OMC: Europenii au blocat în mod neloial importurile de organisme modificate genetic

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 februarie 2006

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a decis că Uniunea Europeană a blocat în mod neloial importurile de organisme modificate genetic, hotărîre ce vine în sprijinul Statelor Unite, care au reclamat această situaţie. Decizia OMC, deocamdată confidenţială, este prima de acest gen. Ea a fost pronunţată în favoarea SUA, Canadei şi Argentinei, şi stabileşte că UE a discriminat importurile de seminţe modificate genetic provenite de la companii de renume, precum "Monsanto" Co.

OMC a remis părţilor implicate un raport confidenţial, de 1.047 de pagini, în care cere UE să-şi modifice legislaţia în conformitate cu obligaţiile sale comerciale internaţionale. Însă, potrivit unor surse diplomatice, verdictul nu este unul complet defavorabil pentru europeni, avînd în vedere că o serie de măsuri restrictive impuse la anumite produse modificate genetic au fost considerate valabile de OMC.

Urmează acum ca experţii statelor membre UE să analizeze toate implicaţiile juridice ale acestei decizii, iar în următoarele luni OMC să emită sentinţa oficială, care va fi adoptată formal de toate cele 149 de state membre ale Organizaţiei. Procedura ar putea să se prelungească pînă la sfîrşitul acestui an, specialiştii estimînd că este puţin probabil să asistăm la o explozie imediată de organisme modificate genetic în supermarketurile europene. Mai mult, aşa cum a făcut şi în cazul cărnii de vită tratată cu hormoni, UE ar putea să ignore decizia OMC şi să prefere să plătească amenzile solicitate de eventualii reclamanţi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb