Operatorul Bursei de Valori Bucureşti nu poate distribui dividende acţionarilor săi

GHEORGHE PIPEREA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 mai 2011

Operatorul Bursei de Valori Bucureşti nu poate distribui dividende acţionarilor săi

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a constituit, în anul 1995, de către brokerii reuniţi la acea dată în Asociaţia Bursei de Valori, ca instituţie publică. BVB este, din acel moment, proprietarul şi gestionarul sis­temului de tranzacţionare bursieră, al bunurilor necesare funcţionă­rii aces­tuia, al softurilor şi al sistemelor informatice necesare, al indicelui BET şi variantelor sale, precum şi al arbitrajului instituţionalizat al Bursei. Ca instituţie publică, Bursa nu putea distribui membrilor săi participaţii la eventualele beneficii rezultate din deţinerea şi gestionarea aces­tor bunuri sau drepturi, chiar dacă Asociaţia Bursei de Valori avea atribuţii similare unei adunări generale a acţionarilor.

În data de 11 ianuarie 2005, în baza art. 285 din Legea pieţei de capital (Legea nr.297/2004), Bursa de Valori Bucureşti a trecut în administrarea unei societăţi comerciale, definită de lege drept "operator de piaţă".

Acest operator de piaţă a fost denumit BVB SA. Deşi denumirea este derutantă, BVB SA nu ar trebui să fie confundată cu bursa de valori ca piaţă de capital, care înseamnă atât sistemul de tranzacţionare, depozitare şi compensare, cu toate elementele necesare funcţionării sale, cât şi locul fizic sau virtual în care se tranzacţionează instrumentele financiare ("marfa" comercializată pe piaţă), precum şi participanţii la această piaţă, adică emitenţii, investitorii, intermediarii şi entităţile reglementate ale pieţei de capital. O parte din patrimoniul operatorului iniţial al bursei (fosta instituţie publică denumită şi ea "Bursa de Valori Bucureşti") a devenit capitalul social al actualului operator al bursei, BVB SA. Acţiunile emise ca echivalent al acestui capital social au fost atribuite în mod gratuit membrilor Asociaţiei Bursei de la data constituirii BVB SA, membri care, prin acest cadou legal, au devenit acţionari iniţiali ai BVB SA. Aceşti acţionari iniţiali nu pot fi denumiţi şi fondatori ai BVB SA, întrucât nu ei au constituit societatea şi nu ei au contribuit cu aporturi, ci societatea s-a constituit pe baze ne-contractuale, printr-un mecanism mai degrabă forţat de lege. Pentru aceste acţiuni, titularii lor nu pot primi dividende, căci ei nu au investit nimic în ele.

Chiar dacă unele din aceste acţiuni au fost înstrăinate de acţionarii iniţiali (prin acte juridice, în ele însele, contestabile, întrucât acţiunile iniţiale au avut şi au un puternic caracter intuitu persoane, adică strict legate de persoana acţionarului iniţial, membru al fostei Asociaţii a Bursei), ele rămân grevate de această limitare de drepturi, întrucât nimeni nu poate vinde ceea ce nu îi aparţine: dacă acţionarul iniţial nu avea dreptul la dividende, el nu putea vinde un astfel de drept. Este adevărat că, în actul constitutiv al BVB SA, la art. 14, se arată că, printre altele, deţinerea de acţiuni dă titularului şi dreptul la dividende, dar, pe de o parte, acest drept creat printr-o convenţie a particularilor nu poate exista din moment ce vine în conflict cu norme imperative ale legii iar, pe de altă parte, acest drept nu poate exista câtă vreme capitalul social al BVB SA este cel iniţial, de 75 milioane RON, constituit nu prin aporturile acţonarilor, ci prin transformarea în capital social a unei părţi din patrimoniul fostei instituţii publice denumită şi ea BVB. Actuala BVB SA ar putea să distribuie dividende pentru acţiunile care ar urma să fie emise pentru noi acţiuni corespunzătoare unor aporturi ale actualilor acţionari sau ale acţionarilor viitori, dar nu şi pentru acţiunile iniţiale. Nu trebuie uitat că, în urmă cu puţin timp, fosta piaţă extrabursieră (over-the-counter) Rasdaq a fuzionat prin absorbţie cu BVB SA. Or, fosta OUG 28/2002 dispunea negru pe alb în privinţa societăţii care opera această piaţă (fosta Rasdaq SRL, având ca asociat unic fosta ANSVM, ulterior denumită Rasdaq SA) că nu poate distribui dividende. Or, întrucât prin fuziune acţionarii societăţii absorbite devin acţionarii societăţii absorbante, pentru vechile lor acţiuni primind în schimb acţiuni, multipli de acţiuni sau fracţiuni de acţiuni la societatea absorbantă, înseamnă că foştii acţionari ai Rasdaq nu puteau primi acţiuni cu drept de dividend în schimbul unor acţiuni făra drept de dividend.

Pentru forumiştii detractori ai mei şi pentru intermediarii deranjaţi de acest articol: sunt de acord că există cazuri în care companii, mai mari sau mai mici, distribuie gratuit acţiuni, fie acţionarilor lor, fie managerilor, fie salariaţilor, fie unor potenţiali investitori în efortul de salvare de la faliment al companiei. Spre exemplu, pentru reevaluarea patrimoniului sau încorporarea profiturilor dis­tribuibile se emit gratuit acţiuni noi, care se distribuie acţionarilor exis­tenţi la data de referinţă (dar titularii acestor acţiuni au investit deja în societate prin subscriere sau cumpărare de acţiuni). La fel, managerilor sau salariaţilor li se distribuie acţiuni gratuit când societatea se privatizează, când societatea transferă acţiunile proprii pe care le deţine sau când se majorează capitalul social (dar în acest caz managerii şi salariaţii sunt acţionari indirecţi ai societăţi, stakeholders, pentru că ei investesc muncă sau profesionalism în societate). În fine, unor fonduri de investiţii cu capital de risc sau specializate în "active tulburate" (distressed assets) li se conferă pachete de acţiuni de control la societăţile aflate în dificultate (dar, în acest caz, investitorul îşi asumă şi obligaţiile şi managementul companiei aflate în dificultate). În niciunul din aceste cazuri, însă, nu este vorba de cadouri făcute de lege unor persoane care au devenit acţionari pentru că s-a întâmplat să fie la locul potrivit, în momentul potrivit.

Pe modelul Bursei din New York (NYSE), Bursa bucureşteană este o corporaţie non-profit căreia legea nu îi permitea distribuirea de dividende către membrii săi. Atât în Consiliul de administraţie al BVB SA, cât şi în acţionariatul acesteia există profesionişti ai pieţei de capital, expaţi sau nu, care ştiu acest lucru. Sau ar trebui să ştie. În ambele cazuri, faptul că s-a forţat în AGA de la BVB SA distribuirea unor sume cu titlu de dividende îi pune în dificultate pe aceşti profesionişti. Mai ales că aceşti bani ar fi putut fi investiţi în dezvoltarea unei pieţe de capital care este sublimă, stârneşte pasiuni, dar lipseşte cu desăvârşire din planurile de afaceri ale marilor jucători şi ale micilor investitori, deopotrivă.

Aga Sima vine, Aga Ancuţa pleacă, Aga Farmache stă

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. mai taci draqu din gura. ai uitat ca ai nenorocit cu sfaturile tale amaritii de la bcr, ai pierdut procesul si aia au de platit cheltuilei de judecata mai mari decit dobinzile contestate? ai uitat de procesele pirdute cu cnvm? iar cauti clientii-gaini? legea e clara au transformat natura juridica din" institutie publica in persoana juridica de tip sa prin lege" da asta nu se invata la spriu haret. si mai taci cu sorbona ta. ai favut un curs nu 5 ani de facultate::))))esti un vivien

    interesant... unele sivm-uri mai traiesc doar in ideea ca detinerea lor la bvb valoreaza o gramada de bani...sperante la dividende si alte chestii

    Fata Dlui Piperea spune totul .Privirea sa e chiar mai goala decit a lui stere farmache.Ceva similar se poate vedea la Tepes, Ulea, Molnar, Isac si Zah. Despre faptele sale de vitejie sa nu mai vorbim Vorbeste din nou privirea sa.

    In fond Domnul Piperea are dreptate.contributia s-a la dezvoltarea BVB, fiind nula, spre deosebire de cea abrokerilor, pare normal ca dupa modelul american el sa faca pro-bono un bine sie insusi.Incercind sa cistige notorietate.Din pacate pentru el printre noi brokerii si-a cam pierdut-o.Si cred ca pe buna dreptate.Pentru ca nu poate sa o cistige prin forte proprii.Doar atacind pe altii.Pacat...

    Insuccesul acestui domn, se datoreaza in primul rind "competentei" sale care depaseste granitele universului cunoscut.El a vazut filme americane si acum se crede Erin(u) Brokovici(u).Trebuia sa apara si la noi unu din asta.Farmache avem de mult.Il invit in padure la Focsani; unde poate apara drepturile cuponarilor pe care ii alearga prin padure estinvestii...adica investitii din est...sau n-am tradus bine?

    Da lui nu ii gaseste nimeni un avocat...ca ma gindesc a iii fac o plingere penala...cum stiu eu...

    Corect! Legal, moral etc este foarte corect ce spune dl Piperea. Daca ne mai gandim ca banii acestia sunt "depozitati" la banca la care s-a transferat ciobanul, putem trage mai multe conculzii, nu?

    1. Hait! ...in sfarsit cineva a pus degetul pe rana. In sfarsit cineva spune ceea ce toti stiu dar nu vor sa recunoasca...ca actionarii BVB s-au trezit cu o pleasca de la Stat. La aceasta pleasca au mai adaugat pleasca cu actiunile majoritare de la Depozitarul Central.

      Intrebarea e...de ca Statul e binevoitor cu unii (actionarii BVB) si ii jecmaneste pe ceilalti investitori. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb