Preşedintele american, Barack Obama, urma să prezinte, ieri, un proiect de taxare a 50 de mari bănci din SUA, în vederea recuperării fondurilor publice cheltuite în cadrul planului de stabilizare a sistemului financiar.
Măsura, care priveşte bănci cu active de peste 50 de miliarde de dolari, este denumită "Taxa pe responsabilitatea privind criza financiară", şi ar putea fi aplicată începând cu data de 30 iunie, pe perioada a zece exerciţii bugetare sau atât timp cât este necesar pentru rambursarea integrală a banilor publici angajaţi pentru salvarea băncilor.
Administraţia americană estimează că practicile riscante ale băncilor au jucat un rol determinant în criza financiară. Printre marii beneficiari de fonduri publice, în vederea salvării de la faliment, se numără "JPMorgan Chase & Co.", "Citigroup" Inc., "Wells Fargo & Co.", "Bank of America" Corp., "Goldman Sachs Group" Inc. şi "Morgan Stanley".
Noua taxă ar putea permite recuperarea a 90 de miliarde de dolari şi va fi inclusă în proiectul bugetului federal pentru exerciţiul 2010-2011, urmând să fie supusă votului Congresului american.