Echipa de consultanţă Oracle România a finalizat implementarea unui nou sistem informatic pentru Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), ca parte a unui proces mai larg de modernizare în contextul intrării României în Uniunea Europeană.
Proiectul VIES (VAT Information Exchange System, adică schimbul de informaţii privind taxa pe valoare adăugată în cadrul Uniunii Europene) este un sistem fiscal modern, bazat pe produsele Oracle Database 10g şi Oracle Application Server 10g. Pentru a putea accede la Uniunea Europeană, era necesar ca ANAF să implementeze un sistem informatic capabil să vehiculeze informaţiile despre TVA în relaţiile de business dintre ţările Uniunii Europene. Aderarea României la Uniunea Europeană a fost condiţionată de implementarea acestui sistem, care a devenit astfel o prioritate extrem de mare pentru guvernul român.
Ministerul Finanţelor a optat pentru oferta Oracle deoarece sistemul VIES a promovat testele obligatorii de conformitate stabilite de centrul tehnic al Comisiei Uniunii Europene în numai trei luni, cea mai rapidă implementare VIES din toate statele membre ale Uniunii Europene. Un alt avantaj a fost experienţa recentă a implementării aceluiaşi sistem pentru guvernul maghiar în timpul pregătirii intrării Ungariei în Uniunea Europeană.
Sistemul VIES este funcţional de la 1 ianuarie 2007, deşi era complet operabil încă din decembrie 2006, pentru a le permite celorlalte state membre EU să devină familiare cu sistemul românesc. Ulterior, sistemul VIES a fost integrat într-o fază de postimplementare, încheiată la sfârşitul anului 2007. Perioada de mentenanţă şi suport permite modificarea sistemului în funcţie de cerinţe, de exemplu actualizarea noilor cerinţe referitoare la schimbul de mesaje între ţările membre.
Sistemul informatic VIES asigură schimbul de informaţii cu statele membre ale Uniunii Europene privind taxa pe valoare adăugată (TVA). VIES este sistemul care creează baza de date pentru determinarea contribuţiei statelor membre, deci şi a României, după data aderării, la bugetul comunitar.