OBLIGAT LA 1.000 LEI AMENDĂ ADMINISTRATIVĂ Mircea Diaconu, achitat pentru conflict de interese

V.B.
Politică / 28 noiembrie 2014

Europarlamentarul independent Mircea Diaconu a fost achitat definitiv astăzi în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, dar va trebui să plătească o amendă administrativă de 1.000 lei, scriu surse din presă.

Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a menţinut hotărârea din 13 martie a Curţii de Apel Bucureşti (CAB).

ICCJ a respins, ca nefondate, atât apelul Parchetului CAB, cât şi pe cel al lui Mircea Diaconu.

La ultimul termen de judecată de la instanţa supremă, procurorul a cerut aplicarea legii penale mai favorabile, dar şi amendă pentru Diaconu, motivând că europarlamentarul nu şi-a favorizat soţia. Totodată, anchetatorul a invocat cariera "remarcabilă" a lui Mircea Diaconu.

Pe 13 martie, politicianul a fost achitat în dosarul de conflict de interese, de către Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa a dispus ca Diaconu să plătească o amendă administrativă de 1.000 lei. Decizia de achitare a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În noiembrie 2012, Mircea Diaconu (pe atunci senator PNL) a fost trimis în judecată pentru 5 fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la ICCJ, instanţa competentă să judece parlamentari.

Pe 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu a demisionat din Senat, iar la 12 decembrie 2012 plenul Senatului a adoptat un proiect de hotărâre prin care s-a declarat vacant mandatul de senator al acestuia.

Astfel, dosarul lui Diaconu a ajuns la CAB, după ce ICCJ dispusese, în 19 martie 2013, trimiterea cauzei la această instanţă, deoarece Mircea Diaconu nu mai era parlamentar.

Procurorii PICCJ l-au acuzat pe Mircea Diaconu că, în calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale, apoi a semnat, la 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea unui spectacol de către soţia sa, actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, contract pe baza căruia aceasta ar fi realizat direct un folos material.

Potrivit procurorilor, tot ca director al teatrului, Diaconu ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor 3 spectacole, apoi ar fi semnat contractele de drepturi conexe (de autor) cu soţia, care urma să îndeplinească diverse funcţii (regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor), contracte pe baza cărora s-ar fi realizat direct un folos material pentru aceasta.

Mai mult, susţineau procurorii, la 13 august 2007, Mircea Diaconu ar fi prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la teatrul antemenţionat, "după ce anterior aprobase şi tematica de concurs pentru regizorul artistic şi cunoştea cu exactitate că numai soţia sa se va prezenta la această competiţie pentru promovarea în funcţie". Potrivit anchetatorilor, Mircea Diaconu i-a acordat calificative maxime soţiei, după care a emis o decizie de promovare a acesteia, act administrativ pe baza căruia Diana Lupescu a realizat "un folos material direct concretizat în creşterea salarială aferentă".

Conform probatoriului administrat în urmărirea penale, prin cele 4 contracte acordate de Mircea Diaconu ar fi fost realizat un folos material total pentru soţie de 29.112 lei.

În 21 iunie 2012, Înalta Curte a decis irevocabil că senatorul Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, el ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Bucureşti, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale. Diaconu şi-a pierdut mandatul de senator în decembrie 2012, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind punerea în executare de către Senat a hotătârii judecătoreşti referitoare la incompatibilitatea politicianului.

Oe 31 octombrie 2012, CSM a sesizaat CCR pentru soluţionarea conflictului juridic constituţional constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea instanţei supreme privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu. Acesta şi-a dat demisia din funcţia de director de teatru după ce ANI anunţase, în ianuarie 2011, că politicianul a fost în incompatibilitate.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb