Viorica Dăncilă nu pierde niciun prilej de a se lăuda cu performanţele economice ale guvernului pe care îl conduce, deşi în realitate acestea nu îşi fac simţite efectele în buzunarele cetăţenilor.
Cea mai recentă ocazie de reiterare a îndeplinirii "măreţelor" idealuri şi planuri social-democrate a fost şedinţa de guvern de ieri, în care prim-ministrul a acordat mai bine de jumătate de discurs reluării procentelor din bilanţul pe care l-a prezentat în urmă cu două săptămâni.
Dăncilă ne-a vorbit iar despre creşterea veniturilor bugetare, despre mărirea cu 50% a investiţiilor publice şi a inves-tiţiilor străine directe, despre creşterile de salarii şi pensii şi a căutat să minimalizeze îngrijorările privind creşterea accelerată a deficitului bugetar, constatată în urmă cu câteva zile şi de Eurostat, care a tras un semnal de alarmă cu privire la economia ţării noastre şi la măsurile luate de guvern.
Viorica Dăncilă a anunţat că, la jumătatea lunii august, va fi efectuată o rectificare bugetară pozitivă, deoarece sunt venituri în plus la bugetul general consolidat de aproape şase miliarde lei.
Miniştrii cabinetului Dăncilă au aprobat ieri mai multe acte normative. Unul dintre acestea este legat de îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene şi stabileşte măsuri care vin în beneficiul întreprinderilor mici şi mijlocii, crescând oportunitatea finanţării proiectelor din fonduri UE.
A doua măsură are în vedere acordarea unui sprijin autorităţilor administraţiei publice locale, în calitate de beneficiari ai proiectelor finanţate din fonduri europene pentru situaţiile în care operatorul final este altul decât beneficiarul. Sumele privind taxa pe valoare adăugată, neeligibilă plătită, aferentă cheltuielilor eligibile efectuate de autorităţile administraţiei publice locale, vor putea fi incluse în bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate de management.
Guvernul anunţă că, începând cu 27 august, vor putea fi depuse cererile de acord de finanţare pentru schema de ajutor de stat, având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie.
• Cinci zile libere de Sfânta Maria
O altă măsură luată în şedinţa de guvern de ieri este acordarea unei minivacanţe pentru angajaţii din sectorul bugetar cu prilejul zilei de 15 august - sărbătoarea creştin-ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului. Pentru că pe 15 august este sărbătoare legală şi anul acesta cade într-o zi de miercuri, guvernul Dăncilă a decis ca şi în următoarele zile - joi, 16 august, şi vineri, 17 august, angajaţii din sectorul bugetar să fie liberi. Vor face excepţie locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă, precum şi magistraţii şi personalul din instanţele judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 16 şi 17 august şi, bineînţeles, participanţii la aceste procese.