Nuclearelectrica vrea să acceseze fonduri europene pentru proiecte de 200 milioane de euro

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 ianuarie 2015

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN) vrea să acceseze fonduri europene pentru cofinanţarea mai multor proiecte, a căror valoare cumulată se ridică la aproape 200 milioane de euro. Proiectul cu cea mai mare valoare, de 160 milioane de euro, vizează realizarea une instalaţii de detritiere, adică scoaterea tritiului din apa grea utilizată la producerea electricităţii în reactoarele nuclearelectrice de la centrala din Cernavodă, a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, citat de Mediafax.

Domnia sa a precizat: "Am făcut o cerere pentru înscrierea acestui proiect. (...) Tritiul este radioactiv, iar această instalaţie ar avea ca impact reducerea perioadelor de oprire a reactoarelor şi a costurilor cu radioprotecţia".

Instalaţia este în stadiul de construcţie şi testare de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) din Râmnicu-Vâlcea.

Doamna Lulache a adăugat că Nuclearelectrica a mai înscris în listă şi alte proiecte mai mici, a căror valoare se ridică la câteva milioane de euro.

Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, şi asigură anual 18% din necesarul de electricitate la nivel naţional.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu inteleg si pace... Noi avem deja capacitate excedentara de productie energetica, cu doar 2 blocuri nucleare. Bun, sa zicem ca mai facem doua si acoperim peste 1/3 din consumul national si vom reusi sa exportam ceva... Dar cine ne lasa? Germania, Austria si altii din Europa dezvoltata au excedent si ei si exporta la greu. Chiar ei renunta acum la energia nucleara pentru consum industrial/casnic, datorita pericolului. Pai atunci noi de ce mai cheltuim atat? Nu inteleg, pentru terminarea blocurilor 3 si 4? Sau pentru a "plati"anumite comisioane anumitor grupuri din anumite tari care au sustinut revolutia? Cum s-a intamplat cu Bechtel? Sau cu Motorola, sau cu EADS, sau cu cimentul, sau cu altii... dar n-am timp sa-i spun pe toti aici... Macar articolul sa ne lamureasca, adica ziaristii, ca politicienii continua sa manipuleze opinia publica prin declaratii mascate si impotente, primite de la sefii lor informativi...

    1. Lucrurile sunt foarte simple in cele 2 unitati sunt deja investite sume foarte importante. Centralele Candu 600 sunt cele mai noi generatii de centrale nucleare (G3 iar acestea vor fi 3plus). Cu aceasta ocazie se vor putea casa grupuri vechi neeconomice si poluante. Pana la pif U3 sunt necesari cel putin 6-7 ani timp in care se spera ca economia sa creasca si sa fie nevoie de energie mai multa. Realizarea investitiei pune in miscare economia atata cata mai este in picioare si asigura locuri de munca. Germania are CNE din G1 si 2 care sunt nesigure dar inca nu le opresc si se rediscuta decizia neinspirata a Dnei Merkel. Sunt de acord ca investitia trebuie sa fie transparenta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb