OPINII Restricţiile pentru creşterea vaccinării se vor lovi de structura populaţiei

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 26 octombrie 2021

Restricţiile pentru creşterea vaccinării se vor lovi de structura populaţiei

În România, cam 40% din populaţie trăieşte în mediul rural. Sunt oameni independenţi alimentar şi cam greu de şantajat. Nu au de la ce serviciu să fie daţi afară dacă nu se prezintă cu certificatul verde, nu au magazine care să le trântească uşa în nas. Pot supravieţui deci fără mall, discotecă şi piscină şi se pot abţine să meargă la Untold. Poate blocarea accesului la primărie să fie o problemă, dar în localităţile mici, treburile se pot rezolva şi pe băncuţa din faţa instituţiei. Oricum, cam greu de imaginat că apar dispozitive de citit coduri de bare la Cucuieţii din Deal prea curând. Poate la fel de important ca independenţa alimentară, ţăranii sunt independenţi financiar. Da, poţi fi indendent financiar şi cu o pensie de mizerie câtă vreme nu ai datorii şi nu rişti să te execute vreo bancă pentru ratele restante la casă. Povestea pandemiei o să ne facă să medităm la statutul lor, la alegerea între confort şi libertate. Poate vor fi ironizati mai tare în Las Fierbinţi, îi vor pune pe Giani şi Bobiţă să se vaccineze în episodul următor. Oricum, cam greu de forţat nota precum în Franţa sau Italia, unde o populaţie mult mai urbanizată e dependentă de veniturile de la job şi terorizată cu ratele la bancă.

Tot în România avem câteva milioane bune de pensionari la oraş. Unii s-au vaccinat deja, alţii ezită, unii nu vor şi pace. Iată încă o mostră de independenţă financiară. Cât ai asigurat puţin, te afectează moderat restricţiile. Pe ei îi pot obliga la extrem trântindu-le uşa tuturor magazinelor în nas. Dar ar fi o premieră în Europa şi ar răsturna complet sistemul de partide din România, să văd cine mai votează alternanţa la guvernare în felul în care a făcut-o până acum.

Mai avem şi micii meseriaşi de la oraşe, micii prestatori de servicii. Un instalator, o coafeză, băieţii care pun termopane. Pe ei cum îi condiţionezi? Poate la fel ca pe pensionari, cu magazinele închise. Dar ei au în mod sigur şi ramificaţii la ţară. Mai au părinţi, rude, la care pot apela când în oraş se face foamea, la fel ca pe timpul lui Ceauşescu de care ne aduc tot mai multe lucruri aminte (frigul din case la iarnă?).

Astfel încât, tot ce se mai poate culege prin campania de ultima oră de restricţii şi suspendări a unor drepturi este să adune încă 1-1,5 milioane de noi vaccinaţi. Că nu vom depăşi prea uşor 50-55% mi-e clar, privind şi la structura populaţiei, unde câteva milioane bune care apar în statistici nu mai locuiesc de mult în ţară, iar dacă aleg vaccinarea o vor face aproape de locul de muncă, nu vor veni doar pentru asta acasă.

Ce rămâne atunci de făcut pentru reducerea numărului de morţi de la ATI? Ce trebuia făcut de prima dată. Antivirale în farmacii şi dotarea cu medicaţie adecvată a spitalelor. Faptul că în România se moare mai mult ca prin alte părţi unde rata de vaccinare e inferioară reflectă şi acest detaliu-slaba dotare a spitalelor, concentrarea exclusivă pe vaccinare în dauna prevenţiei.

Sugestiv în acest sens este răspunsul Ministerului Sănătăţii la o interpelare depusă în Parlament în vară, la solicitarea de informare în legătură cu măsurile de pregătire în contextul revenirii pandemiei sub forma unui al patrulea val.

"Cea mai eficientă măsura împotriva infectării, dar şi împotriva dezvoltării unor forme grave de boală o constituie vaccinarea. Evoluţia pandemiei poate să fie influenţată de mai multe aspecte, printre care decizia populaţiei de a se vaccina, conduita populaţiei cu privire la măsurile igienico- sanitare, persoanele care se testează la domiciliu să-şi asume aducerea la cunoştinţa autorităţilor a faptului că sunt pozitive. În demersul nostru de a responsabiliza populaţia cu privire la aspectele expuse considerăm că un ajutor însemnat poate să îl ofere şi activitatea parlamentarilor, care pot să se implice activ în activităţile de conştientizare a implicaţiilor pandemiei", se arată în răspunsul primit de la Minister, potrivit site-ului inpolitics.ro

Or, când toate preocupările sunt de a toca la cap populaţia cu vaccinarea fără să faci nimic suplimentar privind dotările din spitale şi medicamentele disponibile în farmacii, ne miră că ne aflăm la un număr maxim de decese?

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Nimeni, niciodata in istorie, nu a interzis accesul in magazinele care nu vand alimente. Si in apartheid si alte sisteme rasiste grupurile segregate erau exact asta: segregate. Adica aveau totusi magazinele, hotelurile, barurile etc lor. Ne aventuram intr-un teritoriu complet necunoscut. Nu are cum sa iasa bine. Parca, in mod sado-maso, imi doresc sa atace si dreptul la munca, in situatia in care nu e ca in Italia, sa fie doar o minoritate nevaccinata. Sa rupem pisica si sa realizeze ce greseala au facut

    1. Daca tinem cont de falimentele masive, de saracia, foametea, discriminarile si furia si disperarea populatiei, ce vor urma, este foarte clar ca ne indreptam cu pasi repezi spre o Revolutie extrem de sangeroasa, de libertate si supravietuire, cum n-a mai fost niciodata in Istoria acestei tari!

      da, corect.

      Hai draga nu te mai plange atat! In V s au luat de mult masurile astea si nu s a mai plans nimeni… tot comentati si va vaicariti!

      Vai vai saracii de voi!! Ceva de bine vreodata nu ti ar iesi pe gura 

    In primul rand estimarea cu 40% din populatie in mediul rural nu corespunde realitatii intrucat aici figureaza si cei care lucreaza in Europa precum si cei care fac naveta zilnic la oras. Raman batranii care dau procentul majoritar al decedatilor.

    De peste 200 de ani se incearca recuperarea decalajului care ne separa de tarile dezvoltate pe plan material si educational dar din pacate suntem tot la coada. Autorul povesteste cu voluptate cat de prapadite si primitive sunt anumite paturi ale polulatiei, prevesteste o razmerita si propune sa se vanda antivirale la farmacie si sa se faca peste noapte spitale eventual la nivelul Elvetiei. In mod clar este impotriva vaccinarii din principiu. 

    1. In primul rand, din cauza dezindustrializarii fortate, au fost siliti multi de la orase sa plece catre Europa si catre rural.

      Recuperarea decalajului care ne separa de tarile dezvoltate pe plan material si educational nu se putea face cu niste politicieni submediocri si hoti. Nu cumva boborul sa devina mai destept ca ei. 

      Antivirale in farmacii se putea rezolva in timp foarte scurt, iar pentru spitale au avut 30 de ani de facut spitale noi si un an si jumatate pentru modernizarea celor vechi. 

      Daca ai alta solutie, care sa nu fie o utopie, care sa inlocuiasca razmerita, te rog sa ne-o spui ca sa ne dumirim si noi astia mai prosti.

    propaganda platita gras din banii nostri , la tv in special , se intreaba de mii de ori chiar daca li s-a raspuns de zeci de mii de ori , de ce sint bolnavi si cei de facut . guran consilier johanis se intreba si el facand pe prostul , ca cei care critica sa vina cu solutii . acum si autorul art , si alte mii de oameni tot spun , aduceti medicamente ASASINILOR ! lasati intentionat sa se imbolnaveasca oamenii ca sa bagati frica in ei si sa se vaccineze si sa luati spagi grase pe doza de vaccin ! .

    Mania persecuției.

    Nu mai bine ne spui domnul autor direct că nu e bine să ne vaccinăm? Așa cum face Șoșoacă. Așa cum o fac bolnavii pe care-i tolerați (de fapt încurajați) în secțiunea de comentarii. Sau îți e frică de posibilele repercusiuni civile (sau poate penale) din partea celor care, din prostie pură, ar refuza vaccinarea bazându-se pe asemenea sfat? 

    Este un motiv pentru care ministerul te "toacă" să te vaccinezi. Este singura modalitate eficientă de a reduce numărul mare de îmbolnăviri. Ce-ai vrea să mai suplimenteze ministerul? Tu nu vezi că nici doctori nu mai sunt? 

    1. Cum nu sunt doctori ca e inflatie de ei la TV, Tataru, Cercel, Arafat, Ghita...si astia ca si tine, vuvuzele:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb