OPINII Oferta publică Aquila: suntem prea săraci ca să cumpărăm acţiuni ieftine?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 noiembrie 2021

Oferta publică Aquila: suntem prea săraci ca să cumpărăm acţiuni ieftine?

Orice investitor se uită la multiplii bursieri în momentul în care se lansează un IPO, iar la Aquila indicele PER nu semnalizează deloc oportunitatea la prima vedere. La cele aproape 200 milioane acţiuni cât pot rezulta după închiderea ofertei publice şi la un preţ de închidere a ofertei de 6,5 lei, ar rezulta un PER de 21,6, iar în cazul în care preţul de închidere ar fi de 5,5 lei tot am avea un PER de 18,3, plecând de la profitul de 60 milioane lei din 2020. Sigur, ne-am putea gândi că, în final, profitul pe 2021 ar arăta mai bine decât cel din anul anterior, dar până acum, după rezultatele la S1 (20 milioane lei), aceasta reprezintă mai mult o speranţă decât o certitudine.

Din păcate, la Aquila investitorii sunt invitaţi din start să cumpere mai scump decât la precedentele IPO-uri la BVB.

La TTS, PER-ul din ofertă era cuprins între 13 şi 14, semnificativ mai redus decât în acest caz, deşi societatea avea o poziţie mai avantajoasă, pe o piaţă mai puţin concurenţială. La One United aveam PER de peste 16, iar la Aquila se sare direct la 18, în condiţiile în care contextul de piaţă devine mai dificil pentru sectorul de distribuţie (au crescut costurile cu combustibilul, scad veniturile consumatorilor pe fondul majorărilor facturilor la energie şi creşterii inflaţiei).

Este adevărat că putem aborda oferta şi din perspectiva randamentelor sumelor rezultate din subscriere care rămân la dispoziţia societăţii şi vor fi investiţi pentru dezvoltarea afacerii. Presupunând că aceştia vor genera o creştere proporţională a businesului Aquila şi marje comparabile de profit, atunci PER-ul ar putea fi calculat pornind de la numărul anterior de acţiuni (133,3 milioane acţiuni) şi profitul de 60 milioane lei din 2020, fapt ce ar duce acest multiplu la 12-14, în funcţie de preţul de subscriere, deci mult mai apropiat de coordonatele IPO-ului TTS. Dar randamentul investiţiilor viitorare rămâne la stadiu de promisiune şi până la confirmare rămâne un drum de câţiva ani.

Cu promisiunea alocării a 40% din profit spre fondul de dividendele, Aquila se plasează între TTS (45%) şi One United (35%), dar pleacă din start cu un PER mai generos, ceea ce înseamnă că sumele distribuibile per acţiune vor fi procentual mai mici.

La un preţ de închidere de 5,5 lei/acţiune, compania ar avea o capitalizare de aproape 1,1 miliarde lei la active de 650 milioane lei şi venituri de 1,8 miliade lei.

Retailul are destinat 15% din ofertă (ca la TTS) în două tranşe:

- Subtranşa A, cu alocare garantată, ce reprezintă 10% din totalul acţiunilor noi oferite, cu alocare pe principiul "Primul Venit-Primul Servit". În cadrul acestei tranşe, un investitor va putea subscrie cel puţin 750 de acţiuni noi şi cel mult 12.000 de acţiuni noi;

- Subtranşa B, cu alocare de tip "Pro - Rată", include 5% din totalul acţiunilor oferite, subscrierea minimă fiind tot de 750 de acţiuni. Investitorii de retail vor putea subscrie la preţul maxim din ofertă, de 6,5 lei. Ca şi la TTS, dar spre deosebire de IPO-ul One United, nu există discount la subscriere pentru retail (la One United a fost unul de 3%).

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Intermediază marele elvețian? Pas in acest caz

    1. Nu, BT Capital Partners

    Domnule dogaru

    Sunteti intr o mare eroare 

    Ati calculat gresit per ul 

    Nu aveti cum sa faceti calculul si cu eventualii bani atrasi 

    Per ul corect este intre 12 1 si 14.8

    La 12.1 nu mai e asa scumpa 

    1. Toate se evalueaza post-money. Ce vor reusi sa faca ei cu banii e promisiune - realitatea este din cifre.

      Mai au sa isi dea si niste dividende din anii anteriori asa ca nu m-as baza pe super randament la banii din IPO. 

    aquila era grozava acum 8 ani pentru crestere! la pretul care il “cer” acum prea mult “premium de inflatie” pentru viitor incarcat in pret.

    Oricum eu BRDul il urmaresc sa faca o corectie sanatoasa dupa ve se inchide ciclul lung imobiliar (nu inca)... atunci sa ii prind cum sar “ferestrele”. 

    transilva nia o sa aibe probleme grave cu micii “investitori” ale caror active executate nu vor mai face 2 lei... Mai e cale lunga pana acolo... dar ziceam asa (oricum sunt inca relativ ieftini) 

    semnat comenturi “cretine” 

    Azi la inchidere nici macar transa garantata nu era epuizata… ar trebui sa fie un semnal clar pentru piata si mai ales intermediar!

    1. Persoanele fizice nu mai au multi bani ramasi, s-au cam investit im ofertele de anul asta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb