Numărul ameninţărilor informatice de pe web a crescut cu 2000% în perioada 2005-2008

CP
Companii #IT / 9 ianuarie 2009

Mai mult de 50 din primele 100 cele mai grave ameninţări informatice au fost transmise online şi au fost descărcate accidental de către utilizatori, iar numărul acestora a crescut cu 2000% în perioada 2005-2008, a spus joi directorul general al Gecad Net, Gabriela Mechea.

Pe întreg anului 2008, Internetul a fost mediul preferat de propagare a ameninţărilor informatice, se arată într-un raport emis recent de Trend Micro, unul dintre primii trei producători mondiali de soluţii de securitate IT. Astfel, mai mult de 50 din primele 100 cele mai grave ameninţări informatice au fost transmise online şi au fost descărcate accidental de către utilizatori, prin simpla navigare pe site-uri necunoscute sau nesigure.

"Datele nu sunt deloc suprinzătoare dacă luăm în considerare faptul că în perioada 2005-2008 numărul ameninţărilor informatice de pe web a crescut cu aproape 2000%. Mai mult, şi 2009 dă semne să continue tendinţa ultimilor ani, de înmulţire rapidă a numărului de ameniţări informatice care se propagă prin site-urile web sau prin email. Numai în ultimele 4 zile, echipa noastră de securitate a înregistrat trei incidente diferite de tip phishing care vizau clienţii a două bănci româneşti", a declarat Gabriela Mechea, director general la Gecad Net.

Pe plan mondial, a doua sursă de infectare sunt componentele de virus sau alte tipuri de malware prezente deja în calculator. Multe ameninţări informatice actuale conţin componente multiple. Mai întâi sunt descărcate cele practic inofensive, dar care ulterior se conectează prin Internet la sisteme dintr-o reţea infracţională şi copiază în sistemul compromis viruşi, spyware sau alte aplicaţii prin care atacatorii pot accesa date personale ale utilizatorilor.

Fişierele ataşate mesajelor email, provenite de la expeditori necunoscuţi, au fost în 2008 a treia sursă de infectare a calculatoarelor din întreaga lume, reprezentând 12% din totalul numărului de cazuri de virusare raportate la Trend Micro.

Alte modalităţi prin care utilizatorii de computere şi-au infectat calculatoarele anul trecut s-au numărat şi accesarea de fişiere sau link-uri primite prin aplicaţii de tip Instant Messaging, descărcarea de fişiere prin conexiuni peer-to-peer, utilizarea stickurilor de memorie şi a hard-disc-urilor externe şi neactualizarea aplicaţiilor care s-au dovedit vulnerabile şi pentru care era necesară instalarea de patch-uri de securitate.

America de Nord a fost afectată de cea mai mare cantitate de ameninţări de tip adware şi a cunoscut o creştere constantă a infecţiilor cu aplicaţii pentru furtul datelor personale.

În Asia şi Australia, viruşii aduşi în sistem prin intermediul dispozitivelor mobile au reprezentat 29,31% din totalul ameninţărilor informatice înregistrate la nivel regional. China face excepţie căci, din cauza numărului mare de utilizatori de Internet, una dintre cele mai frecvente ameninţări sunt cele de tip spyware, întâlnite mai ales în jocurile online.

În Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, majoritatea calculatoarelor au căzut victime troienilor care instalează alte componente periculoase în sistem.

Gecad Net este o companie specializată în comercializarea şi implementarea aplicaţiilor software, furnizează opţiuni adecvate de licenţiere, servicii IT integrate, servicii de website sau aplicaţie web şi asigură soluţii profesionale de securitate IT sub brandul propriu Sentinet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb