O parte din iaurtul Danone ar putea conţine aflatoxină
Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 19 martie 2013
• UPDATE 15:15: Produsele Danone sunt sigure pentru consum
Danone România a trimis spre analiză către un laborator european acreditat mostre ale produselor retrase ieri de pe piaţă, informează un comunicat de presă.
Rezultatele primite confirmă că produsele au un conţinut de aflatoxină sub limita europeană şi că acestea sunt sigure pentru consum.
"După alerta naţională referitoare la aflatoxină, Danone România a implementat măsuri suplimentare şi voluntare de auto-control faţă de obligaţiile legale de monitorizare şi control şi planul aferent validat de autorităţi, inclusiv achiziţia unui echipament propriu de testare a conţinutului de aflatoxină", se precizează în comunicat.
---
• UPDATE 14:32: Produsele "Carmolact" au fost retrase luna trecută dintr-un hypermaket
După ce producătorul Danone a oferit ieri detalii cu privire la scandalul aflatoxinei în lapte, surse din piaţă ne-au semnalat că şi produse ale producătorului translivănean SC Carmolact SRL (care comercializează brandul Monor) ar fi fost retrase din magazine în aceste zile, în care scandalul alimentelor a luat amploare în ţara noastră. Contactat de Ziarul Bursa pentru a comenta informaţiile, Eugen Creosteanu, directorul general al companiei ne-a declarat că niciun produs Carmolact nu a fost retras în aceste zile din magazine, o acţiune similară având loc luna trecută, când hypermaketurile Cora au retras produsele companiei, "din exces de zel". Produsele Monor au fost testate atunci iar în analize nu au fost găsite substanţe suspecte, lactatele fiind introduse la câteva zile din nou pe rafturi, potrivit directorului Carmolact. Domnia sa ne-a explicat că lactatele Monor au buletinele de analiză la zi şi că acest lucru împiedică ca lapte infestat să ajungă în fabricile Carmolact.
Carmolact are o paletă largă de produse pe piaţă: lactate, iaurt, sana, smântână, brânzeturi şi deserturi (printre care brânza Făgăraş).
---
• Peste 130 tone de iaurt Danone au fost retrase de pe piaţă sau blocate în depozite
Mai mult de 130 de tone de iaurt produs de Danone au fost retrase de pe piaţă sau blocate în depozite, fiind suspectate că ar conţine aflatoxină, potrivit unui comunicat al companiei.
Acesta precizează că Danone România retrage preventiv de pe piaţă unele produse care ar putea să conţină urme de lapte contaminat şi blochează în depozitul său alte 75 de tone de lactate, după ce a descoperit aflatoxină în laptele livrat de unul din furnizorii săi.
Cristina Popescu, director de comunicare corporativă în cadrul producătorului de lactate, ne-a precizat că, până aseară, ar fi trebuit retrase de pe rafturile magazinelor 59,6 tone de produse.
Domnia sa ne-a precizat: "Trebuia să retragem 59,6 tone de produse. Până astăzi (n.r. ieri) de dimineaţă fusese retrasă o proporţie de 75% din această cantitate. Estimăm că până diseară (n.r. aseară) întreaga operaţiune se va finaliza. Menţionez că au fost retrase doar anumite loturi de iaurt, cele care au data de expirare menţionată în tabelul alăturat".
Cristina Popescu ne-a spus că Danone se aprovizionează cu lapte de la un singur furnizor.
Comunicatul remis redacţiei de companie subliniază: "După primirea rezultatului pentru aflatoxină M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii săi de lapte, rezultat care era peste limita legală, Danone România a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respectivă şi, pentru siguranţa consumatorilor, a decis să blocheze în depozitul său 75 tone de produse şi să retragă preventiv de pe piaţă unele produse care ar fi putut să conţină urme de lapte contaminat de la acea fermă. Procesul de retragere se desfăşoară foarte rapid şi facem toate eforturile să fie finalizat până la finalul zilei (n.r. de ieri)".
În urma ultimelor incidente din piaţă, Danone România a adoptat unele măsuri suplimentare de autocontrol faţă de obligaţiile legale de monitorizare şi control şi planul aferent validat de autorităţi, inclusiv achiziţia unui echipament propriu de testare a conţinutului de aflatoxină, a anunţat compania, precizând: "Niciun lapte pentru care există suspiciunea unui conţinut de aflatoxină peste norme nu este acceptat în fabrică".
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis, ieri, un comunicat care face referire la produsele suspectate că ar fi infestate cu aflatoxină, în care precizează: "Consecutiv stabilirii trasabilităţii lotului suspect, procesatorul, pe baza analizelor de autocontrol, a identificat lotul cu posibile neconformităţi. După sosirea rezultatelor analizelor, ANSVSA a iniţiat alerta prin Sistemul Rapid de Alertă. Din cauza potenţialului risc, ca o parte din aceste loturi să fi ajuns în procesare, s-a solicitat procesatorului retragerea tuturor loturilor produse în perioada respectivă, pentru a elimina orice pericol pentru sănătatea consumatorilor".
Inspectorii ANSVSA au demarat verificările la procesatorul respectiv şi la fermele care au furnizat laptele. În timpul anchetei, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au constatat că există posibilitatea ca laptele conform să fi intrat în contact cu lapte neconform şi atunci au dispus sechestratea loturilor suspecte de contaminare aflate în stoc, în depozitul procesatorului şi retragerea de pe piaţă a produsele rezultate.
Conform legislaţiei în vigoare, operatorul are obligativitatea de a retrage de pe piaţă produsele care nu satisfac cerinţele de siguranţă ale produselor alimentare".
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat, în urmă cu circa două săptămâni, că a fost descoperită aflatoxină (o substanţă cancerigenă) într-o cantitate de lapte produsă în România şi în altă cantitate de lapte din Ungaria, acestea fiind retrase de pe piaţă.
ANSVSA a anunţat, la vremea respectivă, că a oprit de la livrare laptele produs la ferma respectivă, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători, la unităţi de procesare a laptelui.
Autoritatea a anunţat, de asemenea, că probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină.
Vicepreşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu a afirmat, săptămâna trecută, că laptele de la alte două centre de colectare ar conţine aflatoxină peste limitele admise, dar că produsul nu a ajuns în comerţ, în total existând suspiciuni privind laptele din şapte unităţi.
Un număr de 32 de automate pentru distribuirea laptelui, care sunt alimentate din producţia unor ferme, a fost suspendată, în urma controalelor privind nivelul de aflatoxină, a informat, duminică, ANSVSA.
Rezultatele finale ale anchetei privind laptele de pe piaţa noastră contaminat cu aflatoxină vor fi anunţate joi, după cum ne-au declarat reprezentanţii ANSVSA.
Reprezentanţii ANSVSA ne-au spus, săptămâna trecută, că autorităţile nu pot comunica identitatea producătorilor de lapte contaminat cu aflatoxină, întrucât acest lucru contravine reglementărilor europene.
Sursele citate ne-au precizat: "Identitatea brandurilor implicate în scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină este protejată în baza Regulamentul Comisiei Europene nr. 178/2002".
Reglementarea invocată subliniază, însă, că, dacă păstrarea cofidenţialităţii asupra unor informaţii ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii publice, atunci informaţiile respective pot fi făcute publice.
Miercurea trecută, Mihai Ţurcanu a demisionat de la conducerea ANSVSA.