OPINII Vot prin corespondenţă a la Dinel Staicu

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 17 aprilie 2014

Într-o dimineaţă, am găsit în cutia de corespondenţă un plic de la SIF3 Transilvania, la care sunt acţionar. În plic, se găseşte o scrisoare identică pentru toţi acţionarii, un buletin de vot cu 8 (opt) puncte aflate pe ordinea de zi a adunării generale şi un mandat în trei exemplare prin care trebuie să împuternicesc un acţionar ales de către SIF Transilvania, care să voteze pentru mine alegerea a doi membri în consiliul de administraţie. Mandatul nu este imperativ, adică nu obligă pe mandatar să voteze într-un anumit fel, care să reprezinte voinţa mea, ci lasă alegerea la liberul arbitru al mandatarului ales de către SIF. Într-adevăr, mi se lasă opţiunea de a alege un alt mandatar. Numai că nu ştiu un acţionar care merge în mod sigur la adunare la Braşov, care să voteze conform opţiunii mele, astfel că nu am decât două variante: să nu răspund la scrisoare sau să las la liberul arbitru al celui pe care mi se cere să-l mandatez. Aşa cum mi-a fost trimis buletinul de vot pentru aprobarea bilanţului, descărcarea de gestiune şi toate celelalte puncte ale ordinii de zi, se putea trimite un buletin de vot cu cei şase candidaţi pentru două locuri disponibile, pentru completarea consiliului de administraţie, pe care să bifez propriile alegeri. Modalitatea prin care mi se cere votul seamănă cu cea pe care a utilizat-o fostul preşedinte, actual puşcăriaş, Dinel Staicu la SIF5 Oltenia. Buletinul de vot conţinea un loc de semnătură, dar pe un cupon detaşabil care rămânea la acţionar. Partea din buletinul de vot care pleca în plic nu mai avea semnătura acţionarului, astfel că era înlocuită, ori de câte ori votul nu corespundea aşteptărilor. În acest fel, niciun acţionar nu putea face un control ulterior al votului său şi nu putea dovedi că i s-a modificat votul.

Nici cu votul electronic nu stăm prea bine. Am încercat să votez la SIF2 Moldova, aşa cum am făcut-o în anul trecut. Atunci mi se cereau datele de identificare, CNP, adresă, act de identitate. Acum mi se cerea adresa de email şi semnătură electronică. Cum aceasta se acordă contra unei taxe anuale de 75 euro, nu mi-am făcut-o. Nu am de gând să fac operaţiuni bancare prin ordine electronice, astfel că mi se pare inutilă cheltuiala.

Din această cauză, trebuia ori să nu votez, ori să mă duc la Bacău. Cheltuiala mi se părea oneroasă, aşa că... ghici ce am ales! Se pare că semnătura electronică se cere la toate SIF-urile, iar în votul prin corespondenţă, ce încredere putem avea? Şi uite cum majoritatea acţionarilor votează pentru dividend zero sau pentru dividendul cel mai mic.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Sifurile sunt create si functiioneaza dupa chipul si asemanarea clasei politice de la noi.

    Pentru a patrunde pe listele electorale de la SIF-uri trebuie sa ai binecuvantarea CA si a papusarilor din spatele lor. Daca poti conduce o tara cu 15% din voturi de ce sa nu conduci dupa propriul plac si un SIF? 

    Voturile sunt bune doar pentru ai legitima pe cei din conducere care raman mereu aceiasi pe principiul rotatiei cadrelor. Probabil acesta este viitorul vazut de politicienii corupti si escrocii din conducerea sifurilor- nu va mai fi nevoie de vot si vom da imputernicire catre cei care conduc sa voteze ei in locul nostru cum cred de cuviinta ca doar sunt un soi de semizei pe pamant. Se vede ca nu mai conteaza cum votezi ci pe langa clasica"conteaza cine numara voturile" au mai aparut "conteaza pe cine imputernicesti ", "conteaza ce pui pe buletinul de vot" si in final bineinteles votul tau nici nu conteaza . De ce se intampla toate acestea ? 

    Pentru ca justitia nu si-a facut treaba de la inceput si nu o face nici acum iar in cazul nostru ASF. 

    La SIF3 se cere actionarului sa imputerniceasca un actionar de bine DOBRITA DELIA sa voteze in interesul actionarului si al societatii ' 

    Actionarul are "optiuni": 

    -sa aprobe bilantul ...etc inclusiv cota de 4,03743% din profit catre stimularea CA si salariatilor.. Daca actionarii nu primesc dividend adica cota lor din profit de ce ar primi angajatii cota din profit. De ce nu primesc CA si angajatii actiuni la valoarea activului net ca daca este bun pentru actionari de ce nu ar fi bun si catre angajati. 

    -profitul trebuie distribuit catre rezerve iar daca nu se aproba urmeaza sa se stabileasca destinatia in alta aga probabil. 

    _aprobarea majorarii capitalului ...etc.....totul merge liniar in directia dorita de 15 % din actionariat care controleaza intregul CA al Sifurilor . 

    Acestea sunt binefacerile venite de la ASF(CNVM) si progresul hotilor care de la 0,1% au ajuns acum sa aiba 20 % din SIF-uri. 

    Probabil ca nedistribuirea de dividende va fi inregistrata si in statutul sifurilor pentru a nu mai crea discutii in fiecare an. Daca se pune pe buletinul de vot sigur trece o astfel de propunere.

    ASF,DNA, CCPM ... 

    1. Foarte bine punctat problema celor 4,03743% din profit pt. angajati.Tradus in cifre concrete ar insemna cam 25000 EURO BRUT pt. fiecare angajat.Parca e un oic cam mult , nu credet?1

      Pe alte procuri trimise apare tot Dobrita Delia ?

      Chiar exista Dobrita Delia sau mai sunt si altele ? 

      Cum trimit si eu la toti actionarii cate o procura pentru a ma imputernici sa schimb tot CA si alti trepadusi de prin sifuri ? 

      Oare datele mele personale ale actionarilor sunt protejate daca primesc astfel de scrisori acasa ?

    De ce nu se prevede optiunea ca un mandatar sa voteze cum stabilesc cei mandatati, respectiv daca este mandatarul a 10 actionari cu tot atatea voturi si 4 stabilesc ceva si 6 altceva, atunci sa imparta voturile conform optiunilor celor mandatati.

    Cine zice ca s-a schimbat Romania ? SIF-urile si FP plus altele....) sunt noile CAP-uri comuniste; au fost facute confiscandu-se de catre stat cate o parte din ceea ce ni se cuvenea noua, la fiecare. Aceasta parte ar fin trebuit sa fie adaugata, ca valoare, la cupoanele distribuite in procesul de privatizare. 

    1. Asa este, au luat de la fiecare cetatean cate putin si dreptul de a subscrie la alte societati in cazul in care a fost suprasubscriere la PPM si au creat institutiile astea politico-corupte, pepiniere de infractiuni, si pusculite pentru hotii pusi la conducerea lor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb