Grupul energetic austriac OMV AG, proprietarul Petrom, a decis să preia operaţiunile din Tunisia ale companiei petroliere americane Pioneer Natural Resources pentru 800 milioane de dolari plus un capital de lucru în valoare de 65,7 milioane de dolari, potrivit unui comunicat al grupului austriac.
Tranzacţia va întări în mod considerabil poziţia OMV în Tunisia, o ţară importantă pentru operaţiunile de explorare şi producţie din regiunea Africii de Nord. Operaţiunile din Tunisia ale Pioneer Natural Resources au înregistrat în 2010 o producţie de 5.700 barili echivalent petrol pe zi.
Activele Pioneer Natural Resources vor completa activele deţinute deja de OMV în sudul Tunisiei, Jenein Sud şi Nawara. În plus, Pioneer Tunisia şi OMV sunt parteneri în proiectul Tunisia Gas Project (STGP) care vizează construcţia, până în 2014, a unui gazoduct cu o lungime de 320 de kilometride la perimetrul de producţie Adam până la oraşul Gabes, în ideea de a proviziona piaţa domestică din Tunisia cu gaze naturale.
"Achiziţia este în linie cu strategia companiei de a atinge efecte de sinergie graţie activelor existente ale OMV şi să demareze achiziţii în domeniul explorare şi producţie care să permită creşterea viitoare", a declarat membrul în boardul OMV şi responsabil pentru operaţiunile de Explorare şi Producţie, Jaap Hui-jskes.
Tranzacţia este aşteptată să se finalizeze în primul trimestru al aces-tui an. OMV a precizat că iniţial tranzacţia va fi finanţată graţie lichidităţilor şi liniile de credit existente şi că urmează în continuare o disciplină strictă în materie de capital pentru a putea păstra un rating de tipul invest-ment grade.
Potrivit Agerpres, achiziţia din Tunisia vine după ce, la finele lunii trecute, OMV a finalizat preluarea unei pachet de 54,14% din acţiunile companiei turceşti Petrol Ofisi AS, astfel că participaţia pe care o deţine la Petrol Ofisi a crescut de la 41,58% la 95,72%. Grupul aus-triac a precizat atunci că preţul plătit grupului turc Dogan Holding pentru pachetul de 54,14% din acţiunile Petrol Ofisi a fost de 499,7 milioane de euro şi 694,6 milioane dolari.
OMV activează în 13 ţări din Europa Centrală în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 19 ţări în şase zone importante în domeniul de Explorare şi Producţie, Distribuţie gaze precum şi Produse Chimice în 27 de ţări pe cinci continente.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01 la sută, în vreme ce Ministerul Economiei şi Comerţului deţine un pachet de 20,64 la sută din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11 la sută. Petrom este cea mai mare companie româneas-că de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Petrom exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maximă anuală de rafinare de opt milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 257 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.