DUMITRU CHIRIŢĂ, PREŞEDINTELE ANRE: "Manipularea pieţei va fi sancţionată între 5% şi 10% din cifra de afaceri"

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 iunie 2021

Prin standardul de performanţă în distribuţia de energie electrică, care va fi aprobat în perioada următoare, distribuitorii vor fi obligaţi să acorde compensaţii clienţilor pentru întreruperile neplanificate ale energiei electrice, a afirmat, ieri, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), cu ocazia prezentării în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate a raportului instituţiei pentru anul 2019.

El a mai precizat că operatorii care manipulează piaţa de energie riscă sancţiuni cuprinse între 5 şi 10% din cifra de afaceri.

"Împreună cu Consiliul Concurenţei şi Ministerul Energiei, acţionăm pe trei direcţii acolo unde legea ne şi permite: să verificăm dacă sunt respectate regulile de concurenţă, să verificăm dacă piaţa este manipulată - şi deschid o paranteză aici şi vreau să vă spun că şi în anul 2019 am constatat că au existat fenomene de manipulare a pieţei de tipul - A vinde lui B, B vinde lui A aceeaşi cantitate de energie la preţuri diferite, fapt care a condus în final la creşteri de preţuri. Sancţiunile pe care le-am dat erau la nivelul a 10.000 de lei. Acum, dacă se mai întâmplă manipularea pieţei, sancţiunile vor fi din cifra de afaceri, între 5 şi 10%. Şi dacă cineva îşi mai permite să facă manipularea pieţei, va primi fără niciun fel de rezerve această sancţiune", a declarat Dumitru Chiriţă.

În privinţa ofertelor înşelătoare, preşedintele ANRE a precizat că vor fi făcute, împreună cu ANPC controale la furnizorii din energie electrică şi din domeniul gazelor naturale, iar ofertele respective vor fi sancţionate cu un procent din cifra de afaceri.

Cât priveşte contorizarea inteligentă, preşedintele ANRE a spus că se încearcă, prin noile reglementări, să se impună operatorilor obligaţia să investească suplimentar peste nivelul aprobat de Autoritate.

"Până în 2028, din câte cunosc, nu trebuie să investim în contorizare inteligentă la nivel de 100%, pentru că sunt 4,5 milioane de clienţi în România, care consumă până în 50 de Kilowaţi oră pe lună. Este asumat peste undeva la 80%. (...) În legătură cu contorizarea inteligentă, spun ce am spus şi în 2018: energia electrică - până una-alta - nu se transmite wireless, instalaţiile reţelei electrice sunt într-o situaţie foarte rea şi este nevoie de foarte multe investiţii. Acesta este şi motivul pentru care am stabilit ca 85% din investiţii să se realizeze în instalaţii şi 15% să fie făcute în contorizare inteligentă. După cum aţi observat, nici acel 15% nu a fost investit în contorizare inteligentă. Încercăm acum prin noile reglementări să creăm suplimentar obligaţia acestor operatori să investească peste nivelul de investiţie aprobat de către ANRE, pentru că nu vrem să afectăm investiţiile în reţelele electrice", a susţinut Dumitru Chiriţă.

Referitor la termenul în care consumatorii pot trece la piaţa concurenţială din energie, Zoltan Nagy, vicepreşedintele ANRE a precizat:

"Oricând pot să facă acest lucru, nu este un termen limită pentru cineva care vrea să treacă în piaţa concurenţială. E un lucru foarte important: nimeni nu rămâne în afara pieţei dacă nu ia o decizie până la un anumit termen. La gaze naturale, din 4 milioane de clienţi, aproape 2,5 milioane încă nu au trecut în piaţa concurenţială şi pentru ei, în această perioadă, pentru lunile mai şi iunie, odată cu facturile venite, vine şi o informare din partea furnizorilor cu preţul care se aplică începând cu 1 iulie, pentru o perioadă de un an, deci până la sfârşitul lunii iunie 2022, şi trebuie să judece dacă acel preţ le convine sau dacă nu. (...) La energie electrică, practic, se întâmplă acelaşi lucru, cu diferenţa că acolo preţurile se aplică pe şase luni. (...) La energie electrică, din aproape 9 milioane de clienţi, au mai rămas 4,7 milioane pe contractele vechi".

În privinţa consumatorilor inactivi, vicepreşedintele ANRE a spus că de la 1 iulie aceştia vor fi facturaţi la preţurile comunicate de furnizorii lor prin intermediul facturilor din lunile mai şi iunie, preţuri care sunt un pic mai mari decât ofertele din piaţa concurenţială.

Comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil rapoartele de activitate pe anii 2018, 2019 şi 2020 ale ANRE. Rapoartele au fost adoptate cu majoritate de voturi, înregistrându-se două voturi împotrivă şi două abţineri. Documentele vor fi transmise plenului reunit al Parlamentului. Adoptarea acestui raport de plenul reunit înseamnă că actuala conducere a ANRE îşi va continua mandatul primit.

Plenul reunit al Parlamentului va avea loc săptămâna viitoare, conform anunţului făcut de Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor. Pe ordinea de zi, pe lângă aprobarea rapoartelor ANRE, se mai află aprobarea rapoartelor CNA şi raportul Avocatului Poporului, ultimul fiind respins cu majoritate de voturi de comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb