Preţul barilului de ţiţei va rămâne sub pragul de 100 de dolari cel puţin un deceniu, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal, care fac referire la un raport al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Conform surselor, cel mai optimist scenariu prezentat în raport arată că OPEC se aşteaptă ca, în 2025, barilul de petrol să aibă un preţ de aproximativ 76 de dolari, ceea ce pune în evidenţă îngrijorările OPEC legate de faptul că rivalii americani vor putea să facă faţă preţurilor reduse şi să continue să furnizeze ţiţei. Raportul OPEC susţine, totodată, că este posibil ca în 2025 preţul unui baril de petrol să coboare până la 40 de dolari.
"Un preţ de 100 de dolari nu figurează în niciunul dintre scenarii", a declarat un delegat care a participat săptămâna trecută la prezentarea raportului OPEC la sediul de la Viena al organizaţiei.
În luna noiembrie a anului trecut, OPEC a refuzat să-şi reducă producţia, în pofida faptului că preţul ţiţeiului a scăzut cu 60% începând cu luna iunie. De la momentul respectiv, cotaţiile ţiţeiului Brent (european) şi WTI (american) s-au mai redresat, iar în prezent se situează la 65, respectiv 59 de dolari/baril.
Wall Street Journal mai notează că raportul OPEC recomandă introducerea sistemului cotelor de producţie, abandonat în 2011, care limitează producţia fiecărei ţări membre a cartelului. În prezent, Arabia Saudită şi Irakul extrag cantităţi record de petrol ca să-şi menţină sau să-şi majoreze cotele de piaţă.
Raportul amintit recomandă ca OPEC să pună la punct un răspuns solid pentru discuţiile pe tema schimbărilor climatice care vor avea loc la Paris, în luna decembrie. Potrivit surselor, OPEC ia în calcul să susţină că noile standarde de mediu nu ar trebui să ducă la diminuarea veniturilor din energie realizate de ţările în curs de dezvoltare.