OPINII Fondurile de pensii ar vrea să ia comisioane până la moartea participanţilor

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 ianuarie 2022

Fondurile de pensii ar vrea să ia comisioane până la moartea participanţilor

A stârnit revoltă zvonul privind intenţia autorităţilor de a permite societăţilor care administrează fondurile de pensii din pilonul II să facă doar plăti eşalonate, pe toată durata vieţii celor pensionaţi, în loc de plăti unice în momentul pensionării sau unele eşalonate pe maxim 5 ani, cum se petrec lucrurile acum.

Au apărut repede vinovaţii - cei care ar fi negociat prevederile din PNRR - şi la fel de repede au şi dispărut, Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene, dezminţind că o astfel de prevedere ar fi inclusă în planul negociat cu CE.

Evident, reprezentanţii industriei salută plăţile eşalonate lungite precum în cazul pensiilor de stat, pentru că nu au decât de câştigat - vor încasa comisioanele de administrare pentru fondurile păstrate la ei până la moartea participanţilor.

Evident, au şi argumente, iniţial existaseră participanţi la Pilonul II care acumulaseră fonduri puţine şi când ieşeau la pensie nu avea sens să le primească eşalonat, dar acum, după ani buni de funcţionare a Pilonului II, alta este situaţia, sumele nu mai sunt deloc neglijabile şi de ce să nu se plătească lunar, ca la pensia de stat, dacă tot am gândit sistemul pensiilor private obligatoriu ca fiind complementar celui de stat?

De fapt, modificarea regulilor din mers reprezintă o inducere în eroare a participanţilor care au ştiut, în momentul în care începeau să cotizeze, că îşi vor putea ridica banii în momentul pensionarii într-o singură tranşă sau, cel mult, în tranşe întinse pe cinci ani, iar acum se văd transformaţi în pensionari de stat, din acest punct de vedere. Păi, dacă nu mai există nicio diferenţă între pensiile de stat şi cele private obligatorii din perspectiva plăţii, de ce să nu le dăm oamenilor posibilitatea de a-şi retrage banii din fondurile de pensii private pentru a merge cu ei în fondul de pensii de stat?

Să nu uităm că pensia de stat se acordă pe toată durata vieţii, în vreme ce pensia privată este legată de suma acumulată - majorarea participării la schema pensiilor publilce cu contribuţia de la pensia privată ar mări pensia de stat şi ar reprezenta o asigurare că pensionarul va beneficia de respectivele sume până la deces, un amănunt deloc de neglijat, în condiţiile în care speranţa de viaţă a fost în creştere, în ultima vreme.

Ce decizie va lua în final statul? Mi-e teamă că va conta mai mult gaura din finanţele statului în acest moment, plata unică în contul viitorilor pensionari obligând administratorii fondurilor de pensii din Pilonul II să lichideze din plasamentele în titluri de stat în care au investit cam două treimi din active. Şi cum statul are nevoie tot mai mare de bani şi de împrumuturi din piaţa internă, doar de ieşiri de fonduri n-are acum chef. Aşa că interesele pensionarilor au mari şanse să fie abandonate în dauna industriei financiare. Dar n-ar fi prima dată când se întâmplă asta; vedem ce se întâmplă, în alt context, pe piaţa energiei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Statul nu este afectat de lichidarea titlurilor de stat pentru ca nu este rascumparare din partea statului. Afectate vor fi doar fondurile de pensii (si nici acestea prea mult pentru ca nu vor iesi la pensie toti cotizantii odata).

    Corect, ar trebui sa avem dreptul de alege inclusiv la stat si nu obligatoriu la Pilonul II (este comunism aceasta obligare), mai mult administratorii nu fac nimic pentru banii deponentilor, doar primesc comisioane grase si asa le pot primi in continuare 12 ani, curat murdar coane. Cine sa fie tampit sa renunte la cascaval nu mai bine ung unde trebuie la ASF si gata legislatia. Germania nu isi obliga cetatenii sa cotizeze la Pilonul II (nemtii spun ca e prea riscant). Polonia si Ungaria au renuntat la Pilonul II, numai noi facem cascavalul gros la toti amaratii din UE. PNL, PSD si UDMR tradatori si mafioti.

    sa dea suma toata odata nu sa ia comisioane in continuare!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb