OPINII Ce perspective au acţiunile Romgaz după preluarea participaţiei Exxon în Marea Neagră?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 noiembrie 2021

Ce perspective au acţiunile Romgaz după preluarea participaţiei Exxon în Marea Neagră?

În mod normal, acţiunile companiilor care preiau participaţii suferă corecţii, investitorii fiind mai puţin încântaţi de perspectiva reducerii dividendelor pe termen scurt şi mediu.

Romgaz şi ExxonMobil au finalizat negocierile de preluare integrală a sucursalei româneşti a ExxonMobil, care deţine 50% din drepturile aferente concesiunii perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră. Cealaltă jumătate revine OMV, care va adopta anul viitor o decizie finală de investiţie în proiectul Neptun Deep, fiind încurajată de evolutile din ultima vreme (autorităţile din România urmează sa declanşeze procedura parlamentară de modificare a legii offshore).

Intrarea Romgaz cu jumătate din participaţie în proiectul Neptun Deep e o veste bună pentru economie, în general, în condiţiile în care Exxon anunţase că este gata să se retragă din România, aducerea unor noi cantităţi de gaz pe piaţa locală în contextul în care rezervele OMV şi Romgaz scad, iar preţurile gazului cresc fiind binevenite. Dar au acţionarii Romgaz motive la fel de mari de bucurie?

De regulă, pe pieţele de capital mature, după o achiziţie importantă, acţiunile companiei care preia o participaţie semnificativă suferă corecţii, iar cea care vinde are o creştere a acţiunilor. Explicaţia e simplă, compania care preia va trebui să renunţe la o parte mare de cash şi să ia credite suplimentare pentru completarea sumei tranzacţiei, valoarea finală poate fluctua în sensul nedorit de investitori (investiţia depăşeşte estimările), perspectiva dividendelor pe termen scurt şi mediu e afectată.

Similar, acţiunile companiei care vinde se apreciază pentru că sunt mai mulţi bani pentru dividende sau dezvoltări ulterioare.

Deşi suma finală din tranzacţia cu Exxon va fi aflată abia la începutul anului viitor (se speculează că este vorba de aproximativ un miliard de dolari), faptul că americanii îşi anunţaseră deja intenţia de a se retrage din România, iar concesiunea lor expiră în 2025 nu are darul să insufle optimism.

Dacă Romgaz ar fi primit gratis dreptul de a exploata gazele din Marea Neagră după 2025 din partea statului, în lipsa altui ofertant? Nu vom şti niciodată dacă Exxon ar fi găsit sau nu un contracandidat, dar un lucru îl putem bănui de pe acum. Romgaz nu are experienţă în foraj marin şi ar trebui să achiziţioneze echipamente şi know-how de la cineva care are aşa ceva. Şi cine dacă nu Exxon e cel mai în măsură să facă asta? De urmărit reacţia pieţei dacă acest lucru se confirmă.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. bai, tata, nu stiu dc in ultimii ani ai citit ceva inafara propriilor articole, dar gazul e combustibil de tranzitie in ue, peste cativa ani nici nu va mai conta ca avem rezerve de gaze in marea neagra cata vreme politica energetica merge catre hidrogen si alte tehnologii mai putin poluante. scrii prostii amestecate cu niste truisme.

    1. Asa e , pentru Romania, Bulgaria... gazul e de tranzitie, cativa ani ...pentru Germania tranzitia carbunelui e pana in 2035 si tranzitia gazului va fi pana in 2100 :)

      de la decizia de investitie pana la productia de gaze trec niste ani si daca nu ai procese, timp pierdut cu avize pe la autoritati, spate politic etc, darmite in Romania unde au trecut 9 ani de cand Omv si Exxon au descoperit o descoperire semnificativa de gaze in perimetru. 2035 e ca maine pt romania la cum ne miscam. gazele astea din marea neagra e ca gazoductul ala nabucco de acu 2 decenii - facem, dregem, miscam hartii si dupa, ne linistim...de tot. noi nu suntem germania, dovada si nordstream 2 :)

      erata - au facut o descoperire semnificativa de gaze ...

      ...

      ...

      ...

      ...

      ...

      ...

      mi-e mila de 1.7 & 1.8. decat sa scrii fara sa ai nimic a spune mai bine bati niste cuie..ati fi macar si voi utili pamantului cu ceva :)

      pardon..1.10 e pt 1.8 & 1.9.

      Speram ca tu nu vei insista sa ne spui ca energia nucleara este mai putin poluanta ca gazul.

      Analfabetule, ce stii tu despre cuie? Tu nici macar sa iti cosi un nasture nu stii.

      Nu, nuu.... este un trotinetist analfabet care vorbeste despre hidrogen fara sa stie ca principalele surse de obtinere a hidrogenului sunt APA (resursa limitata, chiar aflata in penurie) si gazul metan (CH4 daca ar fi facut carte, dar a chiulit sa traga pe nas prafuri in toaleta liceului de fite). Piroliza metanului .... bai analfabetule, asa obtii hidrogenul azi si in viitorul mediu. Nu se emit gaze de sera.

      ...

      Incalci regulamentul si vei fi interzis pe site.

      care regulament, barba?! ala pt unii muma, pt altii ciuma, cu care cenzurezi pe cine vrei si publici jignirile cui iti convin.

    ...

    1. ...

      am impresia ca ti s-a urcat doza de vaccin la cap.... esti cam in delir

      ...

      vezi ca la tine vorbeste vaccinul prin cap si nu te mai intreaba ca n-are pe cine.

    Actiunile Romgaz subevaluate!

    Se parce ca cineva tot compenseaza deflationist "cresterea" acestor actiuni! 

    Acest actiuni au acumulat o tensiune mare de crestere din cauza mentinerii unui platou LINIAR ca MEDIE de foarte mult timp! 

    Aceste Actiuni in raport cu M-urile RON/Lei Varsate in Piata sunt la MINIME ISTORICE! 

    Deci daca avem Exponentialitate de Muri in Piata urmeaza si exponentialitate corectii nominale la etc bunuri / servicii ce nu vor putea creste atat de accelerat in raport cu Murile ce vor impacta piata! 

    Sa nu uitam ca Bonduriele (yeldurile inversate tot dau semne de atingere platou / oboseala; cand yeldurile se inverseaza varsarea de nominale mai mari ca bunurile si serviciile vor impacta piata). 

    Alt exemplu: avem inflatie in adaugare de Bancnote Nominale Mari in Circulatie (cele de 200 si 500 lei incep sa circule mai des cu fiecare zi = inflare nominala in preturi; le astept si pe cele de 1000 sau 2000 mii le sa apara iar in piata - daca nu adoptam chipurile alta moneda). 

    Astazi foarte multe actiuni / companii sunt subevaluate in raport cu Murile circulate / Varsate in piata!! Astazi nu este despre recuperarea investitiilor ci despre RE'intoarcerea investitiilor. 

    Preturile la bunuri si servicii II VOR SOCA EFECTIV PE CETATENII ACESTE TARI IN MAXIM 1-2-3-4 ANI!!! 

    Va rog sa nu dormiti!!! atat timp cat avem CURBA EXPONENTIALA IN M-uri!  

    Anticipati Curba ca inversa a relatiei in STINGEREA Poverii voastre financiare (credit vechi) si in cresterea randamentelor viitoare! 

    Infrastructura Romanieie este inca in proces de CRESTERE pe DEPENDINTA GAZE!!! - deci cerere viitoare in crestere / nu in SCADERE! Avem Urbanizare si Retelistica mai mare decat Ruralizare! - deci oportunitati de mutare a retelei ca pondere si la "tara" dupa sadisfacerea nevoiilor imediate ce cerer a oraselor (in retele gaze / centrale termice /etc consum). 

    Avem Anticipatie Hale / Industrializare la periferia Oraselor - semnal clar de consum GAZE pentru etc procedee tehnologice / mecanice / utilitare. 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Romgazul va avea si peste 10 ani aceleasi perspective pe care le are si acum, firma urmeaza drumul spre nicaieri!

      cineva controleaza politic "pretul" momentan!

      Cand acel cineva doreste sa acumuleze / corecteze "inflatia" din piata atunci se va umbla la "pret" si implicit cauzalitate in cotatie nominala bursiera. 

      Romgazul este subevaluat in raport cu "varsarea de Muri in piata"; poate ca acestei varsari ii ia 2-3-4-5 8 ani de propagare dar afirmatia mea actuala ramane valida si in viitor! 

      Odata la 10 ani in medie loveste cate un soc inflationist in trepte; odata la 18 ani se ating mereu varfuri inflationiste severe (din varf in varf) urmate de socrui deflationiste severe simultan cu deschideri de creditari imobiliare ca si contracarare cadere deflationista pana cand ciclul se inchide iar. Cand ciclul se inchide iar ca pondere inseamna ca se sta in cosum mai mare ca productivitatea fapt ce impacteaza toata reteaua in cresteri nominale; productivitatea viitoare va regla iar inflatia atunci cand intra in campul muncii si vor / va face si ea la randul ei hording de alte forme monetare pentru etc achizitii / credite imobiliare. 

      vezi ca in acest coment am dat chiar si un hint la ce urmeaza sa se intample in piata; in viitor tine de tine sa fructifici cele citite. 

      semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb