Oraşul american Detroit, devenit un simbol al sărăciei şi violenţei urbane, se află în pragul falimentului şi va fi pus sub administrare specială, care poate implica închiderea unor departamente întregi ale primăriei, modificarea contractelor de muncă, vânzări de active şi rescrierea legislaţiei.
Guvernatorul statului Michigan, Rick Snyder, urmează să numească un administrator special pentru Detroit în următoarele zile, astfel încât să se evite intrarea în incapacitate de plată a oraşului, leagănul industriei americane a automobilelor, supranumit "Motor City", relatează AFP.
Primăria duce lipsă de lichidităţi, are un deficit bugetar de 100 de milioane de dolari şi datorii de peste 14 miliarde de dolari.
În prezent, alte patru oraşe din Michigan, mai mici decât Detroit, ca şi trei circumscripţii şcolare se află sub administraţie specială, dar reuşita programelor nu este totală.
La nivelul SUA, tot mai multe primării sau districte au depus cereri pentru punerea sub protecţia legii falimentului, în ultimii ani, din cauza problemelor financiare. În aproximativ jumătate din statele americane legislaţia nu permite autorităţilor locale declararea falimentului, astfel că autorităţile statale, precum cele din Michigan, autorizează diverse alte măsuri.
În 2012, oraşul Stockton din California, cu 300.000 de locuitori, a devenit cel mai mare oraş din SUA care şi-a declarat falimentul.
Decizia referitoare la Detroit, oraş cu populaţie preponderent de culoare şi de orientare democrată, luată de guvernatorul statului Michigan, un alb republican, a suscitat critici intense.
"Statul Michigan a devenit noul Mississippi?", s-a întrebat reverendul Wendell Anthony, şeful Asociaţiei pentru progresul populaţiei de culoare (NAACP), citat de Mediafax.
El a susţinut într-o conferinţă de presă că oraşul Detroit are nevoie de un partener şi nu de un supraveghetor.
Punerea sub administraţie a oraşului de către stat ar fi fundamental anti-americană, a declarat John Philo, director al asociaţiei de protecţie a drepturilor muncitorilor Sugar Law Center for Economic and Social Justice, care a întreprins acţiuni legale pentru blocarea măsurilor de urgenţă.
Susţinătorii administraţiei speciale afirmă pe de altă parte că este singura soluţie pentru Detroit.