Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a decis că Uniunea Europeană a blocat în mod neloial importurile de organisme modificate genetic, hotărîre ce vine în sprijinul Statelor Unite, care au reclamat această situaţie. Decizia OMC, deocamdată confidenţială, este prima de acest gen. Ea a fost pronunţată în favoarea SUA, Canadei şi Argentinei, şi stabileşte că UE a discriminat importurile de seminţe modificate genetic provenite de la companii de renume, precum "Monsanto" Co.
OMC a remis părţilor implicate un raport confidenţial, de 1.047 de pagini, în care cere UE să-şi modifice legislaţia în conformitate cu obligaţiile sale comerciale internaţionale. Însă, potrivit unor surse diplomatice, verdictul nu este unul complet defavorabil pentru europeni, avînd în vedere că o serie de măsuri restrictive impuse la anumite produse modificate genetic au fost considerate valabile de OMC.
Urmează acum ca experţii statelor membre UE să analizeze toate implicaţiile juridice ale acestei decizii, iar în următoarele luni OMC să emită sentinţa oficială, care va fi adoptată formal de toate cele 149 de state membre ale Organizaţiei. Procedura ar putea să se prelungească pînă la sfîrşitul acestui an, specialiştii estimînd că este puţin probabil să asistăm la o explozie imediată de organisme modificate genetic în supermarketurile europene. Mai mult, aşa cum a făcut şi în cazul cărnii de vită tratată cu hormoni, UE ar putea să ignore decizia OMC şi să prefere să plătească amenzile solicitate de eventualii reclamanţi.