AmCham, îngrijorată de nerespectarea normelor de concurenţă în PNRR

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 iunie 2021

AmCham, îngrijorată de nerespectarea normelor de concurenţă în PNRR

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) oferă României o oportunitate unică de a recupera decalajele majore acumulate în domenii strategice, precum şi de a răspunde într-o manieră sustenabilă provocărilor generate de criza pandemică, susţin reprezentanţii AmCham (Camera de Comerţ Americană din România), într-un comunicat de presă remis Redacţiei.

Cu toate acestea, ei au constatat o serie de deficienţe, care ar afecta implementarea sustenabilă a PNRR. AmCham consideră că trebuie avute în vedere următoarele aspecte:

- consolidarea urgentă a capacităţii administrative şi organizaţionale care să permită o gestionare eficientă şi respectarea criteriilor şi calendarului de implementare, prin evitarea blocajelor birocratice;

- respectarea normelor în domeniul concurenţei.

"Semnalăm cu îngrijorare abaterea, cel puţin în domenii precum energia, de la regula generală de stabilire a unui portofoliu de proiecte în baza unor criterii transparente, obiective şi competitive care să ofere acces echitabil tuturor actorilor economici relevanţi. În acest context, facem apel la derularea unei consultări reale cu sectorul privat care să ofere ocazia remedierii riscurilor identificate în această etapă programatică, dar şi în stadiul de implementare", arată reprezentanţii AmCham.

- parteneriatul între sectorul public şi mediul privat, cel puţin în câteva domenii incluse în PNRR (digitalizare, energie, sănătate, infrastructură, mediu).

- consultarea de fond, şi nu de formă, temeinică şi prealabilă pentru implementarea reformelor propuse, precum şi transparenţa, care vor fi esenţiale, atât pentru identificarea celor mai bune soluţii, cât şi pentru asigurarea predictibilităţii de care România are nevoie pentru mediul investiţional.

- asigurarea unui impact real, sistemic, în sensul obţinerii unor rezultate concrete, scalabile la nivelul unui întreg sistem public şi la nivelul întregii economii pentru a asigura efectul multiplicator al investiţiilor pe termen mediu şi lung.

"Credem că PNRR poate şi trebuie să contribuie la creşterea competitivităţii economiei naţionale, la trecerea de la deficit de balanţă comercială cu bunuri la excedent", se precizează în comunicatul AmCham.

Cu privire la direcţiile de reforme şi investiţii propuse prin PNRR, AmCham consideră că acestea răspund nevoilor stringente ale economiei naţionale şi priorităţilor asumate la nivel european.

"Remarcăm alocările ambiţioase şi propunerile de intervenţii pentru reformele în sănătate, educaţie, transporturi, energie, administraţie publică, sistemul fiscal şi sistemul de pensii şi semnalăm importanţa parteneriatului cu sectorul privat în etapa de implementare. (...) Este nevoie de aliniere la nivelul întregului spectru decizional şi administrativ în jurul acestui proiect de ţară. Experienţa de până acum a României de a atrage şi utiliza fonduri europene (...) nu este încurajatoare, de aceea este nevoie de eforturi suplimentare, de un cadru clar şi transparent pentru coordonare, implementare şi monitorizare pentru ca PNRR să fie ceea ce ne dorim cu toţii - şansa României de dezvoltare accelerată şi sustenabilă", a declarat Ionuţ Simion, preşedintele AmCham România. De altfel, în perioada următoare AmCham va elabora o serie de analize succinte a capitolelor pentru care a furnizat sugestii în etapele de consultare, pentru a identifica oportunităţile şi provocările sectoriale în implementarea cu succes a PNRR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb