Oferta Ford "îmbunătăţită": Jale pentru acţionarii Automobile Craiova

Adina Ardeleanu, A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie 2007

Oferta Ford "îmbunătăţită": Jale pentru acţionarii Automobile Craiova

Sebastian Vlădescu: "Oferta Ford este excepţională"

Oferta Ford, de 2,5 ori mai mică decât preţul de piaţă al acţiunilor "Automobile Dacia", i-a dezamăgit pe investitorii în titlurile societăţii (simbol AUCS pe piaţa Rasdaq). Ford a făcut vineri o ofertă finală de 57 milioane euro statului român pentru participaţia sa la capitalul companiei (72,4%).

Preşedintele Comisiei de privatizare, Sebastian Vlădescu, consideră că oferta pe care a făcut-o Ford pentru Automobile Craiova este excepţională. De asemenea, domnia sa ne-a mai spus că, în ciuda îndoielilor din piaţă, a avut grijă ca şi la această privatizare interesele acţionarilor minoritari să fie protejate şi ei să nu piardă.

La rîndul său, Cătălin Chelu, unul din principalii acţionari ai SIF Oltenia, care deţine 22% din acţiunile AUCS, ne-a declarat că oferta Ford pentru Automobile Craiova este dezamăgitoare. Domnia sa consideră că statul român va avea avantaje multiple din această privatizare cum ar fi impozite plătite la bugetul local, venituri la bugetul de stat, dezvoltarea zonei Craiova, apariţia de noi locuri de muncă. Pentru acţionarii minoritari însă, oferta este dezamăgitoare prin preţ. Domnul Chelu ne-a mai spus că se gîndeşte să menţină pachetul de acţiuni de la AUCS, pentru că în viitor va fi unul valoros.

Înainte de anunţarea ofertei Ford, "Automobile" Craiova avea o capitalizare pe Bursă de aproape 200 milioane euro, deţinerea statului fiind evaluată la 144 milioane euro. Cotaţia de referinţă a titlurilor AUCS a crescut cu 8,36% în şedinţa de vineri de pe piaţa Rasdaq, care s-a închis la 13.30, oră la care a fost anunţată oferta îmbunătăţită a Ford. La aflarea ştirii, pe forumurile de pe internet, brokerii se lamentau, spunând că oferta Ford este jale pentru acţionarii AUCS.

"Luni (n.r. astăzi), vom vedea vânzări de acţiuni AUCS, întrucât preţul pieţei nu mai reflectă valoarea companiei", ne-a spus Adrian Bărbulescu, de la SSIF "Prime Transaction", adăugând: "Oferta Ford a dezamăgit investitorii care mizau pe vânzarea societăţii la un preţ mai mare. Eu unul nu am crezut într-un preţ de achiziţie foarte mare din două motive. Primul este situaţia companiei. Închiderea "Automobile" ar fi devenit o problemă socială pentru zona Craiovei, iar statul era cel presat să rezolve situaţia.

În al doilea rând, la nivel internaţional, Ford nu stă foarte bine din punct de vedere al rezultatelor şi nu cred că în politica lor se regăsea achiziţionarea unei societăţi la un preţ foarte mare, în condiţiile în care trebuie să mai facă şi alte investiţii".

Şi Octavian Molnăr, directorul general al SSIF "IFB Finwest", este de părere că săptămânile viitoare "o să avem o corecţie negativă destul de mare" a cotaţiei AUCS, însă consideră că oferta Ford este corectă, "ţinând cont de situaţia actuală a companiei".

"Preţul s-ar putea deprecia în perioada imediat următoare însă pentru a intui mai clar trendul acţiunii pe termen mediu şi lung trebuie cunoscute atât intenţiile SIF Oltenia, cel de-al doilea acţionar cu un pachet de 22% din acţiuni, cât şi planurile de dezvoltare ale companiei din perspectiva noului acţionar", este de părere Daniela Ropotă, analist la "Intercapital Invest", adăugînd: "Este de consemnat şi faptul că Ford este o companie cu un nume important în industrie, iar planurile acestuia asupra Craiova pot fi favorabile activităţii emitentului".

Domnul Bărbulescu opinează că, momentan, acţiunile "Automobile" Craiova sunt supraevaluate pe Bursă. "După intrarea Ford, situaţia se va schimba. Cred că va fi o situaţie similară cu intrarea Renault la Dacia", a mai adăugat brokerul de la "Prime Transaction".

De la începutul anului, preţul mediu al acţiunilor AUCS s-a apreciat de 8,75 de ori, ajungând vineri la 35,01 lei/titlu. Vineri au fost tranzacţionate 15.672 de titluri, în valoare totală de 548.696 lei. În ultimele trei luni, aprecierea cursului AUCS a fost de 66,47%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb