Înainte de a vorbi despre modul în care au ales autorităţile să promoveze vaccinarea copiilor de 5-11 ani, două vorbe despre cum se petrece acum izolarea şcolarilor depistaţi pozitiv la testele Covid.
Am un caz concret acasă, un puşti de 14 ani. Ei bine, doi dintre colegii lui au fost depistaţi pozitiv. Previzibil, cei doi au fost plasaţi în carantină, pot urma şcoala online. Numai că împreuna cu ei au fost trimişi în online încă 8 copii din clasă. De ce alţi 8? E vorba de colegul din dreapta, cel din stânga, elevul care stătea în spatele şi cel din faţa primului copil bolnav, similar în cazul celui de al doilea. Aşa au gândit strategii pandemiei măsura asta de izolare la scoală-contacţii din apropiere. Îşi imaginează cineva că la şcoală copiii nu ies din bănci la pauze? Că nu interacţionează otova între ei astfel încât fiecare să fie contactul fiecăruia? Mai logic era să fie derulată rapid o ancheta la şcoală şi să se izoleze cei mai buni amici ai pozitivilor, să vezi atunci ce declaraţii de dragoste şi război se generau în clase. Aşa că, în cazul nostru, la doi copii confirmaţi cu virusul, încă 8 fac şcoala online. Ce mai înţeleg copiii din online asistând simultan la cursuri cu cei din offline, clasa fiind practic ruptă în două? Evident, nu mare lucru. Dar contează că am mai bifat o măsură de prevenţie, la fel de eficientă ca spălatul preşului de la intrare cu clor, din primele săptămâni din pandemie.
Şi acum despre campanie. Principalul mesaj pentru a convinge părinţii să îşi vaccineze copiii conţine sperietoarea miocarditei. Nu pentru cei vaccinaţi, bineinţeles, ci pentru cei nevaccinaţi. Cum sperietura cu gravitatea bolii nu mai funcţionează de mult pentru copii pentru că aceştia fac forme uşoare, iar în cazul Omicron cu atât mai mult, se bate toba pe comparaţia vaccinaţi cu miocardită vs nevaccinaţi cu miocardită, vectorii de comunicare insistând că cei din urmă sunt de câteva ori mai mulţi.
O fi suficient pentru ca lumea să dea buzna la centrele de vaccinare? Deocamdată nici vorbă de asta, pentru că majoritatea poate dezvolta raţionamentul astfel încât să observe că, dacă toţi copiii ar fi vaccinaţi, atunci numărul miocaditelor rezultate ar fi mai mare decât în cazul nevaccinaţilor din simplul fapt că nu toţi cei nevaccinaţi se îmbolnăvesc. De pildă, în doi ani de pandemie în Romania s-a îmbolnăvit puţin peste 10% din populaţia totală, ceea denotă că e mai probabil să faci miocardită post vaccin decât post Covid.
Unele dintre imaginile folosite sunt la rândul lor înduioşătoare (pentru inteligenta autorilor campaniei). Am văzut un banner pe undeva cu un copil care râdea fericit în timp ce asistenta medicala se apropia cu seringa de braţul său. Copil care să râda la vaccin? Pe ce lume trăim? Îmi amintesc că mi-am dus copilul la primele lui analize cu o cutie de gărgăriţe în buzunar. Când acul a apărut şi cel mic se pregătea să urle, am scos gărgăriţele la vedere şi am agitat cutia, copilul a căscat gura de uimire şi probele de sânge au fost colectate lin odată ce atenţia fusese distrasă. Aşa că nu cred că este cazul de panouri publicitare cu copii care se bucură când merg la vaccin, că râd şi curcile. Să ne mai mire, în condiţiile acestea, că lumea nu dă buzna cu odraslele la înţepat în ciuda unor hei-rup-uri publicitare foarte numeroase?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2022, 09:46)
Copiii care au fost injectati de parintii lor dementi si total iresponsabili cu aceste seruri mortale, au deja viata amanetata!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2022, 16:10)
Esti un adevarat Teodosie de Constanta , anacronc ,doar cu cateva secole !
1.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 31.01.2022, 16:46)
...
1.3. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 31.01.2022, 21:12)
...
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2022, 00:02)
Invata sa te exprimi, geniule! Apropo, ai macar un IQ cat al unui cimpanzeu?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2022, 17:16)
Varsta restrictiilor din Romania TREBUIE scazuta la 5 ani de la 12 acum. Copiii de peste 5 ani trebuie sa fie vaccinati sau testati pentru a merge la film, la cofetarie, la mall, la locurile de joaca, la after-school.
Asta inseamna o societate a statului de drept.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2022, 19:00)
cand tari precum Suedia cu specialist adevarati nu recomanda vaccinarea copiilor si nici macar oms , ce cap si coada ar fi trebuit sa aiba campania?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2022, 20:13)
Sunt vectori de transmisie.
Bai.... m-am saturat sa fiu singurul discriminat in tara asta.
Hai si cu copiii vostri. Care scapa intreg, bine, care nu, faceti altii.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2022, 23:36)
OMS nu face recomandari impotriva vaccinarii copiilor:
Countries should consider the individual and population benefits of immunising children and adolescents in their specific epidemiological and social context when developing their COVID-19 immunisation policies and programs. As children and adolescents tend to have milder disease compared to adults, unless they are in a group at higher risk of severe COVID-19, it is less urgent to vaccinate them than older people, those with chronic health conditions and health workers.