Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) ar fi plasat circa 75 de milioane de euro în cadrul IPO-ului Electrica, ne-au declarat surse din piaţa de capital.
Informaţia nu a fost confirmată oficial, până la închiderea ediţiei.
Alte surse confirmă că BERD şi autorităţile noastre au discutat pe marginea ofertei Electrica, dar susţin că banca ar fi decis să nu se implice, până la urmă, în listare, planificând o investiţie consistentă în sectorul privat din ţara noastră.
În piaţă există şi opinii conform cărora zvonul implicării BERD ar avea rolul să atragă mai mulţi bani de la investitorii instituţionali interesaţi şi să creeze o emulaţie în jurul Electrica SA pentru că autorităţile n-ar fi mulţumite de oferta de până acum a investitorilor instituţionali.
"Autorităţile au decis să aloce 5% din tranşa investitorilor instituţionali către investitorii mici şi mari. Acest lucru arată că 5% din cota de 85% alocată instituţionalilor nu a fost subscrisă", consideră sursele noastre.
Road-show-ul pentru listarea Electrica a început în 17 iunie, după ce ministrul delegat penru Energie, Răzvan Nicolescu, împreună cu reprezentanţi ai conducerii societăţii de stat şi ai sindicatului de intermediere au discutat la Londra cu oficiali ai BERD despre prospectul Electrica, în special regulile de guvernanţă corporativă ce vor fi implementate în companie după listare, conform unui comunicat remis redacţiei.
Ministrul Nicolescu a declarat, la vremea respectivă: "Ne-am exprimat dorinţa şi încrederea că BERD va fi un partener pe termen lung al statului român în acţionariatul Electrica şi că, prin experienţa sa vastă, ne va sprijini la o bună implementare a unor standarde internaţionale de guvernanţă corporativă. Mai mult, sperăm ca acest IPO (această ofertă publică de listare - n.r.) să promoveze Electrica şi, implicit, România ca o bună destinaţie de business, stabilă şi predictibilă pentru investiţii".
Autorităţile s-au mai întâlnit atât cu fonduri, cât şi cu bănci de investiţii sau alţi investitori interesaţi.
• Precizare
Conform amendamentelor la prospectul ofertei, la data alocării, Societatea va realoca 5% din numărul total al acţiunilor oferite din Tranşa Investitorilor Instituţionali către Tranşele Investitorilor Mici şi/sau Mari în cazul în care Tranşa Investitorilor Mici şi Tranşa Investitorilor Mari au un nivel de subscriere mai mare decât Tranşa Investitorilor Instituţionali.
Astfel, în condiţiile specificate, devine cert că societatea va transfera între tranşe un pachet de 5% şi nu de "până la 5%" aşa cum era menţionat în prospectul iniţial.