Societatea Oltchim a notificat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vâlcea că urmează să disponibilizeze 851 de salariaţi. "Este vorba de 598 de persoane din Divizia Agroalimentară, vândută de holdingul Oltchim unui investitor privat, la care se adaugă 233 de angajaţi ai fabricii de conserve din legume şi fructe Conservil", a precizat, ieri, Dumitru Cornoiu, directorul executiv interimar al AJOFM Vâlcea, citat de Rompres. Divizia Agroalimentară cuprinde ferme de păsări şi de porcine, precum şi o fabrică de nutreţuri combinate. Pe 31 ianuarie ea a fost cumpărată de societatea Carvil Mizil, administrată de Iustin Paraschiv, unul dintre cei mai tineri oameni de afaceri din industria cărnii. Preţul cu care Carvil Mizil a câştigat licitaţia a fost de 20,55 milioane lei, la care se adaugă TVA.
Din adresa trimisă la AJOFM Vâlcea de către conducerea Oltchim SA reiese că noul proprietar al Diviziei Agroalimentare nu este dispus să preia salariaţii care lucrează în activele respective, iar termenul de efectuare a disponibilizării colective este 30 aprilie, la trei zile după Paşte.
Concomitent cu concedierile de la Divizia Agroalimentară, o altă componentă a holdingului Oltchim, fabrica Conservil, va fi "închisă operaţional", după ce, la licitaţia de vânzare din 12 februarie, nu s-a prezentat niciun cumpărător. Personalul Conservil va fi concediat "prin reducerea efectivă a posturilor, angajaţii neputând fi redistribuiţi", se arată în adresa semnată de Constantin Roibu, managerul general şi preşedintele consiliului de administraţie al Oltchim SA.
În primele nouă luni ale anului trecut, Oltchim SA a obţinut un profit net de 3,37 milioane lei, cu 57,72% mai mic decât în perioada similară din 2006, când compania a anunţat un câştig de 7,97 milioane lei. În acelaşi interval de referinţă, cifra de afaceri a crescut cu 1,76 la sută. Capitalul social al Oltchim este de 32,36 milioane lei, divizat în 323,6 milioane acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune. Printr-un proiect de lege introdus la Camera Deputaţilor se încearcă conversia în acţiuni a unei datorii istorice a Oltchim de 323,3 milioane lei, măsură contestată la UE de către unul din acţionarii minoritari. Principalul acţionar al Oltchim este AVAS, care deţine 53,26% din acţiuni, urmat de grupul german Petro Carbo Chem, care controlează 12,87%şi de SIF Oltenia, care are o participaţie de 5,93%.