OPEC urmează să reducă producţia de petrol, la întrunirea din decembrie

N.I.
Companii #Energie / 1 decembrie 2008

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va reduce, probabil, producţia la întrunirea din decembrie, din Algeria, pentru a diminua supraoferta de pe piaţă, ce se reflectă şi în rezervele ridicate de petrol ale OECD, a apus luni secretarul general al OPEC, potrivit Reuters.

"Piaţa se confruntă cu o supraofertă, pentru că avem stocuri cu 55-56 zile înaintea cererii", a declarat secretarul general OPEC, Abdallah el-Badri în cadrul unei conferinţe despre energie de la Teheran.

Întrebat dacă OPEC va decide să reducă producţia de petrol la întrunirea din 17 decembrie de la Alger, el a răspuns că "vor fi luate măsuri, va fi vorba de o cantitate mare", dar nu a menţionat o cifră anume.

Cele 12 state membre ale OPEC s-au întrunit informal la Cairo, pe 29 noiembrie, şi au amânat decizia privind reducerea producţiei pentru întrunirea din Alegria.

Delegaţii susţin că majoritatea membrilor, inclusiv producătorii din Golf, în frunte cu Arabia Saudită, vor fi nevoiţi să reducă producţia cu aproximativ 1-1,5 milioane barili/zi. Dar pentru a face acest lucru posibil, Riyadhul vrea să se asigure că toţi membrii se supun limitelor impuse.

Rezervele de petrol ale OCDE au fost luna trecută cu 56 zile înainte cererii şi reprezintă un motiv de îngrijorare pentru OPEC, acestea fiind privite ca un indicator al supraofertei de pe piaţa de profil.

Badri este de părere că nivelul oportun al rezervelor de petrol ar fi de 52 zile, media din ultimii cinci ani, în timp ce ţiţeiul ar trebui să se scumpească până la 75 dolari/baril.

Petrolul s-a iefinit luni cu peste un dolar, spre 53 dolari/baril, după ce OPEC anunţase că va amâna decizia unei noi reduceri a producţiei.

Preţul petrolului a scăzut puternic de la nivelul record atins în iulie, de 147 doalri/baril, în contexul în care criza economică mondială a afectat sever cererea.

Badri este de părere că anul viitor cererea ar putea să scadă şi mai mult, din cauza încetinirii creşterii economice la nivel mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb