OPINII Gata cu isteria Covid în Marea Britanie. Se pregăteşte Franţa

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 26 iulie 2021

Cine aruncă un ochi pe curba infectarilor zilnice îşi dă seama că numărul cazurilor Covid din Marea Britanie este pe pantă descendentă, după ce a atins un maxim în 17 iulie (54.000 cazuri). Reamintim că din 19 iulie Guvernul britanic a înlăturat cea mai mare parte a restricţiilor (de exemplu, purtarea măştii nu mai este obligatorie în transportul public şi magazine, doar recomandată, stadioanele se pot deschide la capacitate maximă etc.), o măsură care părea cu ceva săptămâni în urmă foarte curajoasă, dar care s-a dovedit ulterior doar bine sincronizată cu evoluţia pandemiei. Din 17 iulie, numărul zilnic de cazuri a început să scadă, iar pe 21 iulie au fost, de pildă, cu 10.000 mai puţine decât în ziua vârfului (44.000 versus 54.000) şi 39.000 în 22 iulie.

Cum am văzut şi la precedentele valuri, dacă nu e vorba de ţări-continent precum Brazilia sau Rusia, unde propagarea virusului durează mai mult din cauza suprafeţei mari ce trebuie acoperită şi variaţiilor climatice zonale, un val poate ţine 2-2,5 luni. Iar cum valul 4 începuse în Marea Britanie la sfârşitul lui mai, la jumătatea lui august acesta va reprezenta o amintire. Strategia guvernamentală a fost bine ţintită pe acest profil, relaxarea s-a produs după atingerea maximului, când şansele pentru o traiectorie descendentă crescuseră.

Cu toate acestea, în următoarele 2-3 săptămâni vom vedea o creştere a mortalităţii în Marea Britanie, pentru că victimele din acea perioadă vor fi cei care au contractat virusul aproape de maximul curbei valului 4, când numărul de îmbolnăviri era mare şi, implicit, numărul de potenţiale cazuri letale era mai mare.

Faţă de valul al treilea, mortalitatea a fost mult mai redusă în Marea Britanie - de la un vârf de 1.100 de decese în primul val, 700 de decese vârful valului al doilea şi 1.800 pentru cel de-al treilea val, numărul deceselor zilnice abia acum se apropie de 100 în Marea Britanie, în timpul valului al patrulea. Cum de au scăzut atât de mult? Este un efect ce poate fi pus pe seama caracteristicilor tulpinii Delta, e posibil ca virusul, evoluând, să devină mai puţin letal, dar şi pe seama vaccinării majorităţii populaţiei cu grad mare de risc (segmentul de vârsta de peste 50 de ani). Oricum, virusul atinsese deja o bună parte a publicului vulnerabil în valurile anterioare, astfel încât numărul victimelor potenţiale scăzuse.

De menţionat că vârful valului al patrulea în ceea ce priveşte numărul cazurilor zilnice s-a apropiat destul de mult de vârful celu de-al treilea val (54.000 faţă de 67.000), deci vom avea şi în România o creştere spre câteva mii de cazuri zilnice, destul de repede. Iar dacă valul al patrulea se declanşează la începutul lui august, maximul ar putea fi atins spre mijlocul sau sfârşitul lui septembrie, cam în preajma congresului PNL. Ghinion, ca să citez un clasic în viaţa. Până la România, însă, pregătiţi-vă de un bombardament mediatic amplu legat de valul al patrulea din Franţa, ce începe să se umfle, administraţia Macron fiind mare campioană la măsuri defazate.

Două cuvinte şi despre Rusia - pentru că, în urmă cu 2-3 săptămâni, ştirile alarmate despre explozia numărului de noi cazuri din Rusia rivalizau cu cele din Marea Britanie. Şi acolo curba noilor infectari arată că s-a atins maximul şi că urmează pantă descendentă. Cum spuneam mai sus, în cazul ţărilor-continent, cu regimuri climatice variate, curbele pot fi mai puţin ascuţite şi durează mai mult până se consumă un val. Astfel încât, s-ar putea să fim iar bombardaţi cu ştiri despre un nou val Corona în Rusia peste vreo jumătate de an (ruşii sunt acum abia la valul al treilea). Ca să nu mai pomenim de India, care a bifat doar valurile unu şi doi şi care va fi lovită la rândul sau de valul al treilea, în câteva luni. Partea bună cu aceste valuri este că, în urma lor, numărul celor imunizaţi natural (mai durabil) sau prin vaccinare creşte, astfel încât forţa valurilor scade progresiv, cam după valul al treilea. Partea proastă este că, probabil, ciorba Covid va fi reîncălzită periodic încă un an de zile, până la a răsufla uşuraţi la nivel global.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu cred că e in plan "sa răsuflăm ușurați la nivel global". Miza e mult mai mare..

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb