O declaraţie mai veche a lui Joe Biden îl înfurie pe preşedintele turc Erdogan

A.P.
Internaţional / 16 august 2020

O declaraţie mai veche a lui Joe Biden îl înfurie pe preşedintele turc Erdogan

Turcia şi-a exprimat duminică nemulţumirea după publicarea unei înregistrări video devenite virale în care candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden îl critică pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi face apel la susţinerea opozanţilor săi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Biden a făcut aceste afirmaţii în cadrul unui interviu filmat pentru New York Times în decembrie, dar înregistrarea video în care critică guvernul turc a reapărut sâmbătă, invadând reţelele sociale.

Întrebat despre subiectul Turcia, candidatul democrat l-a calificat pe Erdogan drept "autocrat", denunţând politica sa faţă de kurzi şi preconizând o susţinere a opoziţiei.

"Ar trebui să avem o abordare foarte diferită cu el, să-l facem să înţeleagă cu claritate că îi susţinem pe liderii opoziţiei", a declarat atunci Joe Biden.

Trebuie, explica el, "să-i îmboldim" pe rivalii liderului turc "pentru ca ei să-l poată înfrunta şi învinge pe Erdogan. Nu printr-o lovitură de stat, ci prin intermediul procesului electoral".

Dacă interviul lui Biden pentru New York Times nu a provocat o reacţie notabilă după publicarea sa în ianuarie în format scris, înregistrarea video a provocat un val de indignare în Turcia, unde preşedinţia a reacţionat vehement.

"Analiza Turciei de Joe Biden este bazată pe ignoranţă pură, aroganţă şi ipocrizie", a declarat duminică purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin.

"Zilele în care Turcia era ameninţată cu băţul au trecut. Dacă credeţi că puteţi reuşi, încercaţi-vă norocul. Veţi plăti preţul", a adăugat el pe Twitter.

Declaraţiile lui Biden au provocat stânjeneală în cadrul opoziţiei lui Erdogan, care îi acuză cu regularitate pe rivalii săi că sunt în solda puterilor străine.

Mai mulţi responsabili ai principalului partid de opoziţie, CHP (social-democrat) s-au distanţat rapid de acestea, făcând apel la "respectarea suveranităţii Turciei".

Criticii lui Biden prevăd şi o posibilă degradare a relaţiilor între Ankara şi Washington, deja dificile, dacă democratul va reuşi să-l învingă pe Donald Trump în viitoarele alegeri prezidenţiale americane, în luna noiembrie.

Erdogan, care a încercat în ultimii ani să cultive o relaţie personală cu Trump, l-a criticat frecvent pe predecesorul său Barack Obama, al cărui vicepreşedinte a fost Joe Biden.

Relaţiile între Ankara şi Washington s-au deteriorat în al doilea mandat al lui Barack Obama (2012-2016), în special din cauza dezacordurilor asupra Siriei şi a atingerilor tot mai mari aduse libertăţilor individuale în Turcia, notează AFP.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Din Nov 2020 incolo democratii americani vor pregati "Erdogan steak with 'a la russe' sauce "

    Hahhhaahaa :)) ce-mi plac glumele mele :))

    O sa intelegeti voi gluma asta mai bine peste nu multe luni de zile 

    1. :)

      p.s. Chef Vali saluta prepararea slow-food a fripturii si mai ales, MAI ALES! a sosului cu aroma de Suhoi si condiment S400 :)) Chef Putin va fi maestru de ceremonii la prezentarea fripturii de curcan :)))))))))))) 

      p.p.s. Pentru a intelege cat de mult umor a putut sa fie implicat in asamblarea puzzle-ului situational in spatiu-timp ... sa urmariti 26 Noiembrie 2020 (Thanksgiving day in USA) :))))) ....Ahahahhahaa :))  

      Ce servim de Thanksgiving Day ? Cuuuuurcaaaaaaaaaaaaaaaaan ! :))) In sos a la russe :))))  

      Ahahhahhah :)))) sa nu mai zica nimeni ca nu am cel mai fin umor din istoria vizionarilor implicati subtil in modelari situationale.  

      Hai ca v-m zis prea multe!  

      Pofta mare! :))

    Se poate ca acest turc, daca nu se potoleste sa sfarseasca in streang , plin de paduchi ca Husein. Ca daca pica prapadul se alege de el . Si se pare ca sfarsitul nu-i departe. Daca zice americanul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb