OPINII Locuinţele din România sunt mai scumpe decât cele din Portugalia

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 20 iulie 2021

Locuinţele din România sunt mai scumpe decât cele din Portugalia

Locuinţele din România sunt mai scumpe decât cele din Portugalia. Iar dacă Portugalia vi se pare prea îndepărtată, atunci puteţi încerca să cumpăraţi la vecinii bulgari, care construiesc de două ori mai ieftin.

Cifrele vin de la Deloitte Property Index 2021, un raport ce monitorizează 24 de ţări europene şi Israel. Astfel, locuinţele noi vândute în România au ajuns la o medie de 1.322 euro anul trecut, valoare cu care se depăşesc sumele percepute în Portugalia pentru casele noi - 1.260 euro/mp (explicaţia vine şi din consistenţa stocurilor de acolo). Surpriza este când privim la vecinii bulgari, care au putut cumpăra anul trecut cu numai 578 euro/mp. Deloc surprinzător având în vedere costurile, locuinţele bulgăreşti s-au scumpit anul trecut cu 5%, în vreme ce în România avansul preţurilor a fost de numai 3,1%.

Cererea a explodat după ce pandemia a intrat într-un con de umbră, în pas cu creşterea preţurilor la materialele de construcţii, astfel încât rămâne de văzut care vor fi datele pe 2021. În Polonia şi Ungaria, ţări cu care ne comparăm deseori, costul de tranzacţionare pe metrul pătrat construit este destul de apropiat de noi, de 1.581, respectiv 1.657 euro/mp (în Ungaria locuinţele s-au scumpit, însă, anul trecut, cu 12%).

Cea mai mare relevanţă o are însă comparaţia între numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru achiziţionarea unei locuinţe de 70 mp. Iar aici, cu o valoare de 7, România stă mult peste Bulgaria, care are o valoare de 4,8 (deci după ce casele din Bulgaria sunt de peste două ori mai ieftine decât ale noastre, bulgarii trebuie să se îndatoreze şi mai puţin pentru a le cumpăra pe ale lor) sau Portugalia (4,4). Recordul este în Irlanda, cu numai 3,1 salarii anuale brute, în vreme ce în Polonia şi Ungaria avem valori de 7,6 şi 8,4. O surpriză este Cehia, foarte aproape de top, cu 12,2. Deşi percepţia era că în Marea Britanie sau în Italia locuinţele sunt foarte scumpe, iată că cetăţenii lor trebuie să muncească mai puţin decât românii pentru ele - valorile sunt de 6,6 respectiv 6, potrivit raportului Deloitte.

Pentru a avea complexe şi mai mari faţă de bulgari, să mai spunem că dobânda medie pentru a achiziţiona o locuinţă prin credit este acolo de 2,6%, în vreme ce România se află printre codaşe, cu o dobândă medie de 5,3% (suntem pe primul loc în topul Aşa nu!). Urmează, după noi, Ungaria, cu 4,1% şi Bosnia, cu 3,9%. În Portugalia, este de asemenea avantajos să te împrumuţi, cu o dobândă medie de 1%, dar asta nu mai e neapărat o surpriză. Franţa are 1,2%, Italia 1,4%, Germania 1,3%, iar Polonia 2,5% (de două ori mai ieftin ca aici). Nu mai surprinde pe nimeni că în Bulgaria se găsesc şi cele mai ieftine locuinţe de închiriat, de la 3-4 euro/mp pe lună.

Concluzia? Avem cele mai scumpe finanţări, suntem pe la mijlocul topului în ceea ce priveşte acoperirea preţurilor locuinţelor din salariul mediu brut şi pe partea de preţuri competive nu ne domină numai bulgarii, ci şi portughezii şi bosniacii. Să vedem cum se aşează lucurile în bilanţurile băncilor la prima ajustare mai dură a dobânzilor în sus...

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mi se psre mie sau dvs. ati renuntat la bancile din portofoliu pentru companiile din sfera energetica? Eu zic ca pe corectia asta trebuie adaugate si bancile de la bvb in portofoliu. Chiar asa, imi permit si eu o intrebare/ghicitoare: care este compania blue chips, listata la bvb, care a rasplatit cel mai bine actionarii, in ultimi 12-15 ani? Sa fie tlv?

    1. Tlv-ul face cat doua banci romanesti... de cel putin un an remorcheaza Brd-ul pe bursa. Daca tlv anunta profituri record si isi recompenseaza actionarii, brd le da pracul de pe toba dar credte si el in rand cu tlv-ul....

    Nu trebuie obligatoriu ca dobanzile “nominale” sa se duca in SuS!

    Este necesar ca cele in termeni reali sa urce in timp ce nominalul poate sa scada - stagneze - urce! 

    Dobanzile nominale pe descendent creeaza simultan o “delta” intre credit si oferta pana cand randamentele reale din piata (de bula / specula) plesnesc se sever. 

    Caci: dobanda cazuta sa semnal de constructie etc “stocuri / active” la o rata “nominala” echilibrata de recuperare. 

    Problema e ca atrage (dobanda) mai multi speculatori / oportunisi / scz investitori ce incem sa ofere in valuri speculative “stocuri / active” de genul respectiv. 

    Saturatia pietei nu tine pasul cu socul luvrarilor pe trend (istoric). 

    Se genereaza un dop de stocuri simultan cu o presiune de credit. 

    Dopul plesneste eliberand presiunea din credit; ramanand pe o perioada lunga de tim ca presiunea din credit sa descreasca sau sa stagneze (adica forme de achitari; defaulturi; executari). 

    Interesant e ca (istoric) ponderea populatiei este prinsa pe rate exagerat de mari accesate in bula trecuta si nu se pot bucura de oportunitatile pietei; in timp ce fondurile isi umpluu portofoliile tinand blocaj in banci la refinantarile oamenilor ca pondere. (atentie la refinantari pe dobanzi mai mici) 

    semnat comenturi “cretine” 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb