OPINII Adevăratele stimulente pentru vaccinare sunt ocolite de toată lumea

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 11 iunie 2021

Adevăratele stimulente pentru vaccinare sunt ocolite de toată lumea

Autorităţile din diferite state ale lumii au introdus stimulentele pentru vaccinare, pe măsură ce entuziaştii din primul val al vaccinării se epuizează, iar scepticismul devine nota dominantă printre cei încă nevaccinaţi. De la stimulentele în bani (25 euro) ca în Serbia, la o bere gratis (programul O doză şi o bere din New Jersey), un joint (în Washington) sau măcar nişte mici cu muştar, ca în recentul centru de vaccinare deschis la noi la Obor. Mă întreb când parteneriatul dintre stat şi privat în domeniu va include şi casele de toleranţă, ar fi o ofertă greu de refuzat pentru unii dacă centrul de vaccinare ar fi în anticamera plăcerilor. Lăsând gluma la o parte, nu sesizează nimeni asimetria ofertelor?

Pe de-o parte avem recompense pentru actul vaccinării, pe de altă parte nu există acoperirea riscului pentru efectele secundare ale vaccinului. Companiile producătoare au obţinut exonerarea de orice răspundere, ar trebui statul dat în judecată dacă există efecte negative, adică expertize, procese, nervi prin tribunale. Păi, normal ar fi să cuantificăm la centimă şi efectele secundare şi să afişăm mercurialul, doar sunt extrem de rare (dacă e să ne luăm după autorităţile de peste tot), nu? Să spunem, la o migrenă post-vaccin să primim 1.000 euro, la o stare generală de rău 5.000, în cazul unui infarct 5 milioane şi aşa mai departe.

Toată afacerea seamănă cu cumpărarea votului de care eram atât de scandalizaţi cândva. O găleată şi 2 kilograme de mălai la intrarea în secţie şi 4 ani de linişte pentru alesul local care nu dă nimănui socoteală ce face şi cum votează în timpul mandatului. Păi, ia să apelăm atunci la contractul vaccinat-sistem sanitar dacă e să fim corecţi, cum doreau unii să impună contractele ales-alegător. Ai probleme cu efectele vaccinului? Eşti client pe viaţă pentru sistemul sanitar absolut gratuit, plus eventualele compensaţii financiare. Cred că ezitările multora s-ar diminua dacă ar şti că sunt cumva asiguraţi împotriva efectelor adverse nu doar premiaţi la vaccinare cu nişte zdrăngănele la modă.

Două cuvinte şi despre recompensele post-vaccinare. Precum biletele la spectacole doar pentru vaccinaţi, evenimentele în aer liber cu acces nelimitat doar pentru vaccinaţi, etc. Dincolo de faptul că aceste stimulente sunt discriminatorii şi ilegale (de ce să nu poartă participa şi nevaccinatii, fie ei testaţi, mascaţi, etc?), de ce nu există ceva similar şi în cazul altor activităţi lăudabile din societate? Bilete gratis la concerte pentru plătitorii la timp de impozite, vouchere pentru cei care cer bonul la magazin, etc. Dacă vaccinarea e o decizie cetăţenească lăudabilă, de ce să nu premiem toate activităţile lăudabile din societate? Nu avem nevoie de creşterea gradului de colectare, de creşterea prezenţei la vot, etc?

Faptul că doar vaccinarea e premiată în condiţiile în care imunizarea naturală pare să fie la fel de eficientă prin alte colţuri ale lumii dă apă la moară celor care se întreabă în legătură cu pandemia şi vaccinarea care este de fapt cauza şi care efectul? Dacă se insistă prea mult în acest sens, vaccinarea cu stimulente ar putea aduce la înţepat un număr mic dintre cei deja convinşi, dar care nu îşi făcuseră timp să treacă pe la un centru de vaccinare dar simultan îi va întări în convingerea lor pe cei care credeau că e ceva în neregulă cu vaccinul. Iar aceştia sunt mult mai mulţi decât cei din prima categorie.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Când se calca lumea în picioare pentru tigăi gratis la deschiderea unui supermarket, toți ne uitam cu dispreț, uitând că suntem cea mai amărâtă țară din UE.

    Când românu se vinde ieftin, pe doi mici cu mustar in Obor, contra vaccin, nu mai privim la fel problema, scopul fiind unul nobil - aderarea la noua religie a Martorilor lu Covid! 

    "Nu avem nevoie de creşterea gradului de colectare, de creşterea prezenţei la vot, etc?"...foarte bine sesizat...Dragnea a fost condamnat pentru ca "a chemat lumea la vot", voi realizati absurdul? Parca in rechizitoriu se reprosa ca a fost un fel de tombola...Deci astia care dau mici si fel de fel de recompense pe bani publici sunt bine mersi, mamaliga Roamaneasca e inca inerta

    > Cred că ezitările multora s-ar diminua dacă ar şti că sunt cumva asiguraţi împotriva efectelor adverse

    Pai conform legii: 

    > (1) Sunt asigurați, potrivit prezentei legi: 

    > a) toți cetățenii români cu domiciliul în țară și care fac dovada plății contribuției la fond, în condițiile prezentei legi; 

    Si majoritatea se incadreaza aici. Ce supra-asigurare ar putea oferi ei? Poate doar daca ar garanta un tratament in strainatate. 

    > Dacă vaccinarea e o decizie cetăţenească lăudabilă, de ce să nu premiem toate activităţile lăudabile din societate? Nu avem nevoie de creşterea gradului de colectare, de creşterea prezenţei la vot, etc? 

    Eu as premia pe cei care suna referitor la furtul de lemne. Daca primesti drept rasplata jumatate din contravaloarea unui tir de lemne poate ar avea mai multi curajul sa sune. 

    Din 31 mai, au fost raportate 275 de cazuri de miocardită sau pericardită, afecţiuni inflamatorii cardiace, la persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, potrivit unei prezentări a CDC care a fost pregătită joi pentru o reuniune a grupului consultativ al Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA).

    Comitetul consultativ al FDA pentru vaccinuri şi produse biologice conexe organizează o întâlnire pentru a discuta despre utilizarea vaccinurilor Covid-19 la copiii cu vârsta de până la 6 luni. 

    Numărul preconizat de cazuri a fost între 10 şi 102, potrivit CDC. 

    Totodată, au fost raportate în total 475 de cazuri de miocardită sau pericardită la persoanele cu vârsta de până la 30 de ani. 

    1. Aceste efecte secundare au fost initial negate vehement, insa mai nou sunt acceptate tacit ca fiind o realitate.

      Pana ieri erai "terorist" sa sustii asa ceva, azi este stiinta acceptata.

      vezi si articolul Bursa de azi ref. la noua recomandare din partea EMA vis a vis de utilizarea vaccinului Astra Zeneca 

    3 mici cu mustar in Obor, contra doza de vaccin.. aici s-a ajuns.

    Atat de ieftin am ajuns sa ne vindem trupul.. pentru 3 mici care fac 2 euro... si pe care ii mananci in 3 minute... 

    1. Cand vor suferi de miocardita, tromboza si pancreatita, sa dea vina pe mic sau pe mustar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb