi un profit net de 1,6 miliarde de dolari.

În 2005, "Novartis" a cheltuit 13 miliarde de dolari pentru achiziţii de producători de medicamente generice, printre care "Hexal" AG şi "Eon Labs" Inc. În 2006, compania a cumpărat producătorul de vaccinuri "Chiron" Corp., plătind 5,7 miliarde de dolari.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb