OPINII Un drum cu dus şi întors - din vedetă a bursei la cenuşăreasă

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 8 decembrie 2021

Azomureş

Azomureş

Luni am aflat că Azomureş intenţionează să îşi îngheţe producţia pe motiv că preţurile gazelor au explodat şi că îngrăşămintele care să înglobeze preţul aberant de acum ar deveni repede nevandabile, astfel încât compania ar fi nevoită să producă pe stoc. Dacă am fi întrebat pe oricine acum şase luni dacă acţiunile Azomureş ar fi fost o investiţie bună dacă societatea rămânea listată, răspunsul era previzibil, doar agricultura noastră are perspective bune. Ei bine, va imaginaţi ce corecţie îşi luau luni acţiunile cu perspectiva suspendării producţiei în faţă.

Electrica era o acţiune de portofoliu cam până la jumătatea anului, cu dividende previzibile, perspective bune (vezi maşinile electrice), dar preţurile energiei au urcat nebuneşte, iar compania care trebuie să livreze energie pe contracte mai vechi, la preţuri semnificativ mai mici, aproape că a rămas fără profit la nouă luni. Cu ceva vreme în urmă, când preţurile din energie erau foarte scăzute, acţiunile Nuclearelectrica erau la 8 lei şi nimeni nu îşi dădea coate să le ia. Acum, la peste 40 de lei sunt, însă, foarte bune.

Hidroelectrica este perla coroanei, mai ales la cotaţiile actuale ale energiei. Oare când a intrat în insolvenţă cum ar fi plonjat cotaţiile la aflarea veştii, dacă era listată?

Să ne amintim de SIF-uri în 2009? De băncile în corzi în criza financiară? De vedetele Rasdaq în perioada febrei terenurilor intravilane şi de cele mai noi de pe AeRO după spargerea mitului că orice se listează după un plasament privat creşte de câteva ori din prima zi?

Uneori acţiunile vedetă de care vorbesc mai sus au scăzut odată cu piaţa, pe un trend venit în forţă din pieţele externe, alteori a fost vorba de un context economic intern. Nu toţi investitorii care le-au avut în portofoliu au rezistat cu stoicism oscilaţiilor de preţ, unii le-au vândut repede speriaţi de scăderi, alţii au marcat la timp profitul, unii au păstrat pe termen lung până şi-au mai revenit preţurile (la SIF-uri nici acum).

Morala poveştii este că nu este neapărat nevoie să ai tot timpul acţiuni, mai ales când poveştile de succes se înmulţesc (după o perioadă amplă de creşteri). Iar, dacă bursă este o sursă potrivită de diversificare pentru economiile cuiva, o alternativă de luat în calcul pentru cei care nu vor să stea tot timpul cu ochii pe platformele brokerilor este investiţia într-un ETF pe indici. Cel puţin în acest mod nu stai încordat la gândul că un emitent sau altul face o surpriză deosebit de proastă, ponderea sa în portofoliul indicelui nu este suficient de mare pentru a produce pagube ireparabile. În plus, în acest fel ai şi dividendele incluse în preţul unităţii de fond şi nu mai ai bătăi de cap din această sursă.

Similar, în cazul plasamentelor monetare. În 2009-2010, depozitele bancare la termen erau o afacere fumoasă, mai ales când în criza financiară băncile se temeau de retragerea masivă a depozitelor şi supralicitau cu dobânzi de două cifre. Acum, depozitele sunt un soi de conturi curente pe partea de randament, dar inflaţia urcă treptat odată cu datoriile statului, astfel încât în câteva luni am putea avea titluri de stat mult mai interesante ca dobânzi decât acum şi depozite care să le calce pe urme (băncile se vor confrunta anul viitor cu restanţe la credite după majorarea dobânzilor astfel încât va trebui să atragă resurse noi).

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cat timp ai informatiile corect puse la dispozitie totul e ok.

    Aceste companii sunt obligate legal sa-si ajusteze bugetele daca apar elemente noi care sa duca la abateri fata de cele aprobate.Nu o fac si deodata vin cu bombe pentru investitori.Cine raspunde?Nimeni,pentru ca ASF e in plop,acolo nimic nu functioneaza,ea insasi e o bomba. 

    Ca un exemplu marunt....iHUNT are in derulare o majorare de capital cu numerar,a fost aprobat de catre ASF un prospect,in el la pag.39 scrie clar ca ei nu stiu de nicio procedura judiciara sau conexa in legatura cu societatea. 

    Intri pe portalul instantelor si vezi ca e un dosar penal cu firma intimata.Bine,daca ai ceva studii juridice din rezumatul tampit al dosarului vezi ca e cerere de clasare pe un dosar penal in care Parchetul vrea conform litera d art 315 desfiintarea unor inscrisuri odata cu clasarea.Acum cine sa stie la ce se refera mai exact cauza,ce a vizat dosarul,ce acte se cer desfiintae(contracte probabil sau cine sa stie),cat de importante sunt?Emitentul nu informeaza,el ne pompeaza in foecare zi ca a mai scos un giumbusluc.Dar sa vezi ca toata familia Stroe si-a vandut drepturile de preferinta ,asta dupa ce vanduse la un pret mare si actiuni imediat ce a dat rezultatele semestriale pe care le caracteriza ca fenomenale(desigur ca s-a destramat povestea,dar desigur ca nu au spus atunci ca voiau sa vanda). 

    MAM bricolaj-majoritarul vinde o firma proprie ajunsa in groapa catre emitentpe niste sute de mii de euro.Fantastica afacere M&A nu e cu alte detalii ca nu le merita fraierii.Fiscul face opozitie in instanta la aceasta tranzactie,posibil ca marea firma sa fi avut datorii ca era praf.MAM nu comunica nimic despre dosar!Rastimp se vinde in delir. 

    Cam asta e problema,ca nu se respecta legea,nimic,BVB si ASF nu exista.Ce 'guidance' ca in lumea civilizata?Te trezesti cu insolventa(ieri NAPO,fara somatie,fara avertisment),faliment,manageri in puscarie,inchidere combinat cand se stie cat e gazul de luni de zile(bine,astia nu-s listati,dar stiti cati altii sunt care au aceeeasi situatie? toti din agricultura,agribusiness,ferti lizers sau cum isi mai spun).Nimeni nu-si face datoria sa spuna cum s-a modificat situatia economica pentru ca intre timp vand actiuni,drepturi,emit actiuni,obligatiuni-plin Aero de asa ceva! 

    1. da, lucrurile astea in mod normal ar trebui sa fie publice.

      Bravo, bun punct de vedere, asa este

    O investie in acțiuni trebuie sa îndeplinească doua condiții : sa fie nepopulara și compania respectiva sa treacă testele de viabilitate

    Din cauza acestei știri băieții deștepți au cumpărat acțiuni CHOB la oferta.Dacă azomures a ales sa închidă producția asta nu inseamna ca CHOB va face celasi lucru.Dar cine a fost deștept a cumpărat la 20 lei și în februarie are un câștig de 50%.

    HUNT.....jalnic

    Ihunt....Stroe s a virusat de la Bittnet cu maj.de capital social în detrimentul investitorilor,a prins gustul investițiilor financiare...Ihunt,100% de evitat

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb