Peste patru milioane de persoane au fost strămutate de când au început luptele în Sudan în urmă cu aproape patru luni, a anunţat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite, informează Agerpres.
"După şaisprezece săptămâni de conflict din Sudan, peste patru milioane de persoane au fost strămutate în interiorul ţării şi peste graniţe în ţările vecine", a declarat Clementine Nkweta-Salami, coordonatoarea umanitară a ONU în această ţară din nord-estul Africii.
"Mulţi dintre cei prinşi de lupte nu au putut - şi în unele cazuri au fost preveniţi în mod activ - să caute siguranţă în altă parte", a spus Nkweta-Salami. "Iar cei care pot scăpa se confruntă cu alte pericole: sunt vulnerabili la abuz, furt şi hărţuire în timpul călătoriilor lor către zone mai sigure", a adăugat ea.
Într-un briefing adresat Consiliului de Securitate al ONU, Edem Wosornu, director de operaţiuni şi advocacy la Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, a declarat că 1,4 milioane de oameni şi-au părăsit locuinţele numai din 23 iunie.
"Căderea Sudanului într-o catastrofă umanitară deplină s-a amplificat", a spus Wosornu în faţa consiliului, vorbind în numele coordonatorului ONU pentru ajutor de urgenţă, Martin Griffiths.
Wosornu a mai afirmat că 80% din spitalele din toată ţara nu funcţionează şi că 14 milioane de copii din Sudan - jumătate din toţi copiii din ţară - au nevoie de sprijin umanitar.
Războiul a izbucnit în Sudan la jumătatea lunii aprilie, după o luptă pentru putere îndelungată între preşedintele de facto Abdel Fattah al-Burhan şi vicepreşedintele Mohammed Hamdan Daglo.
Cei doi generali au preluat puterea împreună în 2021, dar apoi au devenit rivali.
Luptele se concentrează în Khartoum şi oraşele învecinate, precum şi în regiunea Darfur din vestul ţării.
Părţile în conflict se luptă adesea în apropierea zonelor rezidenţiale.
Sudanul are aproximativ 46 de milioane de locuitori.