• Ieri, însă, Letonia a ratificat noua lege fundamentală
• Euro, încotro?
Olandezii au respins, în referendumul de miercuri, Constituţia Uniunii Europene, devenind al doilea membru fondator al UE, după Franţa, care dă o asemenea lovitură. Rezultatele publicate ieri arată că 62% dintre participanţii la referendum au votat împotriva Constituţiei UE şi numai 38% "pentru", astfel că olandezii care au spus "nu" sînt mai numeroşi decît oponenţii din Franţa (55%). Participarea la votul din Olanda a fost de 63%.
Respingerea arată temerile Olandei privind posibilitatea pierderii suveranităţii şi influenţei în blocul cu 25 de ţări membre, apreciază premierul olandez, Jan Peter Balkenende. "Respectăm acest rezultat", a afirmat Balkenende, adăugînd: "În mod clar, populaţia îşi face probleme în privinţa pierderii suveranităţii şi a identităţii, dar şi în ceea ce priveşte contribuţia la bugetul UE".
În aceste condiţii, tratatul care instituie Constituţia europeană ar putea "să moară", întrucît el trebuie aprobat în unanimitate de cele 25 de state membre. Pînă în acest moment, Constituţia europeană a fost ratificată de zece state, şi anume: Austria, Ungaria, Italia, Germania, Grecia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Spania şi Letonia. Acest din urmă stat şi-a dat acordul ieri.
Menţionăm că deputaţii olandezi au promis că vor ţine cont de rezultatul referendumului, ceea ce sugerează că Parlamentul nu va ratifica noua Constituţie. Pe de altă parte, în condiţiile date, premierul britanic Tony Blair a afirmat, recent, că ţara sa ar putea abandona planul de organizare a unui referendum pentru Constituţie.
Analiştii spun că această nouă Constituţie a pierit chiar după votul francez. "Votul olandez semnifică faptul că această lege este moartă şi îngropată politic", declară Otto Holman, specialist politic la Universitatea din Amsterdam.
• Euro, încotro?
Votul negativ al olandezilor a făcut ca moneda europeană să scadă, pentru prima oară după data de 21 septembrie 2004, sub pragul de 1,22 dolari. În noaptea de miercuri spre joi, imediat după aflarea primelor rezultate privind referendumul din Olanda, euro a scăzut pînă la 1,2158 dolari, la New York, dar s-a mai redresat pe parcursul şedinţei de ieri, ajungînd la 1,2265 pe piaţa europeană. La Amsterdam, euro a fost tranzacţionat la 1,2263 dolari. Tot ieri, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să-şi menţină la 2% dobînda de referinţă, nivel la care se află de doi ani.