Încetinirea importurilor chineze, volatilitatea pieţelor valutare şi scăderea preţului materiilor prime au determinat Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) să-şi reducă estimările privind creşterea comerţului mondial în 2015 cu o jumătate de punct procentual, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul OMC.
Economiştii au redus estimările pentru creşterea comerţului mondial în 2015 la 2,8%, de la 3,3%, cum prevedeau în luna aprilie, iar pentru anul 2016, la 3.9% de la 4.0%.
"Aceste revizuiri reflectă o serie de factori care au afectat economia globală în prima jumătate a lui 2015, incluzând scăderea importurilor în China, Brazilia şi alte economii emergente, scăderea preţurilor la petrol şi alte materii prime precum şi fluctuaţiile semnificative ale cursului de schimb ale principalelor valute", se arată în raportul OMC.
Schimburile comerciale sunt un indicator al stării de sănătate a economiei mondiale."Comerţul poate acţiona precum un catalizator pentru creşterea economică. Într-un moment de mare incertitudine, intensificarea comerţului ar putea ajuta la revigorarea economiei globale, ridica perspective de dezvoltare şi, totodată, să ducă la reducerea sărăciei. Membrii OMC pot ajuta să se realizeze o creştere a comerţului pe o traiectorie mai robustă, prinzând iniţiativele pe o serie de fronturi, în special prin negocierea rezultatelor concrete de la Conferinţa ministerială, din decembrie Nairobi ", a declarat directorul general OMC Roberto Azevedo.
Dacă noile prognoze ale OMC se vor adeveri, 2015 va fi al patrulea an consecutiv în care comerţul mondial a înregistrat o creştere mai mică de 3%. În 2012, schimburile comerciale mondiale au înregistrat o creştere de doar 2,2%, urmând un avans de 2,5 atât în 2013 cât şi în 2014, sub media de 5,1% înregistrată după 1990.