OPINII Fanii ofertelor publice vor acum doar pariuri sigure

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 noiembrie 2021

Fanii ofertelor publice vor acum doar pariuri sigure

Modul în care a fost gândită oferta publică Aquila implică o tranşă cu alocare garantată de 6,66 milioane acţiuni, iar restul de 3,33 milioane acţiuni destinate retailului urma să fie distribuite pro-rata. Cu alte cuvinte, micii investitori erau încurajaţi să subscrie cât mai repede pentru a avea garantate toate acţiunile cumpărate, în caz contrar agitându-se păţania celor care au ratat garantatele în IPO-ul TTS din vară (epuizate în câteva secunde, cei rămaşi în tranşa pro-rata fiind diluaţi apoi de 27 de ori).

De această dată nu a mai fost înghesuiala de la TTS sau One United, iar în ultima zi din ofertă, marţi la ora 10.30, abia fuseseră subscrise puţin peste 4 milioane acţiuni din cele 6,66 milioane oferite în tranşa garantată, deşi te-ai fi gândit că aceasta se va epuiza repede.

Să fie de vină doar multiplii bursieri? TTS venea la un PER de 13-14, iar la Aquila se mergea cu valoarea de 18, deşi, dacă am fi calculat că banii atraşi în urma IPO-ului ar genera rate comparabile de profit ca restul business-ului, am fi ajuns tot în zona TTS, cu PER în jur de 13. De ce nu s-au mai înghesuit investitorii?

În primul rând, s-a schimbat paradigma ofertelor câştigătoare din oficiu. La TTS cine cumpăra în ofertă şi vindea apoi în primele secunde de la listare se alegea cu câteva procente bune (7-10% câştig net, deşi cine a păstrat acţiunile este acum mult mai fericit), la One United s-a profitat doar de discountul de 3% şi, cum între timp am mai avut şi nişte plasamente private în mare piedere de viteză, care au afişat din start corecţii, entuziasmul pentru ofertele publice s-a temperat la BVB.

Din păcate, vorbim de entuziasmul investitorilor cu profil speculativ (cei care vor să vândă imediat după listare), dar şi de reducerea încrederii pentru investitorii pe termen lung. Iar aceştia se uită acum cu mai mare îngrijorare la inflaţie, perspectiva creşterii dobânzilor şi a reducerii cererii din economie decât o făceau la mijlocul anului. Cum au apărut deja mari bănci de investiţii din SUA care văd corecţii şi pe pieţele americane în 2022, investitorii autohtoni au toate motivele să fie rezervaţi.

O rezervă aparent mai greu de înţeles având în vedere că în acest moment traversăm sezonul raportărilor financiare, iar multe companii de la BVB se întrec în profituri şi afaceri în creştere. Să nu uităm însă că acele rezultate vorbesc mai mult despre trecut, despre perioada în care economia nu fusese afectată major de preţurile mari la energie. Peisajul poate diferi fundamental peste un an, iar cine ia poziţii pe termen lung este tentat să aştepte o corecţie majoră în care să plaseze o parte cât mai mare din fonduri (doar investitorii de buzunar au strategii de cumpărare periodică de acţiuni indiferent de cotaţii, convinşi că pe termen lung media va arăta mulţumitor).

Companiile care vor mai dori să vină la BVB în următoarele luni devenind publice ar trebui să îşi asume multipli bursieri cu adevărat tentanţi oferiţi investitorilor, altfel se vor confrunta cu perspectiva unei subscrieri costelive a retailului ca în cazul Aquila. Adică cu 10-20% sub media pieţei, nu prea mai sunt acum mulţi investitori dispuşi să plătească prime.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Normal că vrem sa pariem doar pe firme serioase, nu de genul țepelor CLAIM in care acționarii au ieșit foarte repede după listare. Cum sa ai încredere într-o acțiune când majoritarul nu crede și da cu ea de pământ?

    1. Cat ai pierdut la Claim?

      Nu doar ca au iesit, dar prezentau un viitor fabulos ca sa descarce desi stiau ca nu au venituri nici cat sa ia avocatelul director onorariul!

      ASF, nu e insider trading?

      Cand spuneam de CLAIM si altele ca sunt "glume proaste" imi primeam numai "hate".

      Luati cu paine dragii mosului... 

    Buna ziua.

    Legat de cei de la Claim , niste tepari ordinari si pusi pe capatuiala rapida. 

    Fac subscrierea printr o firma si ei vand un pachet mare de actiuni prin alta firma. Mai mult de atat ei cumpara doua imobile imediat dupa ce s au vazut cu banii.

    Dovedeste ca au facut acest lucru premeditat. 

    Pe BVB ne trebuie cat mai multe companii ca Arctic Stream AST ca sa avem de unde alege.

    Dincolo de indicatori e vital ca firma sa inspire incredere ca realizeaza ce spune.Cititi comunicatul lor de ieri pe BVB in care insira ce si cand au promis,isi asuma ca au avut rezultate care au dezamagit investitorii la semestru dar dovedesc cum ei au spus mereu ca isi vor face bugetul ba chiar au majorat cu 40% estimarile.Asta cand ei erau in iunie -50% an/an! 

    Eu asta imi doresc,sa am incredere in estimarile managementului,in emitent ca ma informeaza la timp ce si cum.Trecutul il vedem singuri in raportari financiare,viitorul nicio sansa daca nu suntem insideri sau nu avem manageri care sa ne vorbeasca transparent despre ce va fi si sa nu uite ce au spus,sa faca. 

    Cu firme ca AST stim ca investitori pe bursa cum sa lucram,nu trebuie sa investim obligatoriu in ele,depinde de risc asumat,indicatori si altele.Doar ca fundatia e increderea ca nu iei teapa si ai in brate actiunile alora care stiau cum sta treaba real. 

    Alt laudatio e ca AST a tot scazut,e la minime si acum .Sa ne imaginam alte firme la care se stia in anumite cercuri ca o sa anunte asemenea cresteri fantastice de venituri.Scriau ieri ca intr-o luna din T4 au vandut cat in tot semestrul 1.Si daca au facut tot bugetul si se apropie zic ei de indeplinirea +40% Buget probabil asa au facut si in T3. 

    Am tinut sa scriu mai mult de astia tocmai ca dezamagisera groaznic la rezultatele semestriale dar ei o tineau una si buna cu cresterea.Numai ca spuneau asta printre randuri pe BVB,nu cu tot felul de comunicari pompieristice.

    Sigur mai sunt si altele care vor dovedi ca merita increderea,doar ca deocamdata cele mai multe se intrec in mizerii si piata vad ca da de pamant puternic cu tot ce e nou pe Aero. 

    1. vezi ca vorbesc doar de venituri. BVC inseamna si cheltuieli, respectiv profit si nu zic nimic despre el, la S1 am vazut ce grozavie a fost. asa ne incantau si aia de la bnet, ca le creste cifra de afaceri. cum este si la AG acum, creste cifra de afaceri si profitul... mai putin ca nu e bun.

      nici eu nu vad despre profit insa totusi cum semestrul a fost praf dar au avut 1 mil aproape profit,ma gandesc ca fac si la capitolul asta bugetul scris in memorandum

      e firma de IT nu de rulaj,profitul ar trebui sa creasca la venituri mai mari

      apropo de AG,tu care zici ca e profitul ca vad ca ei nu reusesc sa faca niste calcule ca lumea unele sub altele,imi par gresite tare de tot rezultatele in tabelele alea la profit si pierdere,imi pare ca 'uita' sa scada pierderile financiare,apoi nu inteleg cum aduna veniturile si cheltuielile exploatare si financiare de le dau cele totale cu vreo 10 milione in plus fata de ce pot eu cu matematica mea 

      nu nu, te rog eu nu comparatii cu bnet ca aia e o gluma proasta, un balon de gogosi

      la raportare faceau prosti actionarii ca nu s multumiti si cer drepturile. apoi ca nu merita raportare q/q-sa ia ce le serveste compania cu profit doar din reevaluari pe financiar si din exploatare cu vanzari fictive de business cu incasare in 4 ani si stergere creante de la niste gioarse pe care le numesc achizitii

      la BNET se descarca intr o veselie dupa ce au bagat golaniile astea in financiare si au pus niste asa zisi specialisti sa le faca pompaj pe forumuri FAceboof 

      nu stiu ce e cu raportarea aia la AG, e praf. pot doar sa presupun ca linia finala de profit net este consolidata la nivel de grup, adica cuprinde si profitul AAB si ce mai au ei pe acolo. dar modul de prezentare este... nici dracu' nu pricepe. si stau eu si ma intreb vazand prezentarea asta si vazand cash-flow urile anterioare (facute cu picioarele): daca nu esti in stare nici macar sa faci o raportare banala, stii tu sa faci eliminarile de consolidare? si in final... bai, voi stiti sa faceti calcule de eficienta a investitiilor daca un raport financiar nu stiti sa faceti?

      Ai actiuni la AST sau esti angajatul lor?

      Eu cred ca baga o linie din individuale, una din consolidate si dupa ce se plictisesc cateva randuri mai jos fac invers P&L Agroland, acum cu 5% mai ieftin

      Sunt curios cum fac astia preturile de transfer si ce iese la contril ANAF 

      Hai ca veni si Agroland cu erata :)) astia vor sa le dea lumea bani pe mana cand ei habar nu au sa faca o consolidare,o raportare

      Asa se va intampla la cele mai multe care se apuca de achizitii de pe azi pe maine,de infiintat cinspe firme.

      La astia due diligence dureaza cinci minute.BNET ia firme cu snopul,legatura.Acolo o sa pocneasca grav de tot,aia fac manevre de s-au incurcat de tot in ele.E strong sell acolo. 

      Nu uita ca la raportarea din august AST aveau 11 mil cash flow - UNIC pe AeRO, iar cheltuielile lor sunt 90% credit furnizor (Cisco), deci las-o mai ușor cu bnetu' ca nu se compara...

    Nea Dogaru, nu exista pariuri sigure ci doar pariuri.

    Vara e departe, iarna e aproape asa incat carele par a fi pariuri riscante, chiar daca unele sunt bine lustruite ca sa atraga cumparatorii din targ. Multi investitori isi pregatesc saniile pentru ca aluneca la vale mai bine decat carele. 

    1. Nea Dogaru stie. E unii "investitori" care nu stie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb