Agenţia de evaluare "Moody"s Investors Service" a atribuit, ieri, ratingul provizoriu "AAA", cu perspectivă stabilă, primei emisiuni de obligaţiuni ce va fi lansată de Fondul de Stabilitate European (EFSF).
EFSF, fond care are la dispoziţie garanţii în valoare de 440 de miliarde de euro din partea statelor membre ale zonei euro, va vinde bonduri de 27 miliarde euro.
Ratingul provizoriu "AAA" atribuit de "Moody"s" se bazează pe elementele contractuale ale programului de obligaţiuni, inclusiv pe garanţiile irevocabile şi necondiţionate din partea statelor participante. Toate statele membre care participă la finanţarea EFSF, cu excepţia Greciei şi Irlandei, furnizează, împreună, o garanţie de 120% pentru întreaga emisiune EFSF. O parte din banii obţinuţi prin emisiunea de obligaţiuni urmează să fie folosiţi pentru împrumutul acordat Irlandei.
În opinia specialiştilor "Moody"s", riscurile care ar putea afecta programul includ o posibilă deteriorare a solvabilităţii statelor participante ca garanţi. Solvabilitatea programului ar putea fi afectată şi de modificarea ratingului "AAA" al statelor care au contribuit cel mai mult la EFSF: Germania, Franţa şi Olanda.
La finele lunii mai 2010, guvernele din zona euro au decis să înfiinţeze mecanismul EFSF în colaborare cu Fondul Monetar Internaţional, urmărind astfel să calmeze pieţele îngrijorate de criza financiară din Grecia şi de posibilitatea ca aceste dificultăţi să se răspândească în Spania sau Portugalia. Guvernele din zona euro vor putea să se împrumute de la EFSF dacă acceptă reformele stabilite de FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană.
• Rusia ar putea cumpăra obligaţiuni EFSF
Rusia ar putea cumpăra obligaţiuni emise de EFSF, potrivit afirmaţiei ministrului finanţelor de la Moscova, Alexei Kudrin.
"Nu cunoaştem termenii emisiunii, însă credem că aceasta ar fi un instrument atractiv", a menţionat Kudrin.
Potrivit unor surse neidentificate, citate de presa străină, o primă emisiune de titluri ar putea avea loc la finele lunii ianuarie, iar prin această tranzacţie ar putea fi obţinute 3 - 5 miliarde euro.
Titlurile EFSF vor avea maturitatea la 5 şi 10 ani, conform surselor.
China şi Japonia şi-au exprimat interesul pentru bondurile EFSF.