ORAGANIZAŢIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII:  "Niciun stat nu poate oferi gratuitatea tuturor tratamentelor medicale în mod sustenabil"

M.D.
Miscellanea #Sănătate / 9 aprilie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

În fiecare an, ziua de 7 aprilie marchează data înfiinţării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Pentru 2018, sub deviza "Sănătate pentru toţi', OMS şi-a propus să atragă atenţia asupra necesităţii accesului la serviciile esenţiale din domeniu, în condiţiile în care cel puţin jumătate din populaţia lumii nu beneficiază de asemenea servicii, informează Curentul.

Conform organizaţiei internaţionale, serviciile esenţiale sunt cele care ţintesc cele mai importante cauze ale morbidităţii şi mortalităţii, printre acestea numărându-se nu doar tratamentele medicale individuale, ci şi campaniile de sănătate publică precum, spre exemplu, cele de fluorizare a apei potabile sau de reducere a numărului insectelor purtătoare de viruşi.

Totuşi, OMS atrage atenţia că accesul la serviciile esenţiale de sănătate nu înseamnă gratuitatea tuturor tratamentelor medicale, indiferent de costul acestora, deoarece nici un stat nu poate oferi o asemenea gratuitate în mod sustenabil.

În ţara noastră, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), împreună cu Ministerul Sănătăţii, îndeplineşte cerinţele OMS de acces la serviciile esenţiale atât prin pachetele de servicii medicale cât şi prin programele naţionale de sănătate. Astfel, chiar şi persoanele care nu sunt asigurate beneficiază de un set de servicii esenţiale prin pachetul minimal, care le permite accesul la asistenţa medicală pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, pentru supravegherea şi depistarea bolilor cu potenţial endemo-epidemic, pentru monitorizarea sarcinii şi lăuziei, pentru planificarea familială şi pentru o serie de tratamente dentare. Totodată, aceste persoane pot fi incluse, după caz, indiferent de statutul lor în privinţa asigurării sociale de sănătate, în programele naţionale de sănătate, care ţintesc tratarea unor boli grave, costisitoare.

În concordanţă cu recomandările OMS de extindere progresivă a acoperirii riscurilor de sănătate, în funcţie de disponibilitatea unor noi resurse financiare, CNAS a dezvoltat programele naţionale de sănătate pe care le gestionează prin includerea în acestea de noi boli, activităţi şi tratamente. Unul din cele mai relevante exemple în acest sens este cel al programului de boli rare, care la ora actuală ţinteşte un număr de 23 de boli, faţă de doar 3 boli în urmă cu un deceniu.

Totodată, în ultimii doi ani CNAS a facilitat progresiv accesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie pe mai multe arii terapeutice, prin contractele de tip cost-volum/cost-volum rezultat. Probabil cele mai cunoscute dintre aceste contracte sunt cele pe aria terapeutică a hepatitei cronice virale C, care au permis într-o primă etapă tratarea fără interferon a 5.860 pacienţi, ţinta pentru a doua etapă, aflată încă în derulare, fiind mult mai ambiţioasă - 12.000 pacienţi.

Creşterea accesului beneficiarilor sistemului de asigurări sociale de sănătate la tratamente este una din principalele ţinte şi ale Contractului-cadru care a intrat în vigoare la 1 aprilie a.c., împreună cu normele metodologice de aplicare a acestui act normativ. Astfel, s-a prevăzut posibilitatea obţinerii medicamentelor compensate şi a efectuării investigaţiilor paraclinice oriunde în ţară. Totodată, noile reglementări creează premisele depistării cât mai timpurii a unor afecţiuni grave, precum cele oncologice şi hepatitele cronice.

Prin aceleaşi acte normative s-au pus bazele dezvoltării unor noi servicii şi specialităţi medicale în ambulatoriu, cum ar fi serviciile de diagnostic-caz şi specialităţile medicale oncologie-hematologie pediatrică, cardiologie pediatrică, pneumologie pediatrică, nefrologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică şi îngrijiri paliative.

Preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, a declarat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii: "Aşa cum subliniază OMS, atingerea dezideratului sănătăţii pentru toţi depinde de efortul conjugat al tuturor instituţiilor, de politicile publice, dar şi de resursele financiare pe care societatea este dispusă să le aloce în acest scop. Profit însă de faptul că Ziua Sănătăţii se suprapune în acest an cu cea mai mare sărbătoare ortodoxă pentru a le transmite tuturor Paşte Fericit, dar şi pentru a atrage atenţia că depinde de fiecare dintre noi să avem grijă de propria sănătate printr-un stil de viaţă echilibrat".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ca pâinea la casa de de marcat.

    Oms o să înceapă să existe după ce interzice producția- comercializarea țigărilor?!?  

    Un pas a fost făcut prin interzicerea reclamei de la F1, unele țări au făcut buticuri separate pentru ele dar nici una nu le-a interzis.

    Interesul e mare ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb