În timp ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a făcut o scurtă vizită în Taiwan săptămâna aceasta, înfuriind Beijingul, primirea pe care a primit-o din partea oficialilor guvernamentali şi a publicului a contrastat puternic cu un alt tip de mesaj, care a început să apară în altă parte a insulei, informează news.ro.
Miercuri, în unele sucursale ale magazinelor 7-11 din Taiwan, ecranele televizoarelor din spatele casierelor s-au schimbat brusc pentru a afişa cuvintele: "Aducătoare de război Pelosi, pleacă din Taiwan!"
Cel mai mare lanţ de magazine deschise timp de 24 de ore de pe insulă a fost victima a ceea ce autorităţile taiwaneze numesc un număr fără precedent de atacuri cibernetice asupra site-urilor web guvernamentale aparţinând biroului prezidenţial, ministerelor de externe şi apărării, precum şi infrastructurii, cum ar fi ecranele gărilor, în semn de protest faţă de vizita lui Pelosi.
Taipei-ul nu a învinuit direct atacurile guvernului chinez, dar a spus că atacurile asupra site-urilor web guvernamentale, care au paralizat operaţiunile site-urilor, provin de la adrese din China şi Rusia.
De asemenea, a spus că firmele ale căror ecrane au fost schimbate au folosit software chinezesc, care ar fi putut conţine uşi din spate sau troian malware.
Ministrul pentru sectorul digital din Taiwan, Audrey Tang, a declarat că volumul atacurilor cibernetice asupra unităţilor guvernamentale din Taiwan, marţi, înainte şi în timpul sosirii lui Pelosi, a depăşit 15.000 de gigabiţi, fiind de 23 de ori mai mare decât recordul zilnic anterior.
Lo Ping-cheng, purtătorul de cuvânt al Cabinetului din Taiwan, a declarat miercuri că guvernul a intensificat securitatea la infrastructura cheie, inclusiv centralele electrice şi aeroporturile, şi a crescut nivelul de alertă a securităţii cibernetice în birourile guvernamentale.
Joi, el a spus că până acum nu au fost detectate daune asociate.
"Departamentele guvernamentale au fost foarte atente. În ultimele zile, în ceea ce priveşte securitatea publică, am înfiinţat un mecanism guvernamental de securitate şi comunicare pe trei niveluri, este deja suficient de dur şi defensiv, astfel încât aceste adaptări au fost benefice", a spus el într-un briefing.
Vizita lui Pelosi a declanşat răspunsuri furioase din partea publicului chinez şi a Beijingului, care au spus că deplasarea pe insula auto-condusă pe care o consideră teritoriul său i-a încălcat suveranitatea.
Joi, China a lansat rachete în jurul Taiwanului, ca parte a unei serii de exerciţii militare fără precedent.
O organizaţie de cercetare în domeniul securităţii cibernetice a spus că atacurile împotriva site-urilor web ale guvernului taiwanez, înainte de vizita lui Pelosi, au fost probabil lansate de hackeri activişti chinezi, mai degrabă decât de guvernul chinez.
Grupul de hackeri APT 27, care a fost acuzat de autorităţile occidentale că este un grup sponsorizat de statul chinez, a revendicat miercuri responsabilitatea pentru atacurile cibernetice asupra Taiwanului, spunând pe YouTube că au fost făcute pentru a protesta pentru modul în care Pelosi a sfidat avertismentele Chinei în vizita ei.
De asemenea, a susţinut că a închis 60.000 de dispozitive conectate la internet în Taiwan.
Întrebat despre atacurile cibernetice din Taiwan, joi, la un briefing regulat al ministerului chinez de Externe, un purtător de cuvânt a refuzat să comenteze.
Administraţia Cyberspace din China, care reglementează internetul ţării, nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.
Experţii au spus că atacurile cibernetice, combinate cu exerciţiile de trageri reale ale Chinei, oferă liderilor din Taiwan o previzualizare a cum ar arăta o invazie din China.
În ultimii ani, mai multe rapoarte de la think tank-uri din Taiwan şi Statele Unite au subliniat probabilitatea ridicată ca, în cazul unui atac militar al Taiwanului, China să lanseze mai întâi un atac de securitate cibernetică debilitant asupra infrastructurii cheie a Taiwanului, cum ar fi reţeaua sa electrică.
Totuşi, Eryk Waligora, un specialist în informaţii despre ameninţări cibernetice la Accenture, a spus că cele mai recente par să fie "mai mult teatru decât ameninţare", până acum.
El a spus că atacurile din trecut, precum o campanie din noiembrie anul trecut până în februarie, care a forţat mai multe instituţii financiare din Taiwan să suspende tranzacţiile online, au fost mai sofisticate din punct de vedere tehnic şi dăunătoare.
"Cu siguranţă au existat atacuri cibernetice mult mai grave", a spus el.