Novel: Contrabanda cu ţigarete a crescut până la 15% în septembrie

F.A.
Companii #Contrabanda / 14 octombrie 2013

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în septembrie până la 15%, faţă de 11,8% în iulie, conform datelor companiei de cercetare Novel.

În ultimii doi ani, contrabanda cu ţigarete s-a menţinut, în medie, la circa 13% din piaţa totală a ţigaretelor, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research, a declarat: "După tendinţa continuă de scădere din ultimele şase luni, comerţul ilicit cu ţigarete a crescut semnificativ, cu 3,2 pp, ajungând în septembrie la 15%. Cu excepţia regiunilor Centru şi Sud, în toate celelalte regiuni notăm creşteri, cele mai importante fiind înregistrate în Bucureşti (cu 6,2 pp. faţă de iulie) şi Nord-Vest (cu 7,6 pp.). Regiunea Vest, cu o pondere a contrabandei de 30,1% redevine cea mai afectată de comerţul ilicit, urmată de Nord-Est (29,3%) şi Nord-Vest (22,1%). Aşa numitele produse < Cheap Whites > deţin cea mai mare pondere (36,8%), continuând tendinţa ascendentă. Produsele cu timbru de Ucraina înregistrează o uşoară creştere, furnizând 24,8% din comerţul ilicit, iar produsele cu timbru de Moldova o uşoară scădere (20,9%). Fluxul produselor provenite din Serbia continuă tendinţa de scădere, până la 5,5 %. Ponderea produselor tip Duty Free rămâne constantă, furnizând 4,4% din comerţul ilicit".

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la această majorare a contrabandei, cea mai importantă din ultimii doi ani.

"Este vorba despre o creştere de peste trei puncte procentuale, în doar două luni, în condiţiile în care preţul mediu pe piaţa ilicită a rămas la nivelul lunii iulie. Drept urmare, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la această majorare a contrabandei, cea mai importantă din ultimii doi ani. Sperăm să fie doar o problemă conjuncturală şi, imediat după încheierea procesului de reorganizare şi restructurare a Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală şi a Autorităţii Naţionale a Vămilor, contrabanda să intre din nou pe trend descrescător", a precizat Gilda Lazăr.

De asemenea, şi reprezentantul BAT Romania este îngrijorat de creşterea pieţei negre în septembrie, precizând că cele trei puncte procentuale faţă iulie s-ar putea constitui în pierderi la bugetul de stat de peste 100 milioane de euro.

"În iulie, studiul Novel arată o scădere a contrabandei de până la 11,8%, ceea ce ne îndreptăţea să fim încrezători că piaţa neagră ar avea şansa să scadă sub nivelul european de circa 10%. Aşadar, rezultatele cercetării din septembrie sunt de natură să ne îngrijioreze. Cele peste trei puncte procentuale de creştere a pieţei negre se constituie în pierderi la bugetul de stat de peste 100 milioane de euro! În consecinţă, este necesar ca autorităţile să continue eforturile şi acţiunile de combatere a comerţului ilicit cu ţigarete, la fel de coerent ca până acum şi în mod concertat, mai ales dacă ţinem cont că tendinţele pe piaţa neagră se schimbă de la o lună la alta, dovadă a faptului că, cel mai probabil, grupurile infracţionale sunt extrem de flexibile şi de adaptate", a afirmat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania, potrivit comunicatului de presă.

La rândul său, Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania şi Bulgaria, a declarat: "Sperăm să nu fie vorba despre o intrare a contrabandei pe un trend ascendent, ci despre o majorare temporară, de conjunctură. Ca şi în trecut, suntem pregătiţi să analizăm împreună cu autorităţile competente cauzele acestei creşteri şi să identificăm cele mai potrivite soluţii".

În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieţei negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi contrabandă cu ţigarete, clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilicit cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora (pieţe, oboare, staţii de metrou etc.).

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. 14% din veniturile bugetare ale anului trecut au reprezentat accize şi taxe provenite din sectorul tutunului, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb