Mai mult de 13 milioane de locuri de muncă au dispărut în statele industrializate de la începutul crizei financiare, respectiv din 2007, potrivit datelor furnizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet, anunţă Agerpres.
"În spaţiul OCDE existau, în iunie anul curent, mai mult de 44 de milioane de şomeri, o mare parte a acestora neavând un loc de muncă de mai bine de două luni", a comunicat organizaţia, care numără în prezent 34 de state membre. Numai în Germania şi Chile există, astăzi, o rată mai scăzută a şomajului în comparaţie cu cea înregis-trată la începutul crizei.
În plus, şi locurile de muncă de calitate pentru tineri s-au împuţinat. "Din ce în ce mai mulţi tineri primesc numai contracte pe perioadă determinată, care nu slujesc drept trambulină pentru un loc de muncă stabil", potrivit raportului OCDE.
Cea mai mare problemă o reprezintă însă şomajul de lungă durată, a cărui rată s-a dublat din 2007 până acum, în unele state. În SUA chiar s-a triplat.
În statele OCDE, numărul celor care nu au avut un loc de muncă de un an sau chiar mai mult este extrem de ridicat, totalizând 47% din totalul şomerilor. Germania, însă, face excepţie de la evoluţiile negative în ceea ce priveşte rata ridicată a şomajului în rândul tinerilor.
Media OCDE arată că tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei pe piaţa muncii, rata de angajare a acestora scăzând cu 10%.
"La fel de grave sunt şi consecinţele pentru persoanele fără instruire", scrie OCDE. La sfârşitul anului 2010, mai mult de 22 de milioane de persoane din statele membre OCDE nu studiau şi nici nu munceau.