OPEC şi-ar putea diminua producţia de petrol

Ziarul BURSA #Internaţional / 7 decembrie 2004

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu exclude posibilitatea reducerii producţiei sale, în condiţiile în care preţul ţiţeiului va continua să scadă înainte de reuniunea cartelului, care va avea loc săptămîna viitoare. Potrivit oficialilor OPEC, dacă preţul petrolului va mai scădea, este posibil ca producătorii să fie nevoiţi să ia măsuri. "La momentul acesta sîntem îngrijoraţi", a declarat şeicul Ahmad al-Fahd al-Sabah, ministrul kuweitian al petrolului. Acesta a adăugat: "Cred că trebuie să ne supunem cotelor şi să eliminăm supraproducţia".

Reprezentanţii OPEC vor să se asigure că preţul ţiţeiului a scăzut, în ultima vreme, din raţiuni economice şi pe motiv că pe piaţă există un exces de producţie.

Amintim că preţul petrolului a pierdut 14 procente în perioada 29 noiembrie-3 decembrie. Numai la data de 1 decembrie, preţul petrolului a scăzut cu pes-te 7%, ca reacţie la creşterea stocurilor americane de păcură. La finele săptămînii trecute, barilul de petrol a scăzut pe piaţa SUA, sub 43 de dolari, după ce, la sfîrşitul lunii octombrie, depăşea 55 de dolari. La Londra, petrolul brut de tip Brent era tranzacţionat la mai puţin de 40 de dolari/baril.

Analiştii au păreri împărţite

Părerile oficialilor şi ale analiştilor privind evoluţia pe termen lung a preţului petrolului sînt împărţite, unii considerînd că supraproducţia OPEC va duce cotaţia la 35 de dolari/baril, în timp ce alţii cred că avansul continuu al cererii va împiedica acest lucru.

"Pe termen lung, preţul petrolului va ajunge la 35 de do-lari/baril", a declarat ministrul industriilor din Franţa, Patrick Devedjian.

Pe de altă parte, unii experţi din domeniul energiei estimează că preţul se va menţine ridicat, deoarece reflectă cererea şi oferta globală, şi nu rezultatul unei perioade speculative.

Robert Mabro, analist la Institutul de Studii Energetice de la Oxford, estimează că este puţin probabil ca preţul ţiţeiului să se modifice, în condiţiile în care cererea din partea Chinei, a Statelor Unite şi a Braziliei creşte continuu. Totodată, Paul Horsnell, analist la "Barclays Capital", apreciază că cererea globală a crescut în ultimii doi ani, în timp ce capacitatea excedentară de producţie a scăzut cu cinci milioane de barili.

Nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că preţurile sînt influenţate şi de factorii geopolitici (situaţia din Irak, Venezuela şi Nigeria).

La New York, petrolul revine la 43 de dolari/baril

Cotaţiile ţiţeiului au depăşit, ieri, 43 de dolari/baril, ca reacţie la afirmaţiile reprezentanţilor OPEC în legătură cu posibilitatea reducerii producţiei. La New York, petrolul brut cu livrare în ianuarie era tranzacţionat la 43,30 dolari/baril, în creştere cu 1,8% (77 cenţi) faţă de finele săptămînii trecute. Ulterior, preţul ţiţeiului a mai coborît, ajungînd la 43,09 dolari/baril.

La Londra, petrolul Brent cu livrare în ianuarie era cotat la 39,88 dolari/baril, în creştere cu peste 1%, după ce, în dimineaţa zilei, depăşise 40 de dolari/baril.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb