Primăria Capitalei a anunţat, miercuri, că, pe 11 februarie, a expirat termenul legal până la care toţi operatorii de telecomunicaţii care au reţele de infrastructură în perimetrul Piaţa Unirii - Piaţa Alba Iulia - Piaţa Hurmuzachi - Dristor trebuiau să îşi dezafecteze cablurile de pe stâlpi şi să le coboare în subteran.
Pentru cei care nu au reuşit, municipalitatea le oferă ca alternativă infrastructura creată prin proiectul Netcity. Unul dintre operatorii de telecomunicaţii îşi va dezafecta singur, joi, cablurile stradale de pe Bd. Unirii nr. 72, la intersecţie cu strada Lucian Blaga, pentru a le coborî în subteran.
Potrivit hotărârii CGMB nr. 252 din 2008, în termen de 60 de zile de la data comunicării finalizării unui tronson al reţelei metropolitane Netcity, deţinătorii sau administratorii reţelelor de comunicaţii electronice au obligaţia de a-şi amplasa în spaţiile special amenajate reţelele aeriene aflate pe traseul şi/sau în zona de acces a respectivului tronson finalizat al acesteia.
Prima buclă funcţională a proiectului Netcity a fost dată în folosinţă în luna decembrie 2008, pe traseul Piaţa Unirii - Piaţa Alba Iulia - Piaţa Hurmuzachi - Dristor.
Inspectorii Primăriei Capitalei vor fi însărcinaţi cu monitorizarea zonei sus mentionate şi, în eventualitatea nerespectării deciziei CGMB, vor aplica sancţiunile prevăzute în această hotărâre, inclusiv degajarea stâlpilor de iluminat public.
Până în prezent, în etapa iniţială a Netcity a fost realizată canalizaţia pentru îngroparea reţelelor de cabluri pe traseul Bd. Unirii - Bd. Burebista - Calea Dudeşti - Bd. Mihai Bravu - Bd. Decebal, lungimea canalizaţiei de transport fiind de 12 km (ambele trotuare), branşamente la clădiri - 67 (toate clădirile de pe traseu), camere de tragere - 202 şi subtraversări carosabil - 40.
Mii de cabluri de comunicaţii stau abandonate pe străzi sau rupte şi atârnate de stâlpi, fără ca autorităţile să ia atitudine şi să intervină prin sancţionarea celor vinovaţi.
Situaţia există pe toate străzile Capitalei, acolo unde ar trebui să se deruleze un proiect demarat, încă de anul trecut, de Primăria generală, proiect care vizează obligarea cabliştilor de a-şi amplasa în subteran echipamentele şi reţelele de comunicaţii electronice.
Proiectul, denumit Netcity, este dezvoltat în parteneriat public-privat în trei etape, presupunând o investiţie de 90 de milioane de euro, în prima etapă, şi de 75 de milioane de euro, în cea de-a doua. Într-o primă fază, vor fi realizate reţeaua magistrală, reţeaua metropolitană de transmitere de fluxuri informaţionale şi o ""zonă pilot - centrul istoric"", în care reţeaua de fibră optică va fi dusă până la abonaţi, termenul de realizare fiind anul 2008. Următorul pas cuprinde realizarea reţelei de distribuţie şi a branşamentelor pe întreg teritoriul Bucureştiului, având ca termen de finalizare anul 2010. Ultima etapă se referă la realizarea reţelei pe întreaga zonă metropolitană şi are ca termen de finalizare anul 2014.
Lucrările se fac prin contract, folosind spaţiile verzi din trotuare şi numai conjunctural alte tipuri de zone verzi, cu obligativitatea de a fi refăcute. Reţeaua de fibră optică va viza toate locuinţele din Bucureşti, luându-se în calcul cel mai mic preţ de conectare.
Sistemul va permite instalarea unor dispozitive de control al traficului rutier, implementarea unui sistem de alarmare a populaţiei şi o conexiune unitară între Primăria Municipiului Bucureşti, primăriile de sector şi companiile subordonate.
Anul trecut, un stâlp de electricitate pe care erau foarte multe cabluri vechi şi abandonate s-a rupt chiar de la bază. În cădere, el a lovit un autoturism parcat pe marginea străzii Brezoianu din centrul Capitalei, iar cablurile groase au căzut peste o maşină aflată în mers. Primăria Capitalei a demarat atunci o anchetă, dar situaţia a rămas aceeaşi.
Reţeaua Netcity a Bucureştiului va fi funcţională în toate cartierele peste 3-4 ani, după ce se va realiza întreaga canalizaţie pentru adăpostirea cablurilor de fibră optică ale reţelelor de telecomunicaţii, anunţa în noiembrie 2008, directorul general al proiectului, Nicolae Ghioca, cu prilejul prezentării unor detalii tehnice cu privire la implementarea acestui proiect pe Bd. Unirii, între Piaţa Unirii şi Piaţa Alba Iulia.
"Până în acest moment, au fost încheiate contracte cu trei operatori de telecomunicaţii, urmând ca, în perioada următoare, să fie instalate cablurile de fibră optică în tubulatura pusă la dispoziţie de Netcity Telecom. Astfel, se vor aplica prevederile legale privind obligativitatea operatorilor de a-şi instala reţelele în subteran, în termen de 60 de zile de la punerea în funcţiune a infrastructurii Netcity - probabil 1 februarie 2009 pentru primele tronsoane finalizate din partea operatorilor de internet şi televiziune", a explicat atunci Ghioca, care a arătat că nu există vreo restricţie a operatorilor.
Reprezentantul proiectului a mai spus, cu prilejul deplasării în teren, că, în zona Unirii, canalizaţia este disponibilă pentru toate clădirile existente pe bulevardul principal şi racordurile aferente, în prezent fiind gata 15 km şi pregătite alte bucle funcţionale.
Pentru anul 2009, se estimează că se vor mai realiza 500-600 km de canalizaţie, reţeaua totală urmând să fie de 2.500 km pentru toată Capitala.
Lucrările vor continua pe tronsonul Unirii - Universitate, care vor fi corelate cu alte săpături aferente reţelelor edilitare, a mai spus Ghioca, care a cerut operatorilor să înceapă introducerea cablurilor de telecomunicaţii în subteran acolo unde canalizaţia a fost deja realizată.
Contractul pentru realizarea reţelei Netcity a fost semnat la 2 iunie 2008, între Primăria Municipiului Bucureşti şi UTI Systems, alături de Netcity Telecom. Investiţia realizată este în întregime din surse private. Realizarea proiectului este împărţită în 3 etape şi are termen de finalizare anul 2012. Este vorba despre etapa I - realizarea reţelei pe inelul principal al Bucureştiului (zona centrală: Piaţa Victoriei, Ştefan cel Mare, Mihai Bravu, Calea Văcăreşti etc.), etapa II - extinderea reţelei la nivelul întregii Capitale şi etapa III, care nu este contractată încă şi prevede extinderea reţelei Netcity pe zona metropolitană Bucureşti.
La sfârşitul lunii noiembrie, a fost finalizată zona-pilot de acoperire a reţelei Netcity, segment preliminar primei etape de execuţie contractată. Tronsoanele funcţionale în acest moment sunt Bd. Unirii, Bd. Decebal, Şos. Mihai Bravu (între Piaţa Hurmuzache şi Calea Dudeşti), Calea Dudeşti (între Şos. Mihai Bravu şi Bd. Burebista) şi Bd. Burebista. Pe aceste tronsoane s-au finalizat o canalizaţie de transport de 12 km (ambele trotuare), 56 branşamente clădiri, 180 camere de tragere şi 35 de subtraversări carosabil.