OBLIGAŢIUNILE ROMÂNIEI, INCLUSE ÎN INDICELE PENTRU PIEŢE EMERGENTE AL JP MORGAN Leul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul an

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 ianuarie 2013

Leul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul an

UPDATE 14:30: Leul a înregistrat, astăzi, un nou maxim al ultimului an, cursul BNR ajungând la valoarea de 4,3351 lei/euro

---

Leul a crescut semnificativ, ieri, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimul an, după ce JP Morgan a anunţat că obligaţiunile României vor fi incluse, de la 1 martie, într-un indice al băncii pentru pieţele emergente.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, ieri, un curs oficial de 4,3364 lei/euro, în scădere cu 5,30 bani faţă de cotaţia anterioară.

JP Morgan a anunţat, marţi seară, că va include, de la 1 martie, obligaţiunile României în indicele JP Morgan GBI-EM Index pentru bondurile guvernamentale de pe pieţele emergente, informaţie care a dus la aprecierea leului, pe pieţele internaţionale, imediat după anunţ.

Includerea obligaţiunior noastre în indicele băncii va avea loc treptat, pe parcursul a trei luni, până la 1 mai.

Analiştii de la noi sunt de părere că anunţul JP Morgan reprezintă cea mai bună veste pentru piaţa financiară locală. Ţara noastră va fi mult mai vizibilă şi mai accesibilă investitorilor de portofoliu, iar acest lucru ar putea duce la creşterea pieţei de capital, consideră analiştii.

Dragoş Cabat: "Investitorii îşi vor îndrepta atenţia către România şi piaţa de capital ar putea creşte"

Includerea obligaţiunilor Româ-niei în indicele JP Morgan reprezintă recunoaşterea pe plan internaţional a statutului nostru de ţară emergentă, ne-a declarat analistul Dragoş Cabat.

Domnia sa ne-a explicat că anunţul băncii americane va aduce Româ-nia în atenţia multor investitori străini, ceea ce va duce la creşterea pieţei de capital locale.

Dragoş Cabat ne-a precizat: "În sfârşit, suntem incluşi în grupa ţărilor emergente, odată cu introducerea obligaţiunilor româneşti în indicele JP Morgan pentru bondurile guvernamentale de pe pieţele emergente. Până acum, când se făcea referire la ţările emergente, era vorba despre Polonia şi Cehia şi marginal Ungaria.

Statutul de ţară emergentă este unul foarte important. Investitorii îşi vor îndrepta atenţia către Româ-nia, ceea ce înseamnă că putem să înregistrăm creşteri nu doar pe piaţa obligaţiunilor, ci şi pe piaţa de capital".

Analistul se aşteaptă ca tendinţa de apreciere a leului să continue, pentru că Ministerul Finanţelor Publice va trebui să se împrumute mai ieftin şi mai mult de pe pieţele internaţionale.

De asemenea, Trezoreria nu va mai controla dobânzile la titlurile de stat, a subliniat domnia sa.

Melania Hăncilă: "Interesul sporit pentru leu va împinge cursul leu/euro sub pragul de 4,30 unităţi"

Includerea obligaţiunilor româ-neşti, în ultimele luni, în indicii unora dintre cele mai importante bănci de investiţii din lume (JP Morgan şi Barclays) a pus România pe harta marilor investitori de portofoliu, ne-a declarat Melania Hăncilă, economistul şef al Volksbank.

Efectele pozitive nu au întârziat să se manifeste, astfel că s-au diminuat randamentele plătite de Ministerul Finanţelor şi s-au majorat volumele de obligaţiuni emise de trezoreria statului, a adăugat domnia sa.

Întărirea treptată a leului faţă de euro a avut la bază menţinerea unei politici monetare ferme şi creşterea interesului pentru plasamentele în obligaţiunile româneşti, precum şi stabilizarea situaţiei la nivel politic, potrivit economistului şef al Volksbank.

Melania Hăncilă ne-a precizat: "În aceste condiţii, mă aştept ca interesul sporit pentru leu să împingă cursul leu/euro sub pragul de 4,30 unităţi, în perioada următoare, însă consider că această apreciere va fi conjuncturală, deoarece fundamentele economice nu justifică o apreciere notabilă a leului, întrucât noi estimăm cursul de echilibru în jurul nivelului de 4,40 unităţi anul acesta".

Florin Cîţu: "Anunţul JP Morgan reprezintă cel mai bun lucru pentru piaţa financiară locală"

Introducerea obligaţiunilor emise de Ministerul de Finanţe în indexul JP Morgan reprezintă cel mai bun lucru pentru piaţa financiară locală, pentru că România va fi mult mai vizibilă şi mult mai accesibilă investitorilor străini de portofoliu, a precizat analistul Florin Cîţu pe blogul personal.

Domnia sa a explicat: "Ce este bun pentru piaţă nu este bun pentru guvern. O piaţă a obligaţiunilor de stat mai mare şi analizată de mult mai mulţi investitori o să fie şi mai puţin tolerantă la derapaje de politică fiscală şi monetară. În acelaşi timp o piaţă mare nu poate fi uşor controlată, astfel semnalul o să fie imediat şi foarte greu de manipulat. România are nevoie de această promovare mai mult ca oricând pentru că interesul investitorilor străini este la minim".

Analistul Călin Rechea estimează că tendinţa de apreciere a leului s-ar putea menţine, dar depinde de evaluarea pe care o va face Fondul Monetar Internaţional la sfârşitul vizitei pe care o efectuează în ţara noastră.

Analiştii ING Bank sunt de părere că Banca Centrală a înfrânat, marţi, avansul leului prin intervenţii importante şi se aşteaptă ca BNR să continue să îşi crească rezervele valutare, fapt ce ar împiedica aprecierea leului faţă de euro dincolo de nivelul de 4,30 unităţi în perioada următoare.

Analiştii băncii consideră că cererea naturală pentru valută, cuplată cu potenţiale intervenţii oficiale efectuate cu scopul reclădirii rezervelor valutare ale BNR, vor încetini tendinţa de apreciere a leului.

BNR a anunţat, ieri, un curs oficial pentru dolarul american în scădere, cu 2,86 bani, la 3,2596 lei/dolar, reprezentând minimul din 29 februarie, când moneda americană a fost cotată la 3,2357 lei.

Referinţa pentru francul elveţian a coborât la 3,5061 lei/franc, de la 3,5463 lei/franc, fiind cel mai redus nivel din decembrie 2011. O rată de schimb inferioară celei de ieri a fost publicată pe 7 decembrie 2011, când francul a fost cotat la 3,5037 lei.

Preţurile obligaţiunilor României au urcat, ieri, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, ca urmare a anunţului băncii americane JP Morgan.

Randamentul obligaţiunilor cu scadenţă în 2015, una dintre cele trei emisiuni eligibile pentru a fi incluse în componenţa indicelui JPMorgan, a coborât, ieri, cu 0,28 puncte procentuale, la 5,5%.

Esther Law, analist pentru pieţe emergente la divizia din Londra a grupului Societe Generale, a declarat: "Intrările de capital străin pe piaţa obligaţiunilor româneşti ar putea totaliza cinci miliarde de dolari în acest an. Considerăm că este foarte posibil ca deţinerile nerezidenţilor de datorie emisă de guvernul României să crească de la 5,3% şi să depăşească maximele istorice pentru a ajunge cel puţin la 20%, până la sfârşitul anului 2013".

Indicele JP Morgan cuprinde obligaţiuni în valoare de 175 miliarde de dolari, iar ponderea României va fi de 0,54%.

Grupul britanic Barclays a anunţat, deja, că obligaţiunile româneşti vor fi incluse, din 31 martie, într-un indice pentru pieţe emergente al băncii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. pot deveni invingatori. Totul este ca atunci cand cineva ne denigreaza si transmite presei cat de inumani putem fi acceptand fara sa cartim conditiile de austeritate, la doar un weekend interval cand presedintele capitan reitera dorinta de a adera la zona EURO si a ne conforma pactului fiscal pe care noi deja il implementasem si pana deunazi cand acelasi domn spunea ca goodwillul necesita retratare de cateva sute milioane datorita primei de risc care a crescut, in ciuda faptului ca pe ansamblul intregului an 2012 a scazut pana la aproape 188 de unitati(exact se poate observa pe DBRESEARCH) si suntem mandri ca am avut 2.5% crestere economica(fie ea si 0.3 puncte in minus dupa reanalizare) afirmand acest lucru chiar si atunci cand microfonul ni se ia din mana si suntem admonestati ca facem statementuri in loc sa punem intrebari, iata ca pana la urma asemanator unui articol din editia prima pe anul 2013 a revistei wirtschaftswoche din Germania putem spune asemanator oficialului irlandez POPORUL A PLATIT si in cele din urma sa dam CEZARULUI ce este al cezarului, nimic mai mult si nimic mai putin. Este cerinta mea exagerata? Va multumesc :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb