OCDE: Şomajul va creşte încă un an în statele dezvoltate

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 octombrie 2009

Şomajul va creşte în continuare, chiar dacă unele economii au revenit în creştere, susţin specialiştii OCDE.

Şomajul va creşte în continuare, chiar dacă unele economii au revenit în creştere, susţin specialiştii OCDE.

Rata şomajului în principalele state industrializate a ajuns la 8,6% în august 2009, în creştere cu 0,1% faţă de iulie şi cu 2,3% mai mult comparativ cu august 2008, anunţă un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), dat publicităţii săptămâ­na aceasta.

Conform OCDE, rata medie a şomajului a crescut la 9,8% în rândul ţărilor europene membre ale organizaţiei, respectiv la 9,6% în SUA. În schimb, rata şomajului a scăzut uşor în Japonia - la 5,5%.

Organizaţia a avertizat că şomajul va continua, probabil, să crească încă un an în statele dezvoltate, chiar dacă se observă o revenire a economiei în majoritatea statelor lumii.

În luna septembrie, OCDE atrăgea atenţia că rata şomajului ar putea continua să crească în principalele state industrializate, urmând să ajungă la nivelul record de aproape 10% în 2010.

Organizaţia estimează că, pe ansamblu, rata şomajului va ajunge la 9,9% la finele anului următor în zona OCDE, de la 5,6% la sfârşitul lui 2007, ceea ce înseamnă că "numărul şomerilor din regiune a crescut cu peste 25 de milioane în decurs de trei ani".

Potrivit OCDE, din cauza crizei economice, numărul celor care şi-au pierdut locul de muncă între sfârşitul lui 2007 şi trimestrul al patrulea din 2010 va ajunge la 8,7 milioane de persoane în SUA, la 1,24 milioane în Japonia, 1,83 milioane în Germania şi 1,39 milioane în Marea Britanie.

Previziunile OCDE susţin că, până la mijlocul anului curent, pieţele muncii din SUA, Spania, Irlanda şi Japonia au înregistrat cea mai mare parte a pierderilor de locuri de muncă preconizate, în timp ce pentru alte state industrializate, precum Franţa, Germania şi Italia, cea mai grea perioadă abia acum începe.

"Perspectivele de pe piaţa muncii ar fi putut fi şi mai rele, dacă guvernele nu ar fi urmat politici expansioniste în domeniul monetar şi cel fis­cal", susţine OCDE, apreciind că programele guvernamentale anti-recesiune vor creşte gradul de ocupare a forţei de muncă în 2010 cu aproximativ 0,8 -1,4% mai mult decât dacă aces­tea nu ar fi intervenit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb