ZIARUL BURSA

11 iunie 2021
Ediţia din 21.01.2025
Băncile europene, într-o poziţie financiară mult mai bună decât la izbucnirea pandemiei

GOLDMAN SACHS: Băncile europene, într-o poziţie financiară mult mai bună decât la izbucnirea pandemiei

A.V.Internaţional / 11 iunie 2021

Măsurile de stimulare fiscală luate de guvernele din regiune au împiedicat apariţia unui val de insolvenţe în întregul bloc european BCE: Împrumuturile neperformante din Europa au scăzut de la un vârf de un trilion de euro în 2016, la aproximativ 550 de miliarde de euro la jumătatea lui 2020 

Băncile europene sunt într-o formă financiară mult mai bună acum decât erau la începutul pandemiei de Covid-19, din două motive, şi anume: volumul creditelor neperformante s-a diminuat, iar economiile regiunii au fost sprijinite de guverne, în ultimul an, potrivit analiştilor Goldman Sachs Group.

"Prioritatea mea este ca Parchetul European să aibă angajaţi suficienţi şi toate mijloacele necesare pentru a controla cheltuirea acestor bani europeni", susţine deputatul european Nicu Ştefanuţă.

NICU ŞTEFĂNUŢĂ, EUROPARLAMENTAR: "Pachet bugetar istoric, de 300 de miliarde de euro pentru anul 2022"

I.Ghe.Macroeconomie / 11 iunie 2021

Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2022 trebuie să fie cel mai curat şi mai ferit de furt şi de aceea Parchetul European trebuie să aibă angajaţi suficienţi pentru a controla cheltuirea banilor europeni, a declarat, ieri, Nicu Ştefănuţă, europarlamentar USR PLUS, în calitate de raportor al grupului politic Renew Europe pentru bugetul respectiv. În această calitate, europarlamentarul va participa la discuţii şi va negocia din partea Parlamentului cu celelalte instituţii europene în ce domenii cheie să meargă banii europeni cu precădere.

Să luăm aminte

Cornel CodiţăEditorial / 11 iunie 2021

Cornel Codiţă

Formula se regăseşte astăzi mai mult în ritualul slujbei bisericeşti şi precede lectura unui fragment, episod, din Scripturi. O atenţionare şi o trimitere la înţelepciunea textului sacru. O parte componentă din ritualul de permanentă reinstituire a valorii practice şi spirituale a cărţilor sfinte. În rest, prea puţini mai sunt, astăzi, cei interesaţi "să ia aminte". Să revină cu linişte şi aplecare, cu interesul nealterat şi mintea limpede, asupra textelor clasice, cele care aştern Calea, Adevărul şi Viaţa. Dincolo de ceea ce fac oamenii obişnuiţi, în lumea lor obişnuită, există instituţii care prin însăşi căderea atribuită sunt ţinute, obligate chiar "să ia aminte" înainte de a se pronunţa asupra unei probleme. Curtea Constituţională este, de departe cel mai semnificativ reper al acestui statut social, cu totul excepţional.

Inflaţia atinge noi maxime ale ultimilor 30 de ani în Statele Unite

Mihai GongoroiMacroeconomie / 11 iunie 2021

Preţurile de consum din Statele Unite au înregistrat în luna mai o nouă rată anuală de creştere record pentru ultimele decenii, pe fondul cumulat al efectului de bază, al revenirii economice puternice stimulate de transferurile fiscale operate de guvernul federal american şi al creşterilor de preţuri operate de companii.

Lanţurile maritime de aprovizionare sunt gata să se rupă sub povara costurilor de transport

Lanţurile maritime de aprovizionare sunt gata să se rupă sub povara costurilor de transport

Călin RecheaMacroeconomie / 11 iunie 2021

Călin Rechea

Termeni precum "fanteziste" sau "ieşite din grafice" sunt utilizaţi de American Shipper pentru a descrie costurile de închiriere ale vaselor port-container pentru intervale de până la 90 de zile.

Nava S Santiago, cu o capacitate de 5.060 containere standard, a fost recent închiriată cu 135.000 de dolari pe zi pentru o perioadă de 45 - 90 de zile de către o companie din China, după cum arată publicaţia online.

Tronul regilor României

PLASAMENTE ALTERNATIVE Fotografii care îmbie la istorie

Marius TiţaInvestiţii Personale / 11 iunie 2021

Marius Tiţa

Licitaţia "România la 10 mai", organizată de casa de licitaţii Historic, specializată aşa cum îi spune numele, nu s-a ţinut pe 10 mai, ci peste două săptămâni, pe 24. Dar şi pe 26 mai, că au fost două etape, sau mai exact două părţi ale acestei licitaţii. Au fost nu mai puţin de 226 plus 234 de loturi, cărţi, ziare, dar mai ales fotografii, multe fotografii istorice, mărturii şi documentare, unele de-a dreptul fabuloase.

Adevăratele stimulente pentru vaccinare sunt ocolite de toată lumea

OPINII Adevăratele stimulente pentru vaccinare sunt ocolite de toată lumea

Cristian DogaruMiscellanea / 11 iunie 2021

Autorităţile din diferite state ale lumii au introdus stimulentele pentru vaccinare, pe măsură ce entuziaştii din primul val al vaccinării se epuizează, iar scepticismul devine nota dominantă printre cei încă nevaccinaţi. De la stimulentele în bani (25 euro) ca în Serbia, la o bere gratis (programul O doză şi o bere din New Jersey), un joint (în Washington) sau măcar nişte mici cu muştar, ca în recentul centru de vaccinare deschis la noi la Obor. Mă întreb când parteneriatul dintre stat şi privat în domeniu va include şi casele de toleranţă, ar fi o ofertă greu de refuzat pentru unii dacă centrul de vaccinare ar fi în anticamera plăcerilor. Lăsând gluma la o parte, nu sesizează nimeni asimetria ofertelor?

Vodafone România lansează servicii pentru digitalizarea IMM-urilor şi a fermierilor

Vodafone România lansează servicii pentru digitalizarea IMM-urilor şi a fermierilor

M.G.Companii / 11 iunie 2021

Vodafone a lansat şi V-Hub, o platformă de consultanţă dedicată IMM-urilor care vor să intre pe piaţa e-commerce 

Vodafone România a lansat ieri o gamă largă de servicii destinate IMM-uri şi fermierilor din ţara noastră prin care intenţionează să sprijine digitalizarea firmelor. Soluţiile de business includ servicii integrate cloud, de securitate cibernetică, soft POS prin telefon sau servicii pentru managementul flotei auto, iar pentru fermieri este disponibilă o staţie meteo inteligentă. Toate pot fi accesate pe bază de abonament lunar, iar ca exemplu preţurile pentru dispozitivele de management a flotei pornesc de la 9 euro pe lună, pe autovehicul, la fel ca în cazul serviciilor POS, în timp ce staţia meteo porneşte de la 200 de euro/lună.

Respectarea statului de drept - condiţie imperativă pentru deblocarea fondurilor pentru redresare şi rezilienţă

PARLAMENTUL EUROPEAN DĂ UN ULTIMATUM COMISIEI: Respectarea statului de drept - condiţie imperativă pentru deblocarea fondurilor pentru redresare şi rezilienţă

I.Ghe.Fonduri Europene / 11 iunie 2021

Parlamentul European solicită Comisiei de la Bruxelles ca, în termen de cel mult două săptămâni, "să îşi îndeplinească obligaţiile" în temeiul Regulamentului privind statul de drept, se arată într-o rezoluţie adoptată ieri cu 506 voturi pentru, 150 împotrivă şi 28 abţineri.

Deputaţii europeni arată că noul instrument de condiţionalitate pentru protejarea bugetului Uniunii Europene este în vigoare de la 1 ianuarie 2021 şi se aplică şi fondurilor de redresare şi rezilienţă. Cu toate acestea, Comisia nu a propus nicio măsură în temeiul noilor norme şi nu a respectat termenul de 1 iunie stabilit de Parlament în rezoluţia sa din 25 martie pentru finalizarea orientărilor privind aplicarea regulamentului. Această situaţie "constituie un temei suficient pentru introducerea de acţiuni în justiţie în temeiul articolul 265 din TFUE împotriva Comisiei", afirmă aceştia.

AmCham, îngrijorată de nerespectarea normelor de concurenţă în PNRR

AmCham, îngrijorată de nerespectarea normelor de concurenţă în PNRR

I.Ghe.Macroeconomie / 11 iunie 2021

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) oferă României o oportunitate unică de a recupera decalajele majore acumulate în domenii strategice, precum şi de a răspunde într-o manieră sustenabilă provocărilor generate de criza pandemică, susţin reprezentanţii AmCham (Camera de Comerţ Americană din România), într-un comunicat de presă remis Redacţiei.

Consorţiul Universitaria susţine că guvernul încalcă autonomia universitară

O.D.Miscellanea / 11 iunie 2021

Disensiunile dintre autorităţi şi cei implicaţi în procesul de educaţie continuă, acum la nivel universitar. Membrii Consorţiului Universitaria, alcătuit din Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj- Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, susţin că au aflat consternaţi de aprobarea, în şedinţa de guvern din 9 iunie 2021, a proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare: "Autonomia universitară este garantată prin Constituţia României, iar acest drept este de necontestat şi nenegociabil. Conform acesteia, şi în concordanţă deplină cu Legea educaţiei naţionale, universităţile îşi elaborează propriile strategii instituţionale şi îşi gestionează autonom şi în interesul universităţii resursele umane.

Artego va contracta trei facilităţi de credit de la ING

A.I.Piaţa de Capital / 11 iunie 2021

Producătorul de articole din cauciuc Artego Târgu Jiu (ARTE) va contracta trei facilităţi de credit de la ING Bank, în urma votului Asociaţiei Salariaţilor PAS Artego, de la adunarea acţionarilor companiei de ieri, se arată într-un raport al emitentului remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Prefab vrea să vândă o serie de imobile

A.I.Piaţa de Capital / 11 iunie 2021

Banii încasaţi vor fi folosiţi pentru plata unor credite bancare existente  

Acţionarii Prefab Bucureşti (PREH) sunt convocaţi la data de 15 iulie în vederea aprobării vâzării unor imobile, banii încasaţi urmând să fie folosiţi pentru plata unor credite bancare existente, în vederea diminuării gradului de îndatorare al societăţii, se arată într-un raport al producătorului de materiale de construcţii publicat, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 11 iunie 2021

MACRO NEWSLETTER 11 iunie 2021

Macroeconomie / 11 iunie 2021

Preţurile de consum din SUA şi-au accelerat creşterea anuală peste aşteptări şi în luna mai 2021, până la 5%, cea mai mare rată a inflaţiei din august 2008, de la 4,2% în luna precedentă, pe fondul unei noi creşteri lunare de 0,8%. Preţurile...

PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a depreciat la 4,9218 lei

Gabriela BucataruBănci-Asigurări / 11 iunie 2021

Euro a scăzut, ieri, cu 0,14 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9218 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,2147 dolari, în depreciere cu 0,26%...

Creşteri reduse pentru majoritatea indicilor

Creşteri reduse pentru majoritatea indicilor

A.I.Piaţa de Capital / 11 iunie 2021

Prime Transaction: "Acţiunile OMV Petrom au asigurat aproape o treime din rulaj" 

Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri reduse în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-o zi fără un trend clar în...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo