Actualizare 16:07
Directorul general al grupului petrolier austriac OMV, Gerhard Roiss, a afirmat că investiţiile ce vor fi făcute în Marea Neagră joacă un rol mult mai important pentru OMV decât proiectul abandonat pentru gazoductul South Stream, transmite Reuters.
Precizând că nu a fost informat de Gazprom despre abandonarea proiectului South Stream, Roiss a apreciat că "pentru OMV aceasta nu este mare lucru". Roiss a arătat că prelungirea conductei South Stream până în Austria ar fi costat OMV aproximativ 100 de milioane de euro în trei ani, comparativ cu un miliard de dolari cât vor investi OMV şi Exxon Mobil pentru explorarea platoului continental al Mării Negre, într-un proiect care ar urma să permită producţia de gaze naturale din 2020.
În 2012, ExxonMobil şi OMV Petrom au anunţat descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda "Domino-1" în zona de mare adâncime a blocului Neptun, în sectorul românesc al Mării Negre. Potrivit OMV, Sonda "Domino-1" a întâlnit o acumulare de gaze naturale de 70,7 metri, estimările preliminare evaluând acumularea la 42 până la 84 de miliarde de metri cubi.
----------
Directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a anunţat luni că a pus cruce proiectului de gazoduct South Stream, după ce preşedintele rus Vladimir Putin vorbise anterior de obstacolele ridicate de Uniunea Europeană împotriva realizării acestui proiect, informează Reuters.
"Proiectul este închis. Asta este", a declarat Miller reporterilor.
Potrivit EFE, preşedintele rus Vladimir Putin declarase luni că Rusia a decis să suspende construcţia gazoductului South Stream, care urma să transporte gaz natural din Marea Caspică în Europa, din cauza opoziţiei manifestate de Bulgaria de a permite ca gazoductul să tranziteze teritoriul bulgar.
"Încă nu am permisiunea Bulgariei şi considerăm că în aceste condiţii Rusia nu poate continua realizarea proiectului", a afirmat el.
Putin a apreciat că poziţia Uniunii Europene în legătura cu proiectul South Stream nu este constructivă şi din acest motiv Rusia îşi va reorienta resursele către alte state.
"Consider că poziţia Comisiei Europene nu a fost constructivă. Dacă Europa nu doreşte realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat", a subliniat preşedintele rus.
Liderul rus a anunţat această decizie luni, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Putin a propus totodată să transforme Turcia într-o platformă de distribuţie de energie pentru sudul Europei.
Proiectul South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, urma să transporte gaze ruseşti către centrul Europei, pe o rută care va ocoli Ucraina, cu care Rusia este în relaţii tensionate.
Uniunea Europeană se opune construirii South Stream, pe fondul îngrijorărilor că proiectul ar ajuta Rusia să îşi consolideze influenţa în estul Europei. De altfel, Comisia Europeană a apreciat că proiectul încalcă legislaţia UE în domeniul liberei concurenţe.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2014, 18:19)
S-a incheiat un proiect la insistentele SUA in defavoarea unor tari mici fara resurse energetice facile. Sa vedem cum va chitaii UE cind vor ajunge in genunchi, in frunte cu Romania, la cheremul unchiului Sam (din lac in put) . Nu se gaseste nici un lider in UE sa-i bage undeva pe USA, dar mai adinc si mai departe?
1.1. Ba da, UE chitaie deja (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 02.12.2014, 22:08)
Dar Bursa nu s-a prins inca. Poate mai actualizeaza articolul.
"On South Stream, the coming days will tell us if the announcement made yesterday by Putin is final or not," Italy's new Foreign Minister Paolo Gentiloni said on Tuesday.
A aparut in Wall Street Journal si pe Reuters:
On Monday, Gazprom said the project to build the new South Stream link to the EU, bypassing Ukraine, was scrapped and cited EU regulatory objections.
"The Commission has hosted several meetings that aimed at finding a solution to this project that would fully comply with the EU legislation," Commission Vice President Maros Sefcovic said in a statement.
The next meeting is planned for Dec. 9 and will go ahead, he said, adding security of supply was a top priority in an "ever changing energy landscape".