Comisia Europeană vrea coordonarea restricţiilor privind vânzările "short"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 mai 2010

Liderii europeni se plâng că speculatorii au utilizat "naked credit default swaps" pe obligaţiunile guvernamentale elene, mizând pe faptul că Grecia va intra în incapacitate de plată.

Liderii europeni se plâng că speculatorii au utilizat "naked credit default swaps" pe obligaţiunile guvernamentale elene, mizând pe faptul că Grecia va intra în incapacitate de plată.

Executivul comunitar susţine o coordonare la nivel european a restricţiilor privind vânzările "short" în lipsă, tranzacţii speculative realizate în principal pe segmentul obligaţiunilor de stat.

"Uniunea Europeană ar trebui să coordoneze restricţiile la vânzările short", a declarat, ieri, Michel Barnier, comisar european pentru reglementare financiară, după ce, marţi seara, Germania a anunţat interzicerea vânzărilor short în lipsă a eurobondurilor, a derivatelor pe datorii şi a unor acţiuni financiare.

Autorităţile germane au decis să interzică temporar practicile mai sus amintite, care privesc obligaţiunile guvernamentale denominate în euro, dar şi acţiunile celor mai importante zece instituţii financiare ale ţării. Aceste practici presupun vânzarea în lipsă a unor titluri de către un investitor înainte ca acesta să le împrumute sau să se asigure că sunt disponibile pentru împrumut sau cumpărare, în speranţa că le va răscumpăra la un preţ mai mic. Decizia Germaniei a venit după ce politicienii au dat vina pe aceste practici pentru escaladarea crizei datoriilor din zona euro.

Autoritatea financiară germană a precizat că interdicţia, ce a intrat în vigoare la miezul nopţii de marţi spre miercuri şi va dura până la data de 31 martie 2011, se va aplica aşa-numitelor "naked credit default swaps", care privesc obligaţiuni guvernamentale emise de cele 16 state membre ale zonei euro. Interdicţia se aplică şi acţiunilor următoarelor bănci şi companii de asigurări: "Aareal Bank" AG, "Commerzbank" AG, "Deutsche Bank" AG, "Deutsche Postbank" AG, "Allianz" SE, "Hannover Re" AG, "Münich Re" AG, "Generali Deutschland Holding" AG, MLP AG şi "Deutsche Boerse" AG.

Michel Barnier a subliniat că înţelege preocuparea Germaniei, în condiţiile unei pieţe financiare incerte şi volatile, apreciind că măsurile de interzicere a acestor tipuri de tranzacţii speculative vor fi mai eficiente dacă sunt coordonate la nivel european.

"Este important ca statele membre ale UE să acţioneze împreună", a afirmat Barnier.

Comisarul a menţionat că problema ar trebui discutată vineri, la o reuniune a miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană, ce va fi organizată la Bruxelles.

Vânzarea în lipsă (short selling) este un instrument financiar care permite unui investitor de la bursă să vândă acţiuni fără să le deţină fizic, însă trebuie să le "împrumute" de la cineva - de la o bancă sau casă de brokeraj. O altă metodă este aşa-numita "naked short selling", prin care acţiunile sunt vândute fără ca traderul să pregătească întâi "împrumutul", astfel evoluţia la bursă a companiilor care fac obiectul tranzacţiilor devenind negativă în mod artificial, fără să existe siguranţa unor tranzacţii reale. Unii investitori folosesc aceste instrumente ca să parieze pe falimente de ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb