Preţul ţiţeiului se va redresa în următorii ani şi va ajunge la 70 de dolari/baril până în 2020, estimează Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care anticipează că, pe termen lung, cotaţia acestei materii prime va continua să crească, iar în 2040 va atinge 95 de dolari barilul.
Într-un raport publicat ieri de OPEC, organizaţia anticipează că, până în 2020, cota sa de piaţă va scădea, întrucât ţările din afara cartelului vor continua să majoreze cantitatea de ţiţei furnizată pieţei.
OPEC aşteaptă să livreze 30,7 milioane barili de ţiţei pe zi până la sfârşitul deceniului, cu 1,7 milioane barili mai mult decât estima anul trecut şi cu un milion de barili mai puţin decât a extras cartelul în noiembrie. Raportul nu a inclus datele din Indonezia, care a redevenit membru OPEC în 4 decembrie 2015.
Luna aceasta, OPEC a decis să-şi menţină plafonul de producţie, în pofida supraofertei de ţiţei de pe piaţa mondială.
"Deşi preţul mai scăzut al petrolului continuă să stimuleze cererea, impactul pare să fie limitat de alţi factori. Retragerea subvenţiilor şi controlul preţului produselor petroliere în unele state vor continua să restricţioneze majorarea cererii de ţiţei", notează raportul OPEC.
Cartelul şi-a îmbunătăţit estimările privind cererea de ţiţei pe plan global în 2020, la 97,4 milioane barili/zi, apreciind că până atunci consumul de combustibili pe pieţele emergente va fi mai ridicat decât în statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
Producătorii de ţiţei din afara OPEC vor livra, în 2020, 60,2 milioane barili/zi, cu un milion de barili mai puţin decât estima anterior OPEC, deoarece instabilitatea de pe pieţe va determina reducerea cheltuielilor şi a explorărilor.