O PIESĂ CU FINAL AŞTEPTAT Gabriel Grădinescu, avizat pozitiv pentru vicepreşedinţia ASF

Andrei Iacomi , George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 decembrie 2018

Gabriel Grădinescu (sursa foto Twitter)

Gabriel Grădinescu (sursa foto Twitter)

Votul din comisiile de buget-finanţe - victoria în PSD a taberei din jurul baronului de Vrancea, Marian Oprişan

Adrian Mitroi: "Nu înţeleg de ce nu votaţi pentru mine, chiar ştiu exact despre ce este vorba aici şi aş fi de mare folos"

Lupta pentru conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a consumat, ieri, penultimul episod, odată cu avizul, pentru funcţia de vicepreşedinte al instituţiei - responsabil pentru piaţa de capital, dat de comisiile de buget finanţe din cele două camere ale Parlamentului. Ca şi la audierile din 13 noiembrie, s-a impus voinţa politică, numai că, ieri, a fost vorba despre o luptă politică între taberele din interiorul Partidului Social Democrat. Tabere care au avut de ales între Gabriel Grădinescu, bancherul vrâncean susţinut de "baronul" Marian Oprişan, şi Cătălina-Claudia Sava, susţinută de social-democraţii din cealaltă tabără. Acest lucru s-a observat la votul pentru cei doi candidaţi, când doar cele şase abţineri din dreptul voturilor contabilizate pentru candidata Cătălina Sava ar fi putut să ducă, în caz de opţiune pentru, la o diferenţă de doar două voturi în favoarea lui Gabriel Grădinescu. Scor 28-20 pentru Grădinescu şi, implicit, pentru Marian Oprişan care îşi impune încă o dată voinţa printre baronii PSD, chiar dacă protejatul său bancher susţine că nu a beneficiat de influenţa politică a preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea.

A fost un scenariu cu un deznodământ aşteptat, în presă vehiculându-se informaţia că Gabriel Grădinescu este favorit pentru postul de vicepreşedinte al ASF chiar după ce, la jumătatea lunii trecute, Marius Bota a renunţat la acest post, din cauza lipsei de experienţă în domeniul pieţei de capital, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

În cadrul audierilor, Grădinescu a răspuns la întrebările adresate de deputaţii Coaliţiei PSD - ALDE, respectiv: "Ce este un acţionar semnificativ?", "Care sunt instrumentele în care se poate investi?" şi "Care sunt serviciile prestate de un intermediar"?, citind de pe o foaie.

Deputatul liberal Ioan Cupşa a intervenit, în momentul în care îi erau adresate aceste întrebări lui Gabriel Grădinescu, menţionând că jocurile sunt făcute pentru ca acesta să aibă numărul de voturi necesar.

"Vă rugăm, totuşi, să nu ne luaţi pe toţi de proşti", a spus Cupşa.

Grădinescu nu a ştiut să răspundă la întrebarea deputatului Claudiu Năsui, referitoare la semnificaţia coeficientul Beta al unui portofoliu şi a ignorat întrebarea deputatului USR Cosette Chichirău, legată de ce reprezintă un swap pe rata dobânzii, în ce condiţii şi ce tip de instituţii îl folosesc.

Răspunzând la întrebarea senatorului PNL Florin Cîţu, legată de diferenţa dintre piaţa emergentă şi cea de frontieră, Grădinescu a precizat că: "Piaţa emergentă este o piaţă care se dezvoltă".

Gabriel Grădinescu a subliniat că experienţa sa de 26 de ani acumulată în domeniul bancar poate să aducă un plus la conducerea ASF.

"Informaţiile mele vin de la firul ierbii, acolo unde cererea se întâlneşte cu oferta (...). Sunt convins că la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară voi aplica toate cunoştinţele acumulate."

Grădinescu a fost validat cu 28 de voturi "pentru", 20 "împotrivă" şi o "abţinere". Printre votanţii lui Grădinescu s-a numărat şi Varujan Vosganian, care a motivat opţiunea prin aceea că au fost colegi în timpul liceului. Curios este că Vosganian a votat şi pentru Cătălina-Claudia Sava.

De altfel, spre deosebire de Grădinescu, care nu a ştiut să spună ce proiecte are pentru ASF, Cătălina Sava a spus că unul dintre principalele obiective pe care le are în vedere este dobândirea de către piaţa noastră de capital a statutului de piaţă emergentă, ce ar permite finanţarea investiţiilor majore. Domnia sa a menţionat că, pentru a ajunge la acest statut, "avem nevoie de lichiditate şi de listarea mai multor companii mari, strategice, la bursă."

Cătălina Sava şi-a exprimat dorinţa de a consolida legislaţia în domeniul pieţei de capital cu implementarea normelor şi standardelor europene susţinând că doreşte "o legislaţie mai prietenoasă cu piaţa de capital".

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE), a lăsat impresia, la audierile de ieri, că este cel mai bine pregătit dintre candidaţi pentru postul de vicepreşedinte la ASF.

Adrian Mitroi a spus: "Gradul de intermediere în România este în scădere. Asta înseamnă că, deşi depozitele bancare şi economiile populaţiei cresc aproape în ton cu creşterea economică, care este în jur de 6%, atractivitatea bursei şi a instrumentelor sale este în scădere. Românul nu este interesat de bursă şi o percepe ca pe un fenomen cu tentă speculativă".

Potrivit lui Adrian Mitroi, un avantaj important al unei pieţe de capital emergente, stă în costul de finanţare al proiectelor investiţionale relevante pentru dezvoltarea infrastructurii din ţara noastră, care va fi mai mic.

Acesta a spus: "Suntem o societate activă şi ambiţioasă, dar în ceea ce priveşte piaţa non - bancară suntem în deficit. Ne uităm la bursă doar secundar (...) Sunt preşedintele fondator al CFA România, cea mai prestigioasă asociaţie a analiştilor financiari, sunt membru al Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari, sunt analist certificat, şi sunt în mijlocul acestei întâmplări care se numeşte, în România, o piaţă financiară în dezvoltare".

Adrian Mitroi a adăugat: "Bursa nu este ceva speculativ, ci este un instrument financiar care face două lucruri - finanţează mai eficient proiectele mari de investiţii ale unui stat şi ajută cetăţenii în formatarea şi poziţionarea investiţiilor lor, în aşa fel încât ele să aducă valoare de cumpărare şi în viitor".

Totodată, a răspuns şi la întrebarea legată de swap-ul pe rata dobânzii.

"Sunt un candidat excelent. Nu înţeleg de ce nu votaţi pentru mine, chiar ştiu exact despre ce este vorba aici şi aş fi de mare folos", a încheiat Adrian Mitroi, care a primit 12 voturi "pentru", 20 "împotrivă", şase "abţineri".

Ceilalţi candidaţi care au fost audiaţi ieri au fost: Vicenţiu Constantinoiu - "12 voturi "pentru", 23 "împotrivă", nouă "abţineri"; Cătălin Mancaş: 0 voturi "pentru", 30 "împotrivă", 20 "abţineri"; Cătălina Sava: 20 voturi "pentru", 20 "împotrivă", şase "abţineri"; Gheorghe Ioan Ţară: 1 vot "pentru", 14 "împotrivă", 23 "abţineri", în timp ce Mircea Oancea şi Liviu-Andrei Stamatian, care iniţial erau pe lista candidaţilor nu s-au prezentat la audieri.

Urmează ca avizul obţinut în comisii de Gabriel Grădinescu să primească şi votul plenului Parlamentului, pentru ca acesta să ocupe funcţia de vicepreşedinte al ASF.

Gabriel Grădinescu este absolvent al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Facultatea de Contabilitate şi Economie Agrară în 1994 şi al Harvard Business Publishing.

A lucrat la Banca Agricolă şi Raiffeisen Bank fiind, în prezent, manager de sucursală în cadrul Bancpost, Focşani.

Notă:

Beta reprezintă o măsură a voltatilităţii unui instrument financiar sau a unui portofoliu, în comparaţie cu piaţa în ansamblu, fiind utilizat în modelul Capital Asset Pricing Model (CAPM).

Un beta de unu indică faptul că, teoretic, preţul unui activ se modifică în aceeaşi măsură cu piaţa. Un beta mai mic decât unu arată că activul este mai puţin volatil decât piaţa în ansamblu, iar un coeficient beta mai mare decât unu arată că activul este mai volatil decât piaţa.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cum Dumnezeu sa fie absolvent al Harvard Business Publishing? E absolvent de editura?!

    1. Pai ca sa intelegi ce specimene "supravegheaza" piata de capital sa ajunga emergenta. Probabil l-a trimis una dintre banci la un power point oferit de Harvard Business Publishing - pentru ca ei ofera si astfel de prezentari, nu doar reviste - si el crede ca a absolvit ceva. Daca mergi la un workshop nu inseamna nimic. Dar cine din PSD Focsani a mai vazut power point de la Harvard???? Eee. Sub aripa protectoare a lui Leo Badea, o eminenta cenusie dezlipita din afisele PSD ale lui Tutuianu..intra in ASF numai Harvardisti de astia. Ajunge BVB echivalentul NASDAQ ? NYSE / NIKKEI / DOW JONES. Nu mai cumpar nici brad ca sa pot investi in piata de capital supravegheata de "harvardistul" asta si mai ales de Badea. Badea fiind un analist financiar de exceptie, asigurari nu stie si nu se baga peste Rosu si Coca, la Pensii nu se baga peste Armeanu asa ca isi da si el cu parerea de burse ca in Ro toti se cred experti in actiuni si piete de capital. Ei cred ca daca originea lor este de zarzavagii se pricep si la burse. Tara fara viitor!

    Cu asa un prost in piata de capital am dat de dracu, mai am o singura sansa sa scape fiul meu din inchisoarea asta in aer liber!

    Este srigator la cer, adio piata emergenta! La anul sigur ajungem la sapa de lemn , oricum copiii nostri se nasc datori din cauza ratatilor care sunt numiti politic!

    Am patit-o cu rahatii astia de comunisti cu concurs luat de doua ori am fost dat afara prin contestatie, facuta de pilele PSD-ului.VREAU RAZBOI CIVIL IN TARA CA NU SE MAI POATE! 

    1. Avem nevoie ca de aer de oameni competenti care sa dezvolte piata de capital,din pacate psd este interesat doar sa satisfaca cererile baronilor care il susine in lupta cu justitia .Ar fi cazul sa ne trezim sisa nu mai lasam coruptii si incompetentii sa hotareasca pt.noi.Solutia sa cerem , inlusiv prin actiuni de strada,alegeri anticipate si vot electronic.Apoi participare masiva la vot .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb